FC Volendam knokt zich naar zege op bezoek bij Vitesse

Vitesse - FC Volendam 1 - 2 (0 - 2)

04 oktober 2024 / Keuken Kampioen Divisie

FC Volendam heeft het uitduel tegen Vitesse winnend afgesloten. Op bezoek in GelreDome werd het 1 - 2. Xavier Mbuyamba en Robert Mühren waren trefzeker voor de ploeg van Rick Kruys. Voor Mühren was dit zijn honderdste officiële doelpunt voor FC Volendam. In de tweede helft scoorde Miliano Jonathans namens de thuisploeg.

Trainer Rick Kruys koos voor dit duel voor Kayne van Oevelen in het doel. Daarnaast verscheen ook Brandley Kuwas voor het eerst dit seizoen in de basiself. Met deze twee spelers binnen de lijnen was de openingsfase er één van aftasten. Vitesse liet de bal aan FC Volendam en loerde op een omschakelmoment. Aan de Wijdbroeken de taak om door de verdedigende stellingen van de Arnhemmers heen te breken. Pas na ruim een kwartier spelen leverde dat ook een grote kans op. Na een hoekschop was het Alex Plat die bij de tweede paal een gevaarlijk schot wist te lanceren, maar doelman Tom Bramel kon redding brengen in de korte hoek.

De eerste mogelijkheid voor Vitesse kon na 27 minuten worden genoteerd. Mees Kreekels kwam in schietpositie in het strafschopgebied, maar zijn poging scheerde via een verdedigend been naast het doel van Van Oevelen. De doelman moest zich daarna zelf onderscheiden, toen Theodosis Macheras ineens voor zijn neus verscheen. De goalie wachtte goed en bracht knap redding in de één tegen één. FC Volendam zelf moest het gevaar zien te stichten uit standaardsituaties. Zo mocht Bilal Ould-Chikh twee vrije trappen indraaien. De eerste leverde een buitenspelsituatie op, de tweede vloog voor het doel langs. Direct daarna probeerde Henk Veerman het maar eens uit de draai. Zijn poging was een eenvoudige prooi voor Bramel.

R100bert Mühren

Uiteindelijk kwamen de Volendammers vijf minuten voor rust toch op voorsprong in GelreDome. Het was dan ook uit een standaardsituatie. Na een hoekschop van Ould-Chikh bleef de bal hangen in het strafschopgebied en kon Xavier Mbuyamba hard en hoog binnenschieten. 0 - 1. Daar zou het niet bij blijven, want voor rust werd de score nog verdubbeld. Robert Mühren werd de diepte ingestuurd en schoot keurig de 0 - 2 binnen. Dit betekende zijn honderdste treffer in een officieel duel voor FC Volendam.

Vitesse begon de tweede helft met vier wissels. Met die nieuwe krachten binnen de lijnen was het toch FC Volendam dat bijna de derde treffer wist te maken. Ould-Chikh schoot knap uit de draai, maar zag Bramel redden. Uit de hoekschop die volgde kopte Mbuyamba over. Uiteindelijk was het Vitesse dat trefzeker was. Miliano Jonathans speelde zijn man voorbij en stifte de bal het doel in. Zo was de thuisploeg ineens terug in het duel.

Spannende slotfase

De Volendammers zelf bleven zoeken naar een beslissende treffer. Een fraaie voorzet van Ould-Chikh werd uit de volley over het doel heen geschoten door Veerman. Later raakte een afzwaaiende voorzet van Gladwin Curiel de kruising. Invaller Milan de Haan kreeg ook een optimale kans. Een vrije schietkans mikte hij tegen Bramel aan. Toch bleef Vitesse ook gevaarlijk. De Volendammers ontsnapten toen Jonathans een bal gevaarlijk voor het doel langs schoot.

Een klein kwartier voor tijd was het aan Elvis Manu de beurt om zijn debuut te maken voor FC Volendam. Hij moest de Volendammers er doorheen zien te slepen in de spannend slotfase. Daarin waren er nog mogelijkheden voor Plat en Mawouna Amevor. De thuisploeg raakte in de slotfase nog de lat. Met succes werden de slotminuten doorstaan, want toen de scheidsrechter de wedstrijd affloot, stond er een eindstand van 1 - 2 op het scorebord.

SC Cambuur-uit

Volgende week speelt FC Volendam niet vanwege de interlandbreak. De week daarna spelen de Volendammers op vrijdagavond om 20:00 uur een uitduel tegen SC Cambuur.

Scoreverloop:
40' Xavier Mbuyamba 0 - 1
45+1' Robert Mühren 0 - 2
60' Miliano Jonathans 1 - 2

Vitesse: Tom Bramel; Mees Kreekels (46. Giovanni Büttner), Giovanni van Zwam (46. Marcus Steffen), Enzo Cornelisse, Mats Egbring; Irakli Yegoian (46. Andy Visser), Loek Postma, Angelos Tsingaras; Miliano Jonathans, Theodisis Macheras (83. Gyan de Regt), Dillon Hoogewerf (46. Tomislav Gudelj).

FC Volendam: Kayne van Oevelen; Gladwin Curiel, Xavier Mbuyamba, Mawouna Amevor, Yannick Leliendal; Bilal Ould-Chikh (85. Daniel Beukers), Alex Plat, Jamie Jacobs, Brandley Kuwas (68. Milan de Haan); Robert Mühren (68. Anass Bouziane), Henk Veerman (77. Elvis Manu).

Tekst: Rick Sinnige
Foto's: Fred Rotgans