FC Volendam na fantastische tweede helft langs FC Den Bosch

FC Volendam - FC Den Bosch: 3 - 2 (1 - 2)

22 oktober 2024 / Keuken Kampioen Divisie

FC Volendam heeft dinsdagavond een fraaie comeback volbracht. Tegen periodekampioen FC Den Bosch kwamen de wijdbroeken al gauw 0 - 1 achter, maar via Brandley Kuwas stond het al snel weer gelijk. Vlak voor rust kwamen de gasten langs de Volendammers, maar na een fantastische tweede helft wonnen de Volendammers 3 - 2 dankzij goals van Xavier Mbuyamba en Elvis Manu.

Voor de aftrap werd spits Robert Mühren in het zonnetje gezet vanwege zijn honderdste treffer voor FC Volendam. De spits ontving uit handen van Jack Tuijp een bijzonder schilderij met daarin al zijn doelpunten. Op het veld verliep het ook storm met de doelpunten in de beginfase van het duel. Al vroeg kwam FC Den Bosch op een 0 - 1 voorsprong. Byron Burgering slingerde door de defensie van De Wijdbroeken heen en passeerde doelman Kayne van Oevelen met een zachte, maar effectieve schuiver.

De gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Twee minuten later was het Brandley Kuwas die op aangeven van Mühren de bal in de verre hoek raak kon schieten: 1 - 1. Na deze stormachtige openingsfase keerde de rust op het veld ietwat terug. We zagen in deze minuten nog wel een tweede kans voor Kuwas, maar zijn schuiver was een eenvoudige prooi voor FC Den Bosch-doelman Mees Bakker. Voor de volgende echte kans moest het publiek in het Kras Stadion wachten tot minuut 29. Bilal Ould-Chikh gaf goed mee aan de overlappende Déron Payne. Zijn voorzet werd van richting veranderd en eindigde daardoor net aan in het zijnet.

Achterstand

Het was FC Den Bosch dat uiteindelijk voor de tweede keer op voorsprong kon komen. De ruimte werd gevonden aan de rechterkant, waarna een harde en strakke voorzet voor het doel langs uiteindelijk kon worden ingeschoten door Nick de Groot. Daarmee zorgde hij voor de 1 - 2. Het publiek op de tribunes werd vlak voor rust wakker geschud, toen Mühren in de diepte werd weggestoken door Kuwas. Mühren besloot de bal breed te leggen op de meegelopen Henk Veerman, maar vond een verdedigend been op zijn weg. Daardoor was het gevaar geweken.

De tweede helft begon direct met twee Volendamse kansen. Jamie Jacobs kreeg de bal goed teruggelegd op rand zestien, maar schoot nipt over het doel van Bakker heen. Vervolgens was het Mühren die de bal in een volgende aanval net naast het doel schoot. Ook Xavier Mbuyamba kreeg een opgelegde kans, toen een vrije trap voor zijn voeten werd gelegd. De verdediger schoot echter hard tegen doelman Bakker aan.

Volle bak druk

FC Volendam hield de druk op FC Den Bosch hoog en klopte nadrukkelijk op de deur. Die impulsen werden een kwartier na rust dan ook beloond met de 2 - 2. Mbuyamba kon vrij aanleggen vanaf een meter of twintig en schoot keurig raak. De ploeg van Rick Kruys wilde doordrukken en kreeg via Mühren ook al snel een kans op een volgende treffer. De spits schoot echter vanuit de stuiter over het doel. Na deze sterke fase had FC Volendam moeite om tot kansen te blijven komen. Het drukte FC Den Bosch nog altijd terug op eigen helft, maar het veldoverwicht werd niet omgezet in nog meer goals.

Met invaller Aurelio Oehlers binnen de lijnen werd de laatste tien minuten jacht gemaakt op de winnende goal. De rappe aanvaller kreeg ook een goede kans, na een prima actie van Kuwas. Oehlers schoot de bal echter in het zijnet. De voorsprong werd opnieuw in de slotfase gevonden. Een andere invaller vond het net. Elvis Manu kopte de bal van dichtbij over Bakker heen en maakte daarmee 3 - 2.

FC Eindhoven-thuis

Het volgende duel voor FC Volendam staat vrijdag alweer voor de deur. FC Eindhoven komt dan op bezoek in het Kras Stadion. De aftrap is om 20:00 uur. Kaarten zijn te koop in de online ticketshop.

5' Byron Burgering 0 - 1
7' Brandley Kuwas 1 - 1
35' Nick de Groot 1 - 2
59' Xavier Mbuyamba 2 - 2
86' Elvis Manu 3 - 2

FC Volendam: Kayne van Oevelen; Déron Payne, Xavier Mbuyamba, Mawouna Amevor, Yannick Leliendal; Bilal Ould-Chikh, Alex Plat, Jamie Jacobs (76. Aurelio Oehlers), Brandley Kuwas; Henk Veerman (88. Nordin Bukala), Robert Mühren (81. Elvis Manu).

FC Den Bosch: Mees Bakker; Rik Mulders (88. Ilias Boumassaoudi), Victor van den Bogert, Stan Henderikx, Nick de Groot; Thijs van Leeuwen (73. Danny Verbeek), Mikulas Bakala (88. Rein van Hedel), Mees Laros; Byron Burgering, Vieri Kotzebue (73. Sheddy Barglan), Danzell Gravenberch (64. Hicham Acheffay).

Tekst: Rick Sinnige
Foto's: Fred Rotgans