FC Volendam boekt eerste seizoenzege tegen tiental van FC Utrecht

FC Volendam - FC Utrecht: 1 - 0 (0 - 0)

06 oktober 2023 / Eredivisie

Vrijdagavond nam FC Volendam het in het geliefde Kras Stadion op tegen FC Utrecht. Na een vroege rode kaart van de gasten had FC Volendam pas in de tweede helft profijt van het overtal. Dankzij een treffer van Robert Mühren boekte de ploeg van Matthias Kohler de eerste winstpartij van dit seizoen: 1 – 0.

Met de in de basis teruggekeerde Lequincio Zeefuik begon FC Volendam aan het duel tegen de Utrechters. De boomlange spits eiste na drie minuten al de hoofdrol op toen hij hard onderuitgehaald werd door FC Utrecht-aanvoerder Nick Viergever. De verdediger raakte Zeefuik vol op de enkel, waardoor hij geel kreeg. Arbiter Serdar Gözübüyük werd echter al gauw richting het VAR-scherm geroepen om de situatie nogmaals te bekijken. Er was sprake van ernstig gemeen spel, waardoor de gele kaart werd omgetoverd naar een rode kaart. Zo moesten de gasten al na vijf minuten verder met tien man.

Direct na de rode kaart van Viergever mocht FC Volendam haar eerste doelpoging noteren. Déron Payne zag aanvaller Mühren helemaal vrij staan en bereikte hem met een geweldige steekpass. De aanvaller haalde uit, maar stuitte op FC Utrecht-goalie Vasilis Barkas. Niet heel lang daarna was de sluitpost van de gasten weer de boeman, toen een kopkans van Mühren in zijn handen verdween. Ook Calvin Twigt haalde van een aardig afstandje uit, maar zijn poging verdween een meter over het doel. Verdediger Brian Plat kreeg enkele secondes later óók de kans om de score te openen, nadat aanvoerder Damon Mirani de bal in zijn voeten kopte. De geboren Volendammer schoot vanuit de draai, maar zag zijn kans voorlangs gaan.

Dreiging alom

Na een half uur spelen greep FC Volendam-goalie Mio Backhaus goed in. Utrechter Isac Lidberg kwam dreigend richting het Volendamse doelgebied, maar de sluitpost kwam goed uit en redde fraai op de dreiging van de FC Utrecht-aanvaller. Ondertussen was het aan de andere kant een stuk vaker dreigender, toen drie koppogingen van Zeefuik naast het doel verdwenen. Twigt bleek ook een dreiging, maar alleen voor Ole Romeny. De spelverdeler van FC Volendam greep de vleugelaanvaller van FC Utrecht aan de schouders, waardoor Romeny ten val kwam. De Volendammer moest daardoor een gele kaart incasseren. Met nog vijf minuten tot het rustsignaal kregen de Volendammers een hoekschop. Bilal Ould-Chikh bereikte het hoofd van de lange Zeefuik, maar ook deze keer kopte de aanvaller het leer langs de paal. Aan de overkant was de koppoging ook geen groot succes, want een poging van Madibo Sagnan verdween in de handen van Backhaus. Zo bleek de brilstand de ruststand.

Schot in de zaak

Met een ongewijzigd elftal begon FC Volendam aan het tweede bedrijf. Dat terwijl FC Utrecht wél met een nieuwe naam aan het restant van de wedstrijd begon; Yannick Leliendal verving Othmane Boussaid. De ploeg van Ron Jans kwam iets scherper uit de kleedkamers dan de equipe van Kohler. Zo kreeg het al snel na de hervatting een vrije trap mee, toen Zeefuik een Utrechter naar de grond werkte. Can Bozdogan nam plaats achter de bal, maar schoot hoog over de haven van Backhaus. Tien minuten onderweg waren de Volendamse messen weer geslepen en dat resulteerde in de openingsgoal. Een geweldige bal van Milan de Haan bereikte Garang Kuol, die vervolgens Mühren vond. De Volendamse goaltjesdief tikte beheerst binnen achter Barkas en maakte daarmee zijn derde van dit seizoen: 1 – 0.

Na zeventig minuten eiste Backhaus weer een heldenrol op, toen een venijnig balletje van de voeten van invaller Achraf Douiri afstuitte. Het leer naderde het doel, maar via de vingertoppen van de Volendamse sluitpost bleef het gevaar uit. Ook Barkas moest redding brengen toen De Haan uithaalde. De middenvelder kreeg de bal van Zeefuik en drukte vanaf een afstandje af. De doelman van FC Utrecht werd niet verrast en keerde de inzet van het jeugdproduct. Ook een hoge bal van Kuol werd uit de lucht geplukt door Barkas.

Goddelijk ijzerwerk

Met nog een kwartier te gaan profiteerde Mats Seuntjens bijna van een defensief glippertje. De spits stond oog-in-oog met Backhaus en haalde uit. Gelukkig voor de Volendammers raakte de aanvaller de paal, waardoor de gelijkmaker uit bleef. Het eerdere strijdplan van Jans wierp niet zijn vruchten af; de eerder ingevallen Souffian El Karouani werd na een uur spelen alweer gewisseld voor Jens Toornstra in de hoop de schade te herstellen. Toch werden de Volendammers als maar gevaarlijker. Doelman Barkas bleef het gevaar maar keren, want in de 82ste minuut was de sluitpost weer ijzerscherp op een inzet van dichtbij via Kuol. In de slotfase van de wedstrijd was het weer Backhaus met een hele belangrijke ingreep. Seuntjens kopte vanuit het niets van dichtbij richting het doel, maar dankzij een snelle reflex van de Volendamse muur werd zijn inzet nipt gekeerd. In de laatste minuut van de extremis brak invaller Zach Booth door over de linkerflank en mocht uithalen. De huurling van Leicester City schoot echter in het zijnet. Dit alles resulteerde uiteindelijk tot de eerste driepunter van het seizoen. Eindstand: 1 – 0.

RKC-uit

Na de interlandbreak neemt FC Volendam het in Waalwijk op tegen RKC. Op 21 oktober wordt er om 18:45 uur afgetrapt in het Mandemakers Stadion.

Scoreverloop:
57’ Robert Mühren 1 – 0

Gele kaarten:
Isac Lidberg en Oscar Fraulo (FC Utrecht), Matthias Kohler, Calvin Twigt, Achraf Douiri, Bilal Ould-Chikh

Bijzonderheden:
Rode kaart:
Nick Viergever (FC Utrecht)

Opstelling FC Volendam: Mio Backhaus; Déron Payne (63. Oskar Buur), Brian Plat (63. Achraf Douiri), Damon Mirani, Josh Flint; Calvin Twigt, Lequincio Zeefuik (78. Joey Antonioli), Milan de Haan; Bilal Ould-Chikh, Robert Mühren, Garang Kuol (87. Zach Booth)

Opstelling FC Utrecht: Vasilis Barkas; Mark van der Maarel, Ryan Flamingo, Modibo Sagnan, Nick Viergever; Zakaria Labyad (12. Souffian El Karouani / 76. Jens Toornstra), Can Bozdogan, Oscar Fraulo (66. Mats Seuntjens); Ole Romeny, Isac Lidberg (66. Anthony Descotte), Othmane Boussaid (46. Yannick Leliendal)

Tekst: Stefan van Nierop
Foto’s: Fred Rotgans


Laatste nieuws