FC Volendam sleept knap punt uit het vuur tegen AZ

FC Volendam - AZ: 1 - 1 (0 - 0)

04 februari 2023 / Eredivisie

FC Volendam heeft een knap punt uit het vuur gesleept tegen AZ. De oranjehemden hadden het duel lang onder controle en kwamen op voorsprong via Xavier Mbuyamba. Na een rode kaart van Gaetano Oristanio konden de bezoekers terugkomen in het duel. Een uitverkocht Kras Stadion kon na een kwartier overleven uiteindelijk juichen bij een 1 - 1 eindstand.

FC Volendam begon brutaal aan het duel en zocht de weg naar voren daar waar het kon. Dit resulteerde al vroeg in ruimte voor Derry John Murkin na een goede diepe bal. Na goed terugleggen voorkwam een verdedigende voet van AZ een grote kans voor Florent Sanchez. Kort hierna kregen de Volendammers een vrije trap na een overtreding op Gaetano Oristanio. Deze werd door Carel Eiting perfect op het hoofd van Xavier Mbuyamba gelegd. De lange verdediger kopte net naast het doel van Mathew Ryan. Oristanio mocht het na een kwartier zelf gaan proberen uit een vrije trap, net buiten het strafschopgebied van AZ. De middenvelder schoot echter hard in de muur.

Speldenprikjes

AZ kwam in het eerste half uur niet verder dan speldenprikjes. FC Volendam wist de Alkmaarders goed bij het doel van Filip Stanković weg te houden. Dit was ook het moment dat de bezoekers de druk verder op gingen voeren en meer de aanval probeerden te zoeken. De Wijdbroeken zelf kwamen er in deze fase minder aan te pas, maar wisten echte grote kansen van AZ wel te voorkomen. De ruststand van 0 - 0 was niet meer dan logisch.

Het begin van de tweede helft legde FC Volendam dezelfde brutaliteit op de mat als aan het begin van de eerste helft. Dit leverde al snel een goede schietkans op voor Oristanio. Zijn poging vanaf de rechterkant van het veld vloog hard over het doel van Ryan. Het eerste gevaar van AZ in de tweede helft kwam van het hoofd van Jens Odgaard. De rechtsbuiten kopte een metertje naast uit een hoekschop. Maar ook het eerste kwartier na rust wist de ploeg van Wim Jonk AZ veelal weg te houden bij het doel van Stanković.

Voorsprong

De grootste gevaren van FC Volendam kwamen dit duel voort uit standaardsituaties. Na ruim een uur voetballen legde Eiting maar weer eens een bal perfect op het hoofd van Mbuyamba, die perfect binnen kon koppen. Dit betekende de 1 - 0 voor de Volendammers, die ook na de goal door probeerden te drukken. Brian Plat kreeg van afstand een goede kans, maar zag Ryan redding brengen. De rebound vloog net over het hoofd van Oristanio. Ook in deze fase lukte het FC Volendam om de defensie op orde te houden en AZ kreeg dan ook geen noemenswaardige kansen.

Het was FC Volendam dat zichzelf in de problemen bracht. Oristanio pakte een kwartier voor tijd een domme rode kaart, waardoor de ploeg van Wim Jonk door moest met tien man. AZ kon zodoende makkelijker kansen krijgen. Een enorme mogelijkheid werd echter niet benut door Vangelis Pavlidis, die hard en hoog over schoot oog in oog met Stanković. Een foutje van Murkin leverde uiteindelijk via Odgaard de 1 - 1 op. De rechtsbuiten kon de bal van dichtbij binnenschieten, nadat hij deze voor de voeten kreeg. Na de gelijkmaker was het Lahdo die vlak voor tijd uit de draai naast schoot. De slotfase was dan ook overleven voor FC Volendam, maar dit werd keurig doorstaan. Zo kon er opnieuw een puntje worden bijgeschreven voor de oranjehemden.

FC Twente-uit

FC Volendam speelt volgende week het uitduel tegen FC Twente. Zondag wordt er om 16:45 uur afgetrapt in de Grolsch Veste in Enschede. Kaarten voor dit duel zijn te koop in de online ticketshop.

Scoreverloop

62' Xavier Mbuyamba 1 - 0
83' Jens Odgaard 1 - 1

Opstelling FC Volendam: Filip Stanković; Brian Plat, Xavier Mbuyamba, Damon Mirani, Josh Flint, Derry John Murkin; Calvin Twigt (90' Walid Ould-Chikh), Carel Eiting; Florent Sanchez (84' Oskar Buur), Gaetano Oristanio; Robert Mühren (63' Francesco Antonucci).

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos, Wouter Goes (74' Maykel Lahdo), Milos Kerkez; Tijjani Reijnders, Jordy Clasie, Jesper Karlsson; Jens Odgaard, Vangelis Pavlidis, Myron van Brederode (63' Sven Mijnans).

Tekst: Rick Sinnige
Foto’s: Fred Rotgans en Pro Shots / Jasper Ruhe
Laatste nieuws