FC Volendam krijgt tik in Waalwijk

RKC Waalwijk - FC Volendam: 4 - 1 (2 - 0)

05 mei 2023 / Eredivisie

FC Volendam heeft vanavond een nederlaag geleden tegen RKC. In Waalwijk gingen de bezoekers onderuit tegen een slimmer en effectiever RKC. Na een moeizame eerste helft waarin RKC tweemaal het net vond, kreeg FC Volendam in de tweede helft meer kleur op het gezicht. Kansen waren er wel degelijk, het net werd echter niet gevonden. RKC strafte dit genadeloos af: 4-1.

Na één minuut stilte voor Youri Petrov (ex-RKC en FC Volendam) werd de wedstrijd aangevangen. Direct vanaf de aftrap waren de bezoekers uit Volendam gevaarlijk. Een onderschepping van Carel Eiting op het middenveld leidde tot een razendsnelle counter. De steekpass van Eiting was echter een fractie te snel voor de diep lopende Gaetano Oristanio. Hierdoor kon RKC-doelman Etienne Vaessen ingrijpen en ging de kans verkeken.

Achterstand

De goede Volendamse intenties werden snel teniet gedaan door de gastheren. Het eerste de beste schot van de wedstrijd was raak. Florian Jozefzoon dribbelde vanaf de linkerflank op en bereikte, oud-Volendammer, Michiel Kramer. Hij verlengde de bal tot bij Yassin Oukili. Laatstgenoemde trof doel met zijn schot van afstand: 1-0.

FC Volendam liet zich niet van de wijs brengen en bleef geduldig. De gasten speelden zich zo tot een fraaie kans voor Robert Mühren. Daar waar de eerste RKC mogelijkheid direct doel trof, trof Mühren aan de andere kant, het aluminium. Zijn stift ging over Vaessen maar op de lat. De wedstrijd golfde op en neer met kansen aan beide kanten. Kort na de inzet van Mühren was het de beurt aan Mats Seuntjens. Hij schoof de bal maar rakelings langs de paal van Filip Stanković. Iets tegen het half uur spelen ontstond er een duo aan kansen voor FC Volendam. De eerste werd gecreëerd door Oristanio, welke Vaessen met zijn voet uit de korte hoek kon tikken. De tweede probeerde Mühren met een omhaal binnen te werken, dit mislukte echter. Als reactie daarop pegelde Jozefzoon een schot maar nét over het doel van Stanković en de daaropvolgende kans, ook voor Jozefzoon, schoot hij rakelings naast.

Eenvoudige verdubbeling

De wedstrijd leek in zijn plooi te vallen. Op dat moment besloot Pelle Clement een te machtige steekpass te versturen in de loop van Jozefzoon. Voor Jozefzoon gold het gezegde ‘driemaal is scheepsrecht’ en faalde oog-in-oog met Stanković niet. Hij wipte de bal feilloos over de doelman: 2-0. RKC dacht ook nog een derde treffer te maken. Ware het niet dat Déron Payne een tackle inzette waarmee hij deze treffer voorkwam. De kleedkamer werd zodoende met een achterstand opgezocht.

Scherp RKC

Trainer Wim Jonk greep in. In de kleedkamer beleef Payne achter. Hij werd vervangen door Francesco Antonucci. Met deze omzetting veranderde FC Volendam van speelstijl en wel naar een 4-3-3 opstelling. Deze omzetting mocht echter niet (direct) baten. Al heel snel in de tweede helft strafte Seuntjens ,op formidabele wijze, Volendamse onoplettendheid af: 3-0.
FC Volendam leek dan eindelijk wakker zijn geschud. Antonucci ontving op de linkerflank de bal en dribbelde naar binnen. Hij besloot, op zijn kenmerkende wijze, een harde poeier af te leveren. De zwabber bal plofte achter Vaessen in de verre hoek: 3-1. De eerste treffer van Antonucci dit seizoen.

De bezoekers maakten jacht op een tweede treffer. Benaissa Benamar was daar rond het uur dichtbij. Een hoekschop variant werd door Eiting in het strafschopgebied gepompt. Benamar stond vogeltje vrij maar knikte de bal echter over. Luttele minuten later was Daryl van Mieghem dichtbij die tweede treffer. Hij kwam, met een loopactie, bij de eerste paal. Hij haalde de trekker over maar zag zijn inzet aan de verkeerde kant van de paal zeilen.

Genadeklap

Na enkele omzetting van RKC-trainer Joseph Oosting kreeg RKC meer grip op het Volendamse middenveld. RKC leunde meer achterover en de kansen werden schaarser voor de bezoekers. De thuisclub loerde meer en meer op de tegenaanval. En deze kwamen ook. Eerst was het de ingevallen Zakaria Bakkali die een kans om zeep hielp. Enkele minuten later was het dan wel raak voor RKC. Julen Lobete, koud in het veld, schoof de bal hard en laag in de verre hoek achter Stanković: 4-1. Hiermee viel de wedstrijd definitief in het slot. Na drie minuten aan extra speeltijd, en twee pogingen van Antonucci en Henk Veerman, blies Bas Nijhuis voor het einde van de wedstrijd.

Spartanen op bezoek

Volgende week treedt FC Volendam aan op de zaterdag. Op 13 mei wordt in het Kras Stadion om 18.45 uur afgetrapt tegen het Sparta Rotterdam van Volendammer Mike Eerdhuijzen. De wedstrijd is te volgen via het Twitter-verslag en de Instagram-story. Voor de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam zijn geen kaarten meer beschikbaar.

4’ Yassin Oukili 1 - 0
35’ Florian Jozefzoon 2 - 0
49’ Mats Seuntjens 3 - 0
52’ Francesco Antonucci 3 - 1
88’ Julen Lobete 4 - 1

RKC Waalwijk: Etienne Vaessen; Julian Lelieveld (79’ Saïd Bakari), Juriën Gaari, Shawn Adewoye, Thierry Lutonda; Pelle Clement (79’ Kevin Felida), Vurnon Anita, Yassin Oukili; Mats Seuntjens (87’ Julen Lobete), Michiel Kramer, Florian Jozefzoon (59’ Zakaria Bakkali).

FC Volendam: Filip Stanković; Déron Payne (46’ Francesco Antonucci), Benaissa Benamr, Xavier Mbuyamba, Derry John Murkin; Damon Mirani, Calvin Twigt (65’ Florent Sanchez), Carel Eiting; Daryl van Mieghem (83’ Ibrahim El Kadiri), Robert Mühren (64’ Henk Veerman), Gaetano Oristanio (75’ Walid Ould-Chikh).

Tekst: Berry Schilder
Foto's: Fred Rotgans