FC Volendam wint mistwedstrijd in Leeuwarden

SC Cambuur - FC Volendam: 1 - 2 (0 - 1)

18 oktober 2024 / Keuken Kampioen Divisie

Het Volendamse debuut in het nieuwe Kooi Stadion heeft vanavond een driepunter opgeleverd. Op bezoek in Leeuwarden werd SC Cambuur in het nieuwe stadion met 1 - 2 aan de kant gezet. De Volendammers opende halverwege de eerste helft de score via Robert Mühren, die zijn oude liefde pijn deed. In de tweede helft deed SC Cambuur vanaf de strafschopstip iets terug en viel er plots een mistbank neer in het Kooi Stadion. In de blessuretijd bezorgde Brandley Kuwas FC Volendam de volle buit door een hoekschop van Bilal Ould-Chikh binnen te koppen.

Na een indrukwekkende één minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden Johan Neeskens werd de wedstrijd in gang gezet door Henk Veerman. Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam van de voet van Aurelio Oehlers. Vanaf zijn linkerflank trok hij ten aanval en sneed naar binnen. Met een venijnige uithaal probeerde hij de korte hoek van Thijs Jansen te bereiken. Zijn schot bleek echter van onvoldoende kwaliteit, zodoende kon Jansen de bal keren. Vervolgens was het lang wachten op weer een kans voor Volendam. Dit keer kwam het gevaar vanaf rechts, van Ould-Chikh. Hij slingerde de bal de zestienmeter van Jansen in en bereikte Jamie Jacobs. Laatstgenoemde kon de bal daarna niet genoeg richting meegeven met zijn hoofd. Zijn kopbal zeilde daarom ook naast.

Mühren doet oude club pijn

Ould-Chikh leek zijn draai gevonden te hebben. Kort na de poging van Jacobs ontving Ould-Chikh wederom de bal. Ditmaal halverwege de helft van SC Cambuur. Hij dribbelde en zocht een opening in de Leeuwarder defensie. Hij vond Mühren. De opdracht voor Mühren was niet eenvoudig: hij had te kampen met twee verdedigers van Cambuur. Tyrique Mercera en Jeremy van Mullem werden met een simpele voetbeweging in de luren gelegd door Mühren. De afstand tussen de Volendammer en Jansen was daarna fors. De spits, die door zijn succesvolle Cambuurse verleden zo geliefd is in Leeuwarden, waagde toch een poging in de verre hoek en trof doel: 0 - 1.

Luttele momenten later was daar wederom Ould-Chikh en wederom vanaf zijn rechterflank. Hij dribbelde zijn directe tegenstander Thomas Poll moeiteloos voorbij en haalde vervolgens hard uit. Zijn kanonskogel zoefde echter voorbij aan de verkeerde kant van de paal.

De Volendammer lieten de Leeuwarders de bal en zochten zelf naar momenten in de omschakeling. Bij balverlies van SC Cambuur werd dan ook razendsnel omgeschakeld. Zo ook na een balverovering van Ould-Chikh. De rechtsbuiten trok naar binnen en Mühren denderde over Ould-Chikh heen. Het balletje van Ould-Chikh kon net niet lekker worden meegenomen door Mühren waardoor zijn schot bleef steken tussen een voorzet en een schot op doel. Ould-Chikh bleef een plaag voor de verdediging van Cambuur. Rond de veertigste minuut was het wederom een poging binnendoor. Na een moment gewacht te hebben probeerde hij de bal met gevoel in de verre hoek te plaatsen. De verfijnde inzet van Ould-Chikh kon ternauwernood tot hoekschop worden verwerkt door doelman Jansen.

Op slag van rust leek Remco Balk op weg naar de gelijkmaker. Mercera vond met een slimme pass Balk. Hij wipte de bal over Kayne van Oevelen heen en dacht zich op het scorebord te nestelen. Totdat Mawouna Amevor met lange passen de bal nog voor de doellijn kon weg werken. Na gevaarlijke momenten voor Jacobs en Xavier Mbuyamba vond scheidsrechter Stan Teuben het welletjes en floot voor het rustsignaal.

De Leeuw vanaf de stip

FC Volendam trad de tweede helft ongewijzigd aan. Al snel in de tweede helft moest Van Oevelen optreden. Een schot van Benjamin Pauwels leek gevaarlijk maar kon toch enigszins simpel gekeerd worden door de doelman. Niet veel later was er weer werk aan de winkel voor Van Oevelen nadat Pauwels een strafschop versierde. De linksbuiten zocht het been van Gladwin Curiel op en vond deze ook. De gegeven strafschop werd vervolgens ijskoud binnengeschoten door Michael de Leeuw: 1 - 1. Volendam was van slag en moest veel ruimte op het middenveld laten. Van deze ruimte werd dankbaar gebruik door Cambuur. Het combineerde er op los en was plots, gevoelsmatig, de bovenliggende partij in de wedstrijd.

Mist

Het spel werd van beide kanten steeds onzorgvuldiger. Mede door het optreden van mist. Het zicht werd dusdanig verslechterd dat scheidsrechter Teuben dacht aan het stilleggen van de wedstrijd. Zowel trainer Henk de Jong van SC Cambuur als Rick Kruys konden zich hier niet in vinden; de wedstrijd werd voortgezet. Van Oevelen voorkwam vijf minuten voor tijd een treffer van Cambuur. Een inzet werd voor de neus van Van Oevelen van richting veranderd. Desondanks wist de doelman de bal uit zijn doel te ranselen.

Gouden wissel

Bij het in gaan van de vijf minuten blessuretijd versierde Ould-Chikh een hoekschop. De flankflitser nam deze hoekschop zelf en legde deze bal, klaarblijkelijk, panklaar op het hoofd van Kuwas. Hoe de bal vervolgens de touwen achter Jansen vond blijft een raadsel. Het voornaamste was zeker, FC Volendam nam de voorsprong in Leeuwarden met nog enkele minuten op de klok. In de absolute slotfase van de blessuretijd ontpopte Van Oevelen zich tot held door met een geweldige redding een doelpunt te voorkomen. Gescoord werd er niet meer waardoor FC Volendam met de volle buit huiswaarts keerde.

Dinsdag: FC Den Bosch-thuis

Aanstaande dinsdag, 22 oktober 2024, speelt FC Volendam alweer de volgende wedstrijd. Om 20:00 uur zal er in het Kras Stadion worden afgetrapt voor de wedstrijd tegen FC Den Bosch.

24' Robert Mühren 0 - 1
53' Michael de Leeuw 1 - 1
90+2 Brandley Kuwas 1 - 2

SC Cambuur: Thijs Jansen; Tyrique Mercera (75' Sturla Ottesen), Jeremy van Mullem, Bryant Nieling, Thomas Poll (64' Bram Marsman); Tony Rölke (46' Ilias Alhaft), Michael de Leeuw (64' Fedde de Jong), Mark Diemers; Matthias Nartey (75' Nicky Souren), Remco Balk, Benjamin Pauwels.

FC Volendam: Kayne van Oevelen; Gladwin Curiel (56' Déron Payne), Xavier Mbuyamba, Mawouna Amevor, Yannick Leliendal; Jamie Jacobs, Robert Mühren (87' Elvis Manu), Alex Plat; Bilal Ould-Chikh, Henk Veerman (71' Brandley Kuwas), Aurelio Oehlers (56' Myron Mau-Asam).

Tekst: Berry Schilder
Foto's: Fred Rotgans