FC Volendam wint ook van RKC Waalwijk en boekt tweede zege op rij

FC Volendam - RKC Waalwijk: 2 - 1 (0 - 0)

14 januari 2023 / Eredivisie

FC Volendam heeft in eigen huis de tweede overwinning op rij geboekt in de Eredivisie. RKC Waalwijk werd met 2 - 1 verslagen na een bloedstollende wedstrijd. Florent Sanchez maakt in zijn eerste thuisduel de winnende treffer.

RKC Waalwijk begon het meest dreigend aan de wedstrijd. Met twee snelle uitbraken in de eerste vijf minuten zorgden zij ervoor dat de Volendammers op de tribune al vroeg de adem even in moesten houden. Gelukkig werd een schotkans tot tweemaal toe uiteindelijk ternauwernood voorkomen. Het eerste gevaar van FC Volendam kwam van de voet van Gaetano Oristanio. De Italiaan werkte een omhaal naast het doel. Mühren was kort hierna dichterbij de openingstreffer.

Veel gevaar

Na twintig minuten stak FC Volendam de lont in het kruidvat. Robert Mühren werd weggestuurd richting RKC-doelman Etienne Vaessen en schoot hard voorlangs, terwijl Oristanio kort hierna hard op de lat knalde. Ook Mbuyamba kreeg kort na elkaar twee mogelijkheden. De verdediger kopte uit een voorzet van Florent Sanchez in de handen van Vaessen en schoot later uit een hoekschop over. Hierna ging de FC Volendam-storm iets gaan liggen. Voor rust konden er nog kansen genoteerd worden voor Mühren en Oristanio. Ook RKC Waalwijk was nog erg gevaarlijk. Uit de kluts kon Stankovic een bal net op tijd in z'n handen klemmen en Vurnon Anita schoot net uit.

Kort na rust kreeg RKC Waalwijk opnieuw een grote mogelijkheid. Shawn Adewoye schoot de bal net naast. De eerste grote kans voor FC Volendam na rust kwam gek genoeg ook van de voet van een RKC-speler. Van den Buijs schoot de bal net naast zijn eigen doel. Het bleef kansen regenen in deze fase. Thierry Lutonda was dichtbij de treffer voor de bezoekers, maar een rebound voor een leeg doel schoot hij hard over.

Bloedstollende slotfase

Na ruim een uur voetballen werd de ban dan toch gebroken. Mats Seuntjens schoot de bal langs Filip Stanković en zo kwam RKC Waalwijk op voorsprong. Kort hierna voorkwam de doelman dat de Brabanders de score al snel konden verdubbelen. Biereth zag hoe de Serviër redding bracht op zijn poging. Dat was maar goed ook, want aan de andere kant kon Mbuyamba uit een vrije trap de gelijkmaker binnenkoppen. FC Volendam bleef momentjes zoeken om ook de voorsprong te pakken. Invaller Daryl van Mieghem kreeg de bal voor zijn voeten nadat de uitkomende Vaessen hem die in de voeten schoof. De aanvaller schoot echter te snel en te zacht op het lege doel, waardoor een verdediger de bal weg kom halen.

Beide ploegen mochten in de laatste twintig minuten op jacht naar de zege. FC Volendam deed dit succesvol. Na een goede actie van Oristanio kon Florent Sanchez zijn eerste doelpunt in het oranje maken. De Fransman schoot de bal hard en hoog in het doel achter Vaessen. Het team van Wim Jonk wist in de slotfase de overwinning over de streep te trekken en kon zo de tweede overwinning op rij bijschrijven.

Excelsior-uit

FC Volendam kan de zegereeks aanstaande vrijdag gaan proberen voort te zetten. De ploeg van Wim Jonk gaat dan op bezoek bij Excelsior. Het duel begint in Rotterdam om 20:00 uur.

63' Mats Seuntjens 0 - 1
69' Xavier Mbuyamba 1 - 1
82' Florent Sanchez 2 - 1

Opstelling FC Volendam: Filip Stanković, Oskar Buur (66' Brian Plat), Xavier Mbuyamba, Benaissa Benamar, Damon Mirani (66' Daryl van Mieghem), Derry John Murkin; Bilal Ould-Chikh, Florent Sanchez, Carel Eiting, Gaetano Oristanio (85' Josh Flint); Robert Mühren (77' Henk Veerman).

Opstelling RKC Waalwijk: Etienne Vaessen; Julian Lelieveld, Juriën Gaari, Dario van den Buijs (81' Zakaria Bakkali), Shawn Adewoye, Thierry Lutonda; Pelle Clement (81' Michiel Kramer), Vurnon Anita, Yassin Oukili; Mats Seuntjens, Mika Biereth (72' Roy Kuijpers).

Tekst: FC Volendam
Foto's: Fred Rotgans