FC Volendam ondanks nederlaag veilig van handhaving

Go Ahead Eagles - FC Volendam: 3 - 0 (1 - 0)

21 mei 2023 / Eredivisie

FC Volendam heeft zich verzekerd van nog een jaar Eredivisie. Dat kon het niet op eigen kracht, want op bezoek bij Go Ahead Eagles werd met 3 - 0 verloren. Dankzij een nederlaag van FC Emmen mag FC Volendam zich officieel veilig noemen.

De 400 Volendammers zaten al vroeg in het duel met samengeknepen billen. Al na twee minuten kreeg Go Ahead Eagles een strafschop na een overtreding van Josh Flint. Het was echter Filip Stankovic die de penalty van Willum Willumson uit de hoek dook. De thuisploeg bleef in de beginfase tot kansjes komen, daar waar dat FC Volendam niet lukte. Het gevaarlijkste moment in de eerste twintig minuten was toen Henk Veerman in het strafschopgebied de bal kreeg, maar net niet goed uit kon halen en in de kluts balverlies leed.

Achterstand voor rust

In de fase daarna zagen we nog steeds weinig kansen voor FC Volendam, maar ook Go Ahead Eagles kwam een stuk minder tot mogelijkheden. Vlak voor rust werd het gaspedaal door beide ploegen ineens ingedrukt en kwam er meer dreiging. Carel Eiting kreeg een kans vanuit een snelle omschakeling. De hoge voorzet die hij kreeg van Francesco Antonucci schoot hij voorlangs. Uit de daaropvolgende corner kopte Xavier Mbuyamba de bal over. De goal viel echter aan de andere kant. Stankovic hield de bal te lang aan de voet en verslikte zich in de druk zettende Isac Lidberg. Hij veroverde de bal en schoot binnen. Zo zocht FC Volendam de kleedkamer op met een 1 - 0 achterstand.

Snel na rust verdubbelde Go Ahead Eagles de score. Een hoge voorzet kwam terecht bij de vrijstaande Oliver Edvardsen, die de bal na een stuiter over de uitkomende Stankovic heen kopte voor de 2 - 0. FC Volendam oogde - ondanks het inbrengen van Daryl van Mieghem, Lequincio Zeefuik en Walid Ould-Chikh - compleet tandeloos. Dit resulteerde 25 minuten voor tijd ook in de 3 - 0. Stankovic leek zich te verslikken in een schot, pakte de inzet alsnog, maar zag de bal in de rebound binnengeschoten worden door Dario Serra.

Juichen ondanks achterstand

De Volendammers konden hier weinig tegenover stellen. De beste mogelijkheid kwam van de voet van Derry John Murkin, die de bal vanaf de linkerkant in de handen schoot van doelman Jeffrey de Lange. Ondanks de taaie wedstrijd die FC Volendam speelde, klonk er gejuich vanuit het uitvak toen Feyenoord bij FC Emmen op voorsprong kwam. Doelpunten vielen er in Deventer niet meer, maar ondanks de 3 - 0 nederlaag verzekerde FC Volendam zich van nog een jaar Eredivisievoetbal.

Laatste wedstrijd

Volgende week speelt FC Volendam het laatste duel van dit seizoen. Excelsior komt op bezoek in het Kras Stadion. De aftrap is zondagmiddag om 14:30 uur.

45' Isac Lidberg 1 - 0
51' Oliver Edvarsen 2 - 0
65' Dario Serra 3 - 0

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa, Jay Idzes (85' Pim Saathof), Bas Kuipers (85' Aventis Aventsian); Xander Blomme (75' Enric Llansana), Philippe Rommens, Willum Willemson; Bobby Adekanye, Isac Lidberg (75' Sylla Sow), Oliver Edvardsen (63' Dario Serra).

FC Volendam: Filip Stankovic; Achraf Douiri (57' Walid Ould-Chikh), Damon Mirani, Xavier Mbuyamba, Josh Flint (57' Daryl van Mieghem), Derry John Murkin (85' Darius Johnsen); Carel Eiting, Calvin Twigt; Francesco Antonucci, Gaetano Oristanio (75' Robert Mühren); Henk Veerman (57' Lequincio Zeefuik).

Tekst: Rick Sinnige
Foto's: Fred Rotgans en Eric Ariëns