FC Volendam verlengt ongeslagen thuisreeks door Fortuna over de knie te leggen

FC Volendam - Fortuna Sittard: 2 - 1 (1 - 0)

17 maart 2023 / Eredivisie

Op een heerlijk voetbalavondje aan De Dijk is het FC Volendam gelukt om de vijfde thuiszege van het jaar te boeken. Door toedoen van Carel Eiting en Oskar Buur werd er met 2 – 1 van de Limburgers gewonnen, die door een goal van Tijjani Noslin nog spanning aan de wedstrijd toe wisten te voegen.

Er stond nog geen minuut op de klok of de Volendammers noteerden de eerste kans van de wedstrijd. Daryl van Mieghem werd aangespeeld en sneed een voorzet fraai aan in de richting van Robert Mühren, die de voorzet niet kon promoveren tot doelpunt. FC Volendam schoot snel uit de startblokken en creëerde enkele kansen via onder andere Eiting.

Na de openingsfase kakte de wedstrijd ietwat in. Beide ploegen hadden moeite om de bal in de ploeg te houden en creëerde redelijk moeizaam kansen. Het duurde tot  minuut 29 toen er eindelijk een schot op doel werd gelost. Een roller van afstand van Thomas Buitink belandde in de handen van Filip Stanković. Enkele minuten later was het bijna raak voor de bezoekers uit Sittard. Een schot van Noslin ging via Derry John Murkin op de lat.

Heerlijk aan de thee

Op slag van rust kwam FC Volendam toch op voorsprong. Walid Ould-Chikh veroverde de bal op het middenveld en draaide richting het doel toe. Met een perfecte steekpass werd Eiting in stelling gebracht die met een droge schuiver Ivor Pandur kon verschalken. De Volendammers gingen met een heerlijk gevoel aan de thee in het Kras Stadion.

Net als de eerste helft opende de formatie van Wim Jonk de tweede helft vurig. Nadat Mühren dichtbij een treffer was stoomde Murkin door via links. Met een demonstratieve solo denderde de linksback over de as van het veld en vuurde de linkspoot op doel. Zijn inzet belandde echter naast het doel.

Feest in de tent

Enkele minuten na de kans van Murkin was de andere vleugelverdediger aan de beurt: Buur was het eindstation van een heerlijke combinatie aan de linkerkant. Uit die combinatie kwam een voorzet van Murkin die heerlijk voor de voeten van Buur belandde. De Deen aarzelde niet en schoot de bal kurkdroog achter Pandur en verdubbelde de voorsprong.

Met een uur op de klok deden de bezoekers uit Limburg iets terug. Noslin werd uit een ingooi oog-in-oog gezet met Stanković en verschalkte de Servische sluitpost met een loeihard schot in de korte hoek.

Tegenhouden

Na de aansluitingstreffer van Fortuna was het voornamelijk tegenhouden voor de Palingboeren en moest het vooral uitgaan van spaarzame uitbraken. Naarmate de tijd vorderde hadden de Volendammers steeds meer moeite om de bal in de ploeg te houden, maar echte dreiging van Fortuna Sittard bleef vooralsnog uit. In minuut 84 volgde nog een mooi moment: Givairo Read viel in voor Murkin en werd daarmee de derde 16-jarige speler in het eerste van FC Volendam in het huidige seizoen.

Ondanks de aanhoudende druk van de ploeg uit Sittard hield de Volendamse defensie stand en werd de vijfde thuiszege van 2023 genoteerd. Het voetbal was niet de gehele avond sprankelend of attractief maar de vechtlust van de Volendammers gaf de doorslag. De thuisploeg schreef drie punten bij om het puntentotaal naar 26 te brengen.

Interland-break

De eerstvolgende wedstrijd van FC Volendam wordt afgewerkt na de aanstaande interland-break. Op zondag 2 april wordt om 14:30 uur in De Galgenwaard afgetrapt voor het duel in en tegen FC Utrecht.

42’ Carel Eiting 1 – 0
51’ Oskar Buur 2 – 0
62’ Tijjani Noslin 2 – 1

FC Volendam: Filip Stanković; Oskar Buur (84’ Francesco Antonnuci), Brian Plat, Damon Mirani, Derry John Murkin (84’ Givairo Read); Benaissa Benamar (46’ Josh Flint), Carel Eiting, Calvin Twigt; Daryl van Mieghem, Robert Mühren (57’ Henk Veerman) en Walid Ould-Chikh (68’ Bilal Ould-Chikh).

Fortuna Sittard: Ivor Pandur; Ivo Pinto, Rodrigo Guth, Dimitrios Siovas, George Cox (55’ Remy Vita); Kristijan Bistrović, Deroy Duarte (61’ Paul Gladon), Iñigo Cordoba; Thomas Buitink (55’ Umaro Embaló), Burak Yilmaz en Tijani Noslin.

Tekst: Bram van Lint
Foto’s: Fred Rotgans