FC Volendam klaart klus in Den Bosch en keert terug naar Eredivisie

FC Den Bosch - FC Volendam: 1 - 2 (0 - 2)

22 april 2022 / Keuken Kampioen Divisie

FC Volendam keert na dertien jaar afwezigheid terug op het hoogste niveau. Na een knotsgek duel was de ploeg van trainer Wim Jonk vrijdagavond met 1-2 te sterk voor FC Den Bosch. Door de driepunter kan Het Nieuwe Oranje niet meer achterhaald worden op de ranglijst en is Eredivisievoetbal aan de Dijk volgend seizoen een feit.

FC Volendam liet direct zijn intenties voor de wedstrijd zien. In de vierde minuut raakte Gaetano Oristanio uit een hoekschop de lat. Aan de andere kant was het de thuisploeg die zijn tanden liet zien. Boy Deul kon een voorzet van rechts maar net neutraliseren. Bij beide ploegen warden de belangen van de wedstrijd hoog en dat was vanaf het eerste fluitsignaal direct zichtbaar.

Na 22 minuten was daar de openingstreffer voor FC Volendam. Josh Flint kon vrij intikken na goed terugleggen van Damon Mirani. De formatie van Wim Jonk had daarmee al vroeg zijn gewenste doelpunt. Het doelpunt leek precies op het juiste moment te komen. FC Den Bosch leek steeds meer aan te dringen in de fase daarvoor.

Ontlading

Zeven minuten later was het opnieuw feest aan Volendammer zijde. Net nadat Jeremu Cijntje een gigantische kans voor de Brabanders om zeep hielp, was het Robert Mühren die attent de bal achter de mistastende goalie Wouter van der Steen kon tikken. De ontlading op de bank, in het uitvak en uiteraard op het veld was gigantisch. Al vroeg in de wedstrijd leek de ploeg van Wim Jonk op rozen te zitten.

De thuisploeg bleef aandringen ondanks de vroege 0-2 achterstand. Kort nadat de in-vorm Filip Stankovic moest ingrijpen na een grote kans vanaf links zag hij een inzet van Soufyan Ahannach rechts achter hem op de paal belanden. Ondanks de comfortabele voorsprong werden de Volendammers vaak genoeg duidelijk gemaakt dat de wedstrijd verre van gespeeld was.

De openingsfase van de tweede helft verliep vrij rustig. Pas na 57 minuten spelen kwam er een ploeg dichtbij een treffer, en dat was FC Volendam. Bilal Ould-Chikh passeerde gemakkelijk twee spelers en zag zijn bal, bedoeld of niet, op de paal belanden. Hierna volgde een fase van druk van de Volendammers. Boy Deul slalomde zichzelf de zestien in en zag zijn inzet op de voeten van de keeper eindigen.

Ondanks de marge van twee doelpunten, kon FC Den Bosch een aantal keer gevaarlijk tot aanvallen komen. Tot opluchting van Stankovic ontbrak het bij de thuisploeg steeds aan de perfecte eindpass. Tóch werd de slotfase nieuw leven ingeblazen, toen invaller Sebastiaan van Bakel met een afgemeten steekpass alleen op Stankovic werd afgestuurd. De twintigjarige aanvaller omspeelde de doelman en schoof de bal in het lege doel: 1-2.

Billenknijpen

Met de aansluitingstreffer van de thuisploeg, begon het grote billenknijpen bij alles en iedereen met een FC Volendam-hart. FC Den Bosch besloot vol in de aanval te gaan en naar de meest opportunistische versnelling te schakelen. Dit resulteerde bijna direct in de gelijkmaker. FC Den Bosch-aanvaller Cijntje was net eerder bij de bal dan Stankovic en leek de 2-2 binnen te werken, ware het niet dat Damon Mirani zijn ploeg een grote dienst bewees. Met een uiterste krachtsinspanning werkte de aanvoerder de bal voor de doellijn weg.

Na dat moment werd het duel gestaakt, omdat vanuit de thuisvakken voorwerpen op het veld werden gegooid. Na een ruim kwartier keerden beide ploegen terug op het veld om de resterende zeven minuten uit te spelen. In de vrijwel laatste seconden van dat tijdsbestek, kreeg FC Den Bosch een dot van een kans. Torino Hunte dook op voor Stankovic en leek vrij binnen te kunnen koppen. Het was echter opnieuw de Servische goalie die zich wist te onderscheiden en met een uitgestoken hand voorkwam dat de invaller de 2-2 op het bord kreeg. Daarna werd het even onvriendelijk op het veld en werd Terrence Douglas van FC Den Bosch met rood naar de kant gestuurd.

FC Den Bosch probeerde het daarna nog en nam zelfs de doelman mee naar voren, maar hij viel niet meer. En dus volgde extase, feest op het veld en in het uitvak. FC Volendam keert na dertien jaar terug in de Eredivisie. Vrijdag begint ons afscheidstournee in de Keuken Kampioen Divisie met een uitduel bij FC Dordrecht. De aftrap aan de Krommedijk is om 20.00 uur.

22’ Josh Flint 0 – 1
30’ Robert Mühren 0 – 2
77' Sebastiaan van Bakel 1 - 2

FC Den Bosch: Wouter van der Steen; Rik Mulders, Victor van den Boger, Jordy van der Winden, Terrence Douglas; Barry Maguire, Kevin Felida, Steven van der Heijden (46’ Sebastiaan van Bakel); Jeremy Cijntje, Nikolaj Möller (57’ Torino Hunte), Soufyan Ahannach.

FC Volendam: Filip Stankovic; Dean James (38’ Alex Plat), Damon Mirani, Josh Flint, Derry John Murkin; Walid Ould-Chikh, Boy Deul, Gaetano Oristanio (79' Ibrahim El Kadiri); Daryl van Mieghem (79' Martijn Kaars), Robert Mühren, Bilal Ould-Chikh (68’ Francesco Antonnuci).

Tekst: Bram van Lint en Brian Wijker
Foto's: Fred Rotgans en Jan Mulder