Samir Ben Sallam bezorgt veerkrachtig FC Volendam de winst

FC Volendam - NAC Breda: 2 - 1 (1 - 0)

19 maart 2021 / Keuken Kampioen Divisie

Na de verloren wedstrijd van afgelopen maandag uit bij NEC (1-0) wachtte vrijdagavond opnieuw een topploeg in de Keuken Kampioen Divisie. In de serie van topduels nam FC Volendam in eigen huis op tegen NAC uit Breda. Een sterke openingsfase van FC Volendam zorgde ervoor dat met een voorsprong de kleedkamers werden opgezocht. Na de gelijkmaker van NAC bezorgde Samir Ben Sallam met zijn eerste treffer voor FC Volendam zijn team de winst: 2-1.

Trainer Wim Jonk stuurde een tactisch gewijzigd FC Volendam de wei in. Zo werd er een basisplaats ingeruimd voor Samir Ben Sallam, ten koste van Zakaria El Azzouzi. Door deze wijziging verhuisde Boy Deul, op papier, naar de rechtsbuiten positie. Middels deze tactische omzetting creëerde FC Volendam al snel de man meer situatie op het middenveld. Dit resulteerde in een sterke openingsfase van de thuisclub. De woorden van trainer Jonk over het spelen van de beste pass, bleken al heel snel in de openingsfase waar.

Italiaans goudhaantje

Al na zeven minuten klonk er Volendams gejuich. Een fantastische aanval over veel schijven waarbij de bal perfect van kant werd gewisseld, belandde uiteindelijk in de diepte bij Deul. Zijn voorzet werd binnen getikt door Samuele Mulattieri: 1-0. Dit betekende alweer de vijftiende treffer van de Italiaanse spits. Met deze vijftiende treffer is Mulattieri tevens de eerste Italiaan met minimaal vijftien doelpunten in één Eredivisie of Eerste Divisie seizoen sinds Graziano Pellè in 2013/2014. Een opmerkelijk moment vond plaats gelijktijdig met de openingstreffer. NAC-trainer Maurice Steijn werd vanwege aanmerkingen op de leiding door scheidsrechter Pol van Boekel naar de tribune verwezen.

Na de treffer van Mulattieri nam NAC de controle ietwat over. Mario Bilate was gevaarlijk met een kopbal maar deze kon gepakt worden door doelman Joey Roggeveen. In het vervolg van de eerste helft was het alleen maar FC Volendam wat de klok sloeg. Zo was Micky van de Ven heel dreigend met een rush over de linkerflank. Niet veel later was het Mulattieri die tot twee keer toe mocht vuren op het Bredase doel, zonder resultaat. Op slag van rust viel er nog een kans van Derry John Murkin te noteren. Maar ook zijn inzet trof geen doel. Zodoende werd met een voorsprong de kleedkamer opgezocht.

Beide teams sterk, NAC scoort

De openingsfase van de tweede helft was voor de gasten uit Breda. Thom Haye kreeg al snel een prima mogelijkheid op de gelijkmaker. Hij schoot echter de bal hoog over. Vervolgens ontstonden er mogelijkheden voor Anco Jansen en Mounir El Allouchi. Ook zij konden Joey Roggeveen niet passeren. Nog binnen het eerste kwartier van de tweede helft creëerde FC Volendam ook de nodige kansen via Franco Antonucci en de ingevallen Martijn Kaars.

Het waren echter de bezoekers die op gelijke hoogte kwamen. El Allouchi ontving de bal in de zestienmeter van FC Volendam. Hij kapte, draaide en schoot uiteindelijk via een Volendams been de bal in de korte hoek achter Roggeveen: 1-1.

Veerkracht

Een minuut of vijf later trok FC Volendam de zaak weer naar zich toe. De veerkracht van het team werd, niet voor het eerst dit seizoen, getoond. Eerst kreeg Deul een dot van een kans. Hij schoot de bal echter nog naast. Niet veel later was het dan wel raak. Een strakke, lage voorzet van Murkin werd door alles en iedereen gemist. Hierdoor kon de geheel vrij staande Ben Sallam de bal bij de tweede paal binnen schuiven: 2-1. Zijn eerste treffer in het Volendamse oranje.

In de laatste twintig minuten van de wedstrijd kreeg FC Volendam voldoende mogelijkheden om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Met name spits Mulattieri kreeg diverse kansen voor het derde doelpunt. Door het uitblijven van genadeklap perste NAC er in de slotfase nog een slotoffensief uit. NAC-aanvaller Bilate kwam net wat lengte te kort op zijn kopbal binnen te palen te duwen en invaller Marouan Azarkan vond de veilige handen van Roggeveern. Hierdoor trok FC Volendam verdiend de winst over de streep.

Interlandbreak

Volgend weekeind vindt er geen competitievoetbal plaats. Na de interlandbreak volgt op vrijdagavond 2 april de thuiswedstrijd tegen koploper SC Cambuur. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Scoreverloop
7' Samuele Mulattieri 1 – 0
63' Mounir El Allouchi 1 - 1
68’ Samir Ben Sallam 2 - 1

Opstelling FC Volendam: Joey Roggeveen; Mohamed Betti (54’ Denso Kasius), Marco Tol, Micky van de Ven, Derry John Murkin; Samir Ben Sallam (85’ Zakaria El Azzouzi), Alex Plat (70’ Calvin Twigt), Francesco Antonucci; Boy Deul, Samuele Mulattieri, Ibrahim El Kadiri (54’ Martijn Kaars).

Opstelling NAC Breda: Nick Olij; Robin Schouten, Dion Malone, Ramon Hendriks, Michaël Maria (77’ Sidney van Hooijdonk); Lewis Fiorini (60’ Nick Venema), Anco Jansen (85’ Colin Rosler), Thom Haye; Kaj de Rooij (77’ Marouan Azarkan), Mario Bilate, Mounir El Allouchi.

Tekst: Berry Schilder
Foto's: Fred Rotgans