FC Volendam in spektakelstuk onderuit tegen Go Ahead Eagles

FC Volendam - Go Ahead Eagles 2 - 3 (1 - 1)

09 september 2022 / Eredivisie

Op een koude, regenachtige avond in het Kras Stadion is FC Volendam er niet in geslaagd Go Ahead Eagles over de knie te leggen. Carel Eiting maakte een prachtige goal, maar drie corners zorgden voor een overwinning voor de Deventenaren. Ondanks het debuut van Xavier Mbuyamba en de duizendste Eredivisie-treffer in de geschiedenis van de Volendammers was er weinig reden om een feest te bouwen. Het eindigde in 2 - 3.

Na een paar tamme openingsminuten opende de ploeg van Wim Jonk bijna de score. Bilal Ould-Chikh passeerde zijn directe tegenstander en legde de bal panklaar op Gaetano Oristanio. Zijn inzet was onvoldoende om de keeper te verslaan. Direct daarna had Robert Mühren de score moeten openen. Derry John Murkin vond de spits rond de penaltystip, maar die raakte de bal niet vol.

Na 22 minuten kwamen de bezoekers, tegen het spelbeeld in, op voorsprong. Bobby Adekanye kreeg de afvallende bal uit een corner voor zijn voeten en haalde in één keer uit: 0 – 1 voor de Deventaren. Na de openingstreffer van Go Ahead Eagles had FC Volendam moeite om het momentum van de openingsfase terug te pakken.

De duizendste in de Eredivisie

Desalniettemin bleven de Volendammers vechten. Met resultaat: Brian Plat werd in de 32e minuut gelanceerd via rechts en zette goed door. Hij kreeg de bal bij Carel Eiting, die vrij uit kon halen op het doel van de bezoekers. Wat resulteerde was een streep die via de kruising in de hoek van het doel vloog. De spelverdeler had de eer om FC Volendam’s duizendste Eredivisie-treffer te maken.

In de openingsfase van de tweede helft moesten zowel FC Volendam als Go Ahead Eagles het hebben van halve kansjes. Adekanye trof het zijnet van Filip Stankovic en Oristanio kon niet het goede doorzetten van Mühren bekronen. Naarmate de tweede helft vorderde probeerde De Wijdbroeken wel het initiatief te nemen. De bevrijdende 2 – 1 bleef echter vooralsnog uit.

Deksel op de neus

In de 77e minuut pakte de Deventenaren de voorsprong. Een lage corner werd niet goed verwerkt en Bas Kuipers kon van dichtbij intikken. Met nog een klein kwartier te spelen stond FC Volendam voor een zeer lastige opgave. Ondanks de tegenslag bleef de formatie van Wim Jonk drukken om nog een resultaat uit het vuur te slepen.

In de 82e minuut gooiden de bezoekers de wedstrijd in het slot. Wederom was de ploeg trefzeker uit een hoekschop. De corner werd verlengd en Kuipers kon van dichtbij vrij intikken en tekenen voor zijn tweede treffer van de wedstrijd. In de 96e minuut deden de Volendammers nog wat terug. Mühren kopte knap binnen en maakte zijn eerste Eredivisie-doelpunt in Volendamse dienst. Het was echter niet genoeg. Go Ahead Eagles was met 2 - 3 te sterk voor FC Volendam.

Vitesse-uit

Volgende week zaterdag krijgt FC Volendam de kans om de nare nasmaak van de afgelopen wedstrijd weg te spoelen. De Volendammers reizen dan af naar Arnhem voor het uitduel tegen Vitesse. De wedstrijd is te volgen via het Twitter-verslag en de Instagram-story.

22’ Bobby Adekanye 0 – 1
32’ Carel Eiting 1 – 1
77’ Bas Kuipers 1 – 2
82’ Bas Kuipers 1 – 3
90' Robert Mühren 2 - 3

FC Volendam: Filip Stankovic; Brian Plat, Xavier Mbuyamba, Benaissa Benamar (59’ Walid Ould-Chikh), Derry John Murkin; Damon Mirani, Carel Eiting, Gaetano Oristanio (74’ Ibrahim El Kadiri); Daryl van Mieghem (69’ Henk Veerman), Robert Mühren en Bilal Ould-Chikh.

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jay Idzes, Justin Bakker (45’ Jamal Amofa), Bas Kuijpers; Evert Lindhorst, Eric Llansana (14’ Sylla Sow) (90' Gerrit Nauber), Philippe Rommens, Oliver Valaker Edvardsen; Bobby Adekanye (69’ Willum Willumson) en Isac Lidberg.

Tekst: Bram van Lint
Foto's: Fred Rotgans