FC Volendam moet meerdere erkennen in Ajax

Ajax - FC Volendam: 2 - 0 (0 - 0)

02 november 2023 / Eredivisie

FC Volendam heeft op deze donderdagavond een verliespartij geleden tegen Ajax. In de Johan Cruijff Arena werd met 2 - 0 verloren. De Volendammers hielden de eerste helft knap stand in de Amsterdamse storm maar moesten in de tweede helft toch het onderspit delven. FC Volendam kwam in die tweede helft uitstekend voor de dag maar kon het Amsterdamse net niet vinden.

De wedstrijd werd iets na 20:00 uur in gang gezet door arbiter Martin van den Kerkhof en de gastheren namen direct het heft in handen. De eerste echt grote kans ontstond dan ook al snel. Goed combinerend werk van Brian Brobbey bezorgde Steven Berghuis een niet te missen kans. Laatstgenoemde schoot vanaf ongeveer de strafschopstip maar schoof de bal naast. De toon werd hiermee direct gezet.

Storm Ciarán

De Amsterdamse storm had trekken van storm Ciarán maar richtte het eerste kwartier echter geen schade aan. Ook een alleraardigste dribbel van Kristian Hlynsson en een kopbal van Jorrel Hato werden niet omgezet in een doelpunt. Een daaropvolgend schot van Berghuis was een simpele prooi voor Mio Backhaus. 
Het eerste Volendamse wapenfeitje kon genoteerd worden na een ruim kwartier voetballen. Echter werd de voorzet van George Cox een simpele vangbal voor Diant Ramaj. De Amsterdamse storm ging enigszins liggen waardoor de bezoekers uit Volendam iets uit hun schulp konden kruipen. Een hoekschop zorgde voor gevaar. Milan de Haan kon aanleggen voor een schot maar raakte de bal compleet verkeerd. Een hier opvolgende scrimmage voor het doel van Ramaj leek ook gevaarlijker dan het uiteindelijk was.

Op het half uur leek Steven Bergwijn op weg naar de openingstreffer. Vanaf de linkerflank trok hij ten avontuur en veegde hij de bal op de deklat. De kopbal van Brobbey ging vervolgens ook maar rakelings langs het doel van Backhaus. De Amsterdammers bleven zoeken naar die treffer en de Volendammers konden niet veel meer doen dan de rijden gesloten houden. De kansen van Ajax waren daar met telkens was de afronding niet optimaal. Zo werd ook een poging van Kenneth Taylor eenvoudig geneutraliseerd door Backhaus.

Ajax leek de weg naar het Volendamse steeds moeilijker te vinden naarmate de rust dichterbij kwam. Een poging van Brobbey werd geblokt door vier Volendammers en een afstandsschot van Berghuis bleek een rollertje in de handen van Backhaus. In de blessuretijd van de eerste helft waren daar nog behoorlijke mogelijkheden voor Bergwijn en Taylor maar die troffen geen doel. Zodoende werd de kleedkamer opgezocht met de brilstand op het scorebord.

Stormschade

Het spelbeeld bleef onveranderd in de beginfase van de tweede helft. Het was Ajax die de boventoon voerde. Een minuut of tien na de thee dook daar plots Bergwijn op voor Backhaus. Met een fraaie hakbal probeerde hij de Volendamse doelman te verschalken maar Backhaus was scherp en redde katachtig. Ajax bleef aan de poort rammelen en deze poort bleek ook te bezwijken. Brobbey ontving de bal met zijn rug naar het Volendamse doel. Hij verzette zich stevig tegenover Benamar en leverde de bal af bij Bergwijn. Die aarzelde niet en besloot de trekker doeltreffend over te halen: 1-0.
 De Ajacieden waren direct op zoek naar een knock-out tik maar Brobbey miste het doel oog in oog met Backhaus. Ook Berghuis miste het doel na een geplaatst schot.

Mühren vs Ramaj, Mirani vs Ramaj

Een voetbalwet die telt: kansen komen er altijd. En deze kwam ook voor Robert Mühren. Branco van den Boomen dacht de bal simpel terug te koppen naar Jorrel Hato maar Hato stond compleet uit positie. De weg was hiermeevrij voor Robert Mühren, vanaf eigen helft. Zijn solo eindigde met een schot met zijn linkerbeen. Ramaj kwam echter als winnaar uit de strijd en keerde inzet. 
En zelfs een tweede dikke kans ontstond voor de Volendammers. Een déjà vu voor Damon Mirani die kopte maar nu zijn inzet gekeerd zag worden door Ramaj. De Amterdamse sluitpost hield hiermee zijn ploeg op de been.

De Amsterdammers leken rijp voor een tegentreffer. FC Volendam ging dan ook beheerst op jacht maar kreeg uiteindelijk zelf een doelpunt om de oren. Een hoekschop werd binnengekopt door invaller Chuba Akpom. Met zijn treffer haalde Akpom de zogeheten angel uit het Volendamse spel en besliste de wedstrijd: 2-0.
 Diezelfde Akpom had de score voor de Amsterdammers nog hoger kunnen laten uitvallen. Met een dieptepass werd de Engelsman bereikt. Hij omspeelde Backhaus en had feitelijk een leeg doel voor zich. Zijn inzet spatte uiteen op de paal. De dappere Volendammers hadden op basis van de tweede helft wellicht meer verdiend maar keerden puntloos huiswaarts.

N.E.C.-uit

Aankomende zondag, 5 november, treedt FC Volendam wederom aan. Ditmaal wordt om 14.30 uur afgetrapt in Nijmegen tegen N.E.C. Deze wedstrijd is te volgen via het Twitter-verslag en de Instagram-story.

Scoreverloop:
57’ Steven Bergwijn 1 - 0

89’ Chuba Akpom 2 - 0


Opstelling Ajax: Diant Ramaj; Anton Gaaei, Josip Šutalo, Jorrel Hato, Ar'jany Martha (65’ Anass Salah-Eddine); Branco van den Boomen, Kristian Hlynsson (86’ Mika Godts), Kenneth Taylor (79’ Silvano Vos); Steven Berghuis, Brian Brobbey (79’ Chuba Akpom), Steven Bergwijn.

Opstelling FC Volendam: Mio Backhaus; Déron Payne (63’ Achraf Douiri), Benaissa Benamar, Josh Flint, George Cox; Damon Mirani, Milan de Haan (63’ Lequincio Zeefuik), Calvin Twigt (90+1’ Bram van Driel); Darius Johnson, Robert Mühren (79’ Zach Booth), Bilal Ould-Chikh (79’ Garang Kuol).

Tekst: Berry Schilder
Foto's: Fred Rotgans en Jan Mulder
Laatste nieuws