Noord-Hollandse derby op donderdagavond tegen Ajax

24 januari 2023

FC Volendam staat voor een pittige midweekse wedstrijd op bezoek bij Ajax. Donderdagavond om 21:00 uur wordt er afgetrapt in de Johan Cruijff ArenA. Voor zeven spelers en trainer Wim Jonk is dit een ontmoeting met hun voormalige werkgever. Het is daarnaast de eerste Eredivisie-ontmoeting in Amsterdam in veertien jaar, al was het laatste onderlinge duel in Amsterdam vóór een persoon een bijzondere.

Ajax steekt momenteel niet in een grootse vorm. Verliezen doet de ploeg uit Amsterdam in de Eredivisie nauwelijks, namelijk slechts twee keer. Wel speelde het al zes keer gelijk. Inmiddels heeft de ploeg van trainer Alfred Schreuder al zes Eredivisieduels op rij niet gewonnen. De laatste zege in de Nederlandse competitie dateert van 22 oktober, toen er met 1 - 4 werd gewonnen bij RKC Waalwijk. Sindsdien speelde het gelijk tegen Vitesse (2 - 2), FC Emmen (3 - 3), NEC (1 - 1), FC Twente (0 - 0) en Feyenoord (1 - 1). Ook verloor Ajax van PSV (1 - 2). Tussentijds werd het bekerduel tegen FC Den Bosch wel met 0 - 2 gewonnen. Ajax bezet de vijfde plaats in de Eredivisie, vijf punten achter koploper Feyenoord. FC Volendam werd vrijdag door Excelsior (2 – 0 verlies) weer met beide op de grond gezet, na de overwinningen op SC Cambuur (0 – 3) en RKC Waalwijk (2 – 1). 

Terugkeer in Amsterdam

Maar liefst acht spelers in de selectie van FC Volendam keren terug naar voor hun bekende grond. Carel Eiting, Benaissa Benamar, Damon Mirani, Dean James, Francesco Antonucci, Ibrahim El Kadiri, Joey Antonioli en Robert Mühren hebben een verleden bij Ajax. De enige speler met ervaring in het eerste elftal is Eiting. Hij kwam 31 keer uit in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Uiteraard is het ook voor trainer Wim Jonk een ontmoeting met zijn oude club, evenals voor zijn assistent Matthias Kohler. Voor het enige FC Volendam-linkje binnen de Ajax-selectie moeten we bij Michael Reiziger zijn. De huidig assistent-trainer van Ajax speelde een half jaar op huurbasis aan de Dijk en kwam tot tien Eredivisie-duels.

Bijzondere bekerontmoeting voor Robert Mühren

Eerder dit seizoen was FC Volendam dichtbij een resultaat tegen Ajax. In het Kras Stadion werd het 2 - 4. De Amsterdammers kwamen op een 0 - 3 voorsprong, waarna FC Volendam via Lequincio Zeefuik en Carel Eiting terugkwam tot 2 - 3. Een afgekeurde goal van Henk Veerman zorgde ervoor dat er net geen puntje uit het vuur kon worden gesleept. In de winterstop werd ook geoefend tegen Ajax. De Amsterdammers wonnen dat duel met 5 - 4, na een 0 - 3 voorsprong voor FC Volendam.

De laatste ontmoeting in de Johan Cruijff ArenA was die in de KNVB Beker in 2013. Na een 1 - 1 gelijke stand na negentig minuten werd het duel in de verlenging beslist in het voordeel van Ajax: 4 - 2. Het werd een bijzonder duel voor Robert Mühren. In de week van het overlijden van zijn oom Gerrie, scoorde de Volendammer twee keer, waarvan de eerste in minuut 67: de leeftijd waarop de oud-international overleed. De laatste Eredivisie-ontmoeting in Amsterdam was in 2009. Gerson Shaotahul zette FC Volendam op voorsprong, maar via goals van Luis Suarez en Thomas Vermaelen werd het 2 - 1 voor de thuisploeg.

Laatste vijf edities

08-10-2022 | FC Volendam - Ajax 2 - 4
Lequincio Zeefuik & Carel Eiting

25-09-2013 | Ajax – FC Volendam: 4 - 2 (TOTO KNVB Beker, na verlenging)
Robert Mühren (2x)

22-02-2009 | Ajax – FC Volendam: 2 – 1
Gerson Sheotahul

07-12-2008 | FC Volendam – Ajax: 1 – 2
Gerson Sheotahul

12-11-2008 | FC Volendam – Ajax: 1 – 0 (TOTO KNVB Beker, na verlenging)
Jack Tuijp

Zo volg je het duel!

Kaarten voor het duel tegen Ajax zijn te koop in de online ticketshop. Het duel is te volgen via het Twitter-verslag, via onze story op Instagram of via ESPN 2. Er wordt donderdagavond om 21:00 uur gefloten voor het begin van de eerste helft.

Foto's: Fred Rotgans / Pro Shots
Tekst: Rick Sinnige
Laatste nieuws