FC Volendam hervat competitie met uitduel bij zoekend FC Utrecht

zondag 2 april 2023, 14:30 uur

29 maart 2023 / Eredivisie

Aan het langdurige plezier van de zege op Fortuna Sittard komt voor de selectie van Wim Jonk deze week een einde. De interlandwedstrijden zijn achter de rug en de ploeg bereidt zich zoals gewoonlijk met volle energie voor op het aanstaande duel. Zondagmiddag 14:30 uur staat het uitduel met FC Utrecht op het programma. De Domstedelingen hopen een einde te maken aan een reeks van mindere wedstrijden, terwijl FC Volendam mikt op de eerste uitzege sinds een kleine drie maanden.

De interlandperiode kwam voor FC Utrecht misschien wel als geroepen. Door de 1 – 2 nederlaag tegen Go Ahead Eagles behaalde de ploeg van trianer Michael Silberbauer voor de derde wedstrijd op rij geen drie punten. Het doelpunt van Anastasios Douvikas bleek niet voldoende. De laatste zes duels leverde voor de rood-witten slechts één zege op en dan was er ook nog de pijnlijke bekeruitschakeling tegen Spakenburg: 1 - 4. 

De club positioneert zich met tien overwinningen, acht gelijke spelen en acht nederlagen op de zevende plek. FC Utrecht blijft met 38 punten volop in de race voor het play-offsticket voor Europees voetbal. FC Volendam daarentegen klimt door de recente 2 – 1 overwinning naar de dertiende plaats. Het sloeg daarmee een gat van vijf punten op belager nummer zestien FC Emmen. Het team van Wim Jonk kan dit weekend weer rekenen op twee sterke krachten. Xavier Mbuyamba en Gaetano Oristanio keren terug van hun schorsing.

Trefzekere selectie

FC Utrecht is dit Eredivisie-seizoen behoorlijk op dreef. Verspreid over 22 wedstrijden maakten de Utrechters 42 doelpunten. Een speler die daar met kop en schouders bovenuit steekt is Douvikas. De aanvaller vond het net dertien keer en is daardoor, samen met PSV-speler Xavi Simons, gedeeld topscorer van de Eredivisie. Ook middenvelder Sander van de Streek en spits Bas Dost tonen hun meerwaarde in de selectie van Silberbauer. Beiden zijn goed voor zeven goals. 

Vier spelers van FC Volendam hebben een verleden bij de Utrechtse club. Henk Veerman, die in in 2022 slechts een half seizoen speelde in het rood-wit, werkte eenmaal de bal met succes in het doel. Ook Benaissa Benamar en Bilal Ould-Chikh kwamen uit voor FC Utrecht. Ibrahim El Kadiri bracht een aantal jaren in de jeugdopleiding van de Domstedelingen door, alvorens hij de overstap maakte naar FC Volendam. De FC Utrecht-selectie kent een klein Volendams tintje: de Edamse reservekeeper Calvin Raatsie speelde in de jeugd van RKAV Volendam, waarna hij de overstap maakte naar Ajax.

Gedateerde zege in Stadion Galgenwaard

FC Volendam kon in de laatste acht ontmoetingen, waarvan één bekeronderonsje, geen overwinning afdwingen tegen de Utrechters. De laatste zege tegen de club grijpt terug naar 1997. De hattrick van Dejan Govedarica en de twee goals van Ayhan Tumani en Radoslav Samardžić brachten de oranjehemden toen een 5 – 2 overwinning. De laatste zege in de Galgenwaard boekte FC Volendam in 1995. In de halve finale van de beker won FC Volendam met 0 - 1 door een treffer van Jorg Smeets. De laatste Eredivisiezege dateert van 1989. Elroy Kromheer en Frank Berghuis verzorgden de treffers bij de 0 - 3 overwinning.

Laatste vijf edities

12-11-2022 | FC Volendam – FC Utrecht: 0 – 4

22-03-2009 | FC Volendam – FC Utrecht: 0 – 0

14-12-2008 | FC Utrecht – FC Volendam: 0 – 0

28-03-2004 | FC Volendam – FC Utrecht: 1 – 2
Jack Tuijp

21-12-2003 | FC Utrecht – FC Volendam: 3 – 0

Zo volg je het duel!

De kaartverkoop voor de wedstrijd tegen FC Utrecht is gesloten. Het duel is te volgen via het Twitter-verslag, via onze story op Instagram en op ESPN 1. Zondagmiddag om 14:30 uur wordt er gefloten voor het begin van de eerste helft in Stadion Galgenwaard.

Foto's: Fred Rotgans & Rob Lezer
Tekst: Douk Mirani 
Laatste nieuws