FC Volendam delft onderspit tegen AEK Athene

FC Volendam - AEK Athene: 1 - 2 (1 - 1)

22 juli 2022 / Oefenwedstrijd

FC Volendam heeft voor het eerst verloren in de voorbereiding. Na twee overwinningen en een gelijkspel was de nummer vijf van Griekenland een brug te ver voor de formatie van Wim Jonk. Ondanks de vroege voorsprong door een goal van Daryl van Mieghem werd de wedstrijd door twee goals van Griekse zijde verliezend afgesloten.

Net als tegen KRC Genk kwam FC Volendam vroegtijdig op voorsprong. Na vier minuten speeltijd bracht de keeper van de Griekse formatie zichzelf in de problemen. Ibrahim El Kadiri reageerde attent en legde de bal terug op Van Mieghem die voor open doel in kon tikken. Enkele minuten later kreeg Robert Mühren een uitgelezen kans op de 2 – 0. Zijn inzet scheerde langs de verkeerde paal van het doel.

De periode daarna had de ploeg van Wim Jonk moeite om de wedstrijd te controleren en moest het profiteren van de spaarzame uitbraken. Derry John Murkin wist in zo’n uitbraak Van Mieghem te bereiken, die niet zijn tweede van de wedstrijd kon maken. Diezelfde Van Mieghem moest een minuut later een zware tik verwerken. Orbelin Pineda werd bestraft met een gele kaart.

Grieks momentum

In de 32e minuut kwam AEK toch langszij. Filip Stankovic probeerde Ezequil Araujo uit te kappen. Dit mislukte, wat leidde tot een makkelijke intikker. Direct daarna kwam de Servische doelman wel als winnaar uit de tweestrijd. De ploeg uit de Griekse hoofdstad bleef bouwen op het momentum. Kort daarna kwam de ploeg bijna via een afstandsschot op voorsprong. Pineda schoot echter rakelings naast. Vlak voor het sluiten van de markt bewees de Servische sluitpost zijn waarde: met een fantastische zweefduik weerhield hij Steven Zuber van scoren.

Na rust werd er door beide ploegen flink doorgewisseld, wat effect had op de snelheid van de wedstrijd. Het was de ploeg uit Athene die vroeg in de tweede helft dichtbij een goal kwam. In de 66e minuut kreeg AEK Athene de uitgelezen kans. Diego Gustavo werd in de zestien in problemen gebracht en werd genoodzaakt een overtreding te maken. Michalis Kosidis stuurde doelman Barry Lauwers de verkeerde hoek in en bracht AEK op voorsprong.

De rest van de wedstrijd voltrok zich vooral rond de middenlijn. Beide ploegen bleven er fel op zitten bij elkaar en waren niet bang om af en toe een tikkie aan elkaar uit te delen. De wedstrijd eindigde in een 1 – 2 overwinning voor de nummer vijf van Griekenland. Volgende week sluit FC Volendam de voorbereiding af tegen ADO Den Haag in het Cars Jeans Stadion.

4’ Daryl van Mieghem 1 – 0
32’ Ezequil Araujo 1 – 1
67’ Michalis Kosidis 1 – 2 (P)

FC Volendam: Filip Stankovic; Brian Plat, Damon Mirani, Billy van Duijl, Derry John Murkin; Benaissa Benamar, Walid Ould-Chikh, Francesco Antonucci; Daryl van Mieghem, Robert Mühren en Ibrahim El Kadiri

FC Volendam tweede helft: Barry Lauwers; Daryl van Mieghem (75’ Givairo Read), Damon Mirani, Derry John Murkin (82’ Billy van Duijl), Casper Elberse; Benaissa Benamar (62’ Diego Gustavo), Imran Nazih, Robert Mühren (75’ Koen Blommestijn); Bilal Ould-Chilkh, Lequincio Zeefuik en Gaetano Oristanio.

AEK Athene: Giorgos Athanasiadis; Gerasimos Mitoglu, Giorgos Tzavellas, Damian Szymanski; Jens Jonsson, Mijat Gacinovic, Petros Mantalos, Orbelin Pineda; Levi Garcia, Steven Zuber en Sergio Araujo

AEK Athene tweede helft: Cican Stankovic; Vedad Radonja, Giorgos Moustakopoulos, Eshan Hajisafi; Nordin Amrabat, Martin Franson, Mario Mitaj, Milad Mohammadikeshmarzi; Kosidis Michalis, Christos Giousis en Giorgos Kornezos

Tekst: Bram van Lint
Foto's: Fred Rotgans