FC Volendam moet genoegen nemen met punt in Arnhem

Vitesse - FC Volendam 1 - 1 (0 - 1)

17 september 2022 / Eredivisie

In het Gelredome is FC Volendam er niet in geslaagd om de drie punten mee te nemen naar De Dijk. De Volendammers kwamen vroeg in de wedstrijd via Robert Mühren op voorsprong, maar kon de voorsprong niet vasthouden. Vlak na rust kwam Vitesse op 1 – 1. Bartosz Bialek tekende voor het tweede en laatste doelpunt van de wedstrijd.

De Arnhemmers kwamen in de vierde minuut bijna tot scoren. Melle Meulensteen lanceerde Bartosz Bialek die op Filip Stankovic af ging. De keeper gooide zich echter goed voor de bal. Ook FC Volendam scoorde bijna in de openingsfase. Xavier Mbuyamba kopte goed terug uit een corner. De bal kwam voor de voeten van Gaetano Oristanio die zijn inzet gekeerd zag worden door Kjell Scherpen, die ook de rebound van Mbuyamba kon verwerken tot hoekschop.

Sterke fase beloond

Na 21 minuten kwam er een beloning voor de goede openingsfase van FC Volendam. Carel Eiting lanceerde Robert Mühren die hem voor zijn favoriete rechterbeen kreeg. De spits moest in eerste instantie buigen voor Scherpen, maar de rebound was wel aan Mühren besteed: 0 – 1 voor FC Volendam. Direct erna kreeg Carlens Arcus de kans om de score gelijk te trekken. Hij kwam echter niet langs Stankovic.

FC Volendam had het na de openingstreffer lastig. Via de linkerkant kwam de thuisploeg twee keer bijna tot scoren. Eerst via Maximillian Wittek, daarna via Matus Bero. Beide inzetten werden gekraakt door de Volendamse defensie.

Vlak voor rust deed Stankovic zijn inzending voor redding van het Eredivisie-seizoen. Een streep van afstand van Sondre Tronstad vloog richting de kruising, maar de Servische sluitpost deed dat ook en tikte de bal geweldig uit de bovenhoek.

Valse start

Vitesse kwam al snel na rust op een gelijke stand. Kacper Kozlowski speelde zichzelf via links vrij en vond Bartosz Bialek die de bal in het Volendamse doel kon schuiven: 1 – 1. De Wijdbroeken hadden het lastig in het begin van de tweede helft. Vitesse hield de druk er vol op en dwong de formatie van Wim Jonk terug.

Na de felle start van de Vitessenaren kreeg FC Volendam meer regie in de wedstrijd. Beide ploegen creëerden niet veel kansen. Pas in de 72e minuut was het FC Volendam dat dichtbij de voorsprong kwam. Oristanio testte Scherpen van afstand. Zijn inzet was hard en zuiver, maar Scherpen kon goed redding brengen.

Het einde van de wedstrijd verliep rustig. Beide ploegen creëerden enkele halve kansen maar kwamen niet tot serieuze doelpogingen. Na exact 93 minuten mocht uitblinker Stankovic de bal inleveren bij de arbiter en werd er afgefloten met een eindstand van 1 – 1.

Fortuna-uit

Na de interlandperiode reist FC Volendam af naar Limburg. Daar staat een ontmoeting tegen Fortuna Sittard op het programma. Zondag 2 oktober wordt om 12.15 uur afgetrapt voor het begin van de wedstrijd. De wedstrijd is te volgen via het Twitter-verslag en de Instagram-story.

21’ Robert Mühren 0 – 1
47’ Bartosz Bialek 1 – 1

Vitesse: Kjell Scherpen; Carlens Arcus, Ryan Flamingo, Melle Meulensteen, Enzo Cornelisse (85’ Thomas Buitink), Maximillian Wittek; Matus Bero, Sondre Tronstad, Kacper Kozlowski (71’ Million Manhoef), Gabriel Vidovic (76’ Nikolai Bade Frederiksen) en Bartosz Bialek (85’ Romaric Yapi).

FC Volendam: Filip Stankovic; Brian Plat (37’ Achraf Douiri), Xavier Mbuyamba, Benaissa Benamar, Derry John Murkin; Damon Mirani, Carel Eiting, Gaetano Oristanio (87’ Oskar Buur); Daryl van Mieghem (64’ Ibrahim El Kadiri), Robert Mühren (87’ Walid Ould-Chikh) en Bilal Ould-Chikh (64’ Henk Veerman).

Tekst: Bram van Lint
Foto’s: Fred Rotgans