FC Volendam moet punten aan sc Heerenveen laten

SC Heerenveen - FC Volendam: 2 - 1 (2 - 1)

08 april 2023 / Eredivisie

Het is FC Volendam niet gelukt om de derde confrontatie met sc Heerenveen winnend af te sluiten. De ploeg uit het noorden was door twee goals van Sydney van Hooijdonk met 2 – 1 te sterk voor de formatie van Wim Jonk. Aan Volendamse zijde was er een goal van Henk Veerman, die in de eerste helft zijn oude ploeg pijn wist te doen.

Het duurde niet lang voordat de thuisploeg tekende voor het eerste doelpunt. Na eerdere waarschuwingsschoten werd Van Hooijkdonk in de zesde minuut bereikt door Osame Sahraoui. Voor een open doel kon de spits intikken voor zijn elfde treffer van het seizoen.

Snel antwoord

De Volendammers reageerden snel op de openingstreffer van de Friezen. Veerman werd de diepte ingestuurd door Calvin Twigt. De spits kruiste heerlijk voorlangs de verdediger van Heerenveen en schoof de bal achter Xavier Mous en bracht een tussenstand van 1 – 1 op het scorebord. De Volendammers wisten de schade al binnen een kwartier na de openingstreffer te repareren.

De wedstrijd golfde aardig op en neer in de openingsfase. Direct na de gelijkmaker van FC Volendam ging sc Heerenveen op zoek naar de voorsprong, en bijna met succes. Een hachelijke situatie voor het doel resulteerde erin dat de jarige Benaissa Benamar de bal ternauwernood over het eigen doel kon verwerken. Enkele minuten later kwam Brian Plat dichtbij een Volendamse voorsprong. De verdediger maakte net niet vol contact met de bal.

Friese voorsprong

Met 33 minuten op de klok kwam Heerenveen op 2 – 1 voorsprong. Milan van Ewijk kruiste voorlangs bij Derry John Murkin die een uiterste poging deed om hem de bal te ontnemen. Zijn inzet belandde met fortuin perfect voor het rechterbeen van Van Hooijdonk die de bal achter Filip Stanković kon schieten. Na het doelpunt van de spits van sc Heerenveen doofde het vuurtje ietwat en werden er geen kansen meer gecreëerd. De ploeg van Wim Jonk ging met een 2 – 1 achterstand aan de thee.

Direct na rust gingen de Volendammers wederom op jacht naar de gelijkmaker. Veerman speelde Gaetano Oristanio in, die de bal op fenomenale wijze meenam. Het schot van de Italiaan kon worden gepareerd door de keeper van Heerenveen, die de bal net buiten bereik van een instormende Oskar Buur tikte. Enkele minuten later kreeg FC Volendam via Oristanio alweer de volgende kans. Met zijn mindere rechter schoot hij de bal naast het Friese doel.

Het Volendamse vuurtje dat zichtbaar was in het begin van de tweede helft doofde naarmate de tweede helft vorderde. De thuisploeg noteerde pas twintig minuten na de kans voor Oristanio pas de volgende kans van de wedstrijd. Pelle van Amersfoort werd oog-in-oog gezet met Stanković. De Servische sluitpost bleef wijs naar de bal kijken en wist een derde Friese treffer te voorkomen.

Alles of niets

De slotfase was voor FC Volendam het startsein om vol gas op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Uit een corner kwam de bal terecht in de draaicirkel van de ingevallen Florent Sanchez, die het met een omhaal probeerde. Zijn acrobatische inzet kwam op het dak van het doel terecht.

De ploeg van Wim Jonk zette in de slotfase alle zeilen bij om een doelpunt te forceren. Xavier Mbuyamba en Carel Eiting kwamen nog dichtbij een goal, maar zagen hun pogingen gered worden door Mous. In de vijf minuten extra tijd lukte het de Volendammers niet om een doelpunt te maken. Voor de derde keer dit seizoen werd er verloren van sc Heerenveen, ditmaal met 2 – 1.

PSV-thuis

De selectie van FC Volendam krijgt acht dagen de tijd om zich voor te bereiden op de volgende wedstrijd. PSV komt dan langs in het Kras Stadion, waar FC Volendam nog steeds niet heeft verloren in het jaar 2023. De wedstrijd is te volgen via het Twitter-verslag, de Story op Instagram en ESPN.

6’ Sydney van Hooijdonk 1 – 0
18’ Henk Veerman 1 – 1
33’ Sydney van Hooijdonk 2 – 1

sc Heerenveen: Xavier Mous; Milan van Ewijk, Pawel Bochniewicz, Syb van Ottele, Mats Köhlet; Anas Tahiri, Thom Haye, Pelle van Amersfoort (77’ Daniel Karlsbakk); Simon Olsson, Sydney van Hooijdonk en Osame Sahraoui (77’ Rami Al Hajj).

FC Volendam: Filip Stankovic; Oskar Buur (86' Ibrahim El Kadiri), Brian Plat, Xavier Mbuyamba, Derry John Murkin; Benaissa Benamar (46’ Damon Mirani), Carel Eiting, Calvin Twigt (67’ Florent Sanchez); Gaetano Oristanio (66’ Walid Ould-Chik), Henk Veerman en Francesco Antonucci (71’ Daryl van Mieghem).

Tekst: Bram van Lint
Foto’s: Fred Rotgans