FC Volendam zet Jong Ajax opzij en zet koers richting promotie

FC Volendam - Jong Ajax: 3 - 1 (1 - 1)

16 april 2022 / Keuken Kampioen Divisie

In een zonovergoten Kras Stadion heeft FC Volendam een volgende stap gezet richting promotie naar de Eredivisie. Ondanks een vroege achterstand was de formatie van Wim Jonk met 3 – 1 te sterk voor de beloften van Ajax. Robert Mühren was met twee goals de gevierde man aan Volendamse zijde met daarnaast een goal voor Gaetano Oristanio.

Nadat de rookwolken van de spectaculaire vuurwerkshow waren opgetrokken in het Kras Stadion floot arbiter van dienst Sander van der Eijk voor het begin van de wedstrijd. FC Volendam begon gretig maar keek al snel tegen een achterstand aan. Uit de kluts belandde de bal voor de voeten van Christian Rasmussen, die de bal gemakkelijk achter Filip Stankovic kon tikken. De ploeg van Wim Jonk kon dus aan de bak om een vroege achterstand te repareren.

De Volendammers gingen niet bij de pakken neer zitten en groeide meer in de wedstrijd naarmate de eerste helft vorderde. De thuisploeg zette Jong Ajax vroeg op eigen helft vroeg onder druk en werd beloond met een strafschop. Robert Mühren faalde niet en stuurde de doelman van Jong Ajax ijskoud de verkeerde hoek in. Toch was het vlak daarna Jong Ajax dat bijna op voorsprong kwam. Stankovic kon goed ingrijpen op een schot van Kristian Hlynsson en zag daarna de rebound van Hansen op de lat belanden.

Kantelpunt

Enkele minuten voordat het tijd was voor de thee werd Mühren gelanceerd door Daryl van Mieghem. Eric Llansana voelde zich genoodzaakt om aan de noodrem te trekken en de scheidsrechter honoreerde de gepaste sanctie: Een rode kaart. De vrije trap die hieruit volgde leverde niets op. Het restant van de eerste helft verliep vrij rustig en na vijf minuten blessuretijd floot de scheidsrechter voor de rust.

De formatie van Wim Jonk wilde in het begin van de tweede helft direct orde op zaken stellen. Met succes: Van Mieghem bracht met een perfecte voorzet Oristanio in stelling die de keeper van Jong Ajax verschalkte. FC Volendam had snel de gewenste 2 – 1 voorsprong in handen. De Volendamse formatie bleef doorjagen. De net ingevallen Bilal Ould-Chikh testte de keeper Calvin Raatsie enkele keren, maar zag zijn inzetten niet in het doel van de beloftenploeg belanden.

Controle

Na een uur spelen had FC Volendam de wedstrijd volledig onder controle, maar verdubbeling van de voorsprong bleef uit. De onvermoeibare Mühren kwam dichtbij maar zag zijn inzet gekeerd worden door Jong Ajax doelman Raatsie. In de 74e minuut was daar toch de bevrijdende 3 – 1. Bilal Ould-Chikh stuurde twee spelers van Jong Ajax het bos in en bediende Mühren die moeiteloos kon intikken binnen het vijfmeter gebied.

In het laatste kwartier leken beide ploegen zich neergelegd te hebben bij een 3 – 1 eindstand. FC Volendam kan zich op gaan maken voor de volgende finale waar FC Den Bosch de tegenstander is. De Volendamse formatie kan rekenen op steun van een uitverkocht uitvak in ’s-Hertogenbosch. Vrijdagavond wordt om 20.00 uur afgetrapt in Stadion de Vliert.

3’ Christian Rasmussen 0 – 1
27’ Robert Mühren (P) 1 – 1
51’ Gaetano Oristanio 2 – 1
74’ Robert Mühren 3 – 1

Opstelling FC Volendam: Filip Stankovic; Walid Ould-Chikh (73’ Jozhua Vertrouwd), Benaissa Benamar (20’ Kevin Visser) (55’ Francesco Antonnuci), Josh Flint, Derry John Murkin (88 Martijn Kaars); Damon Mirani, Boy Deul, Gaetano Oristanio (88’ Robin Schulte); Daryl van Mieghem, Robert Mühren, Ibrahim El Kadiri (46’ Bilal Ould-Chikh).

Opstelling Jong Ajax: Calvin Raatsie; Liam van Gelderen, Eric Llansana, Nordin Musampa (80’ Gibson Yah), Youri Baas; Patrickson Delgado (46’ Rio Hillen), Kian Fitz-Jim (66’ Ar’jany Martha), Kristian Hlynsson; Sontje Hansen (44’ Steven van der Sloot), Christian Rasmussen, Naci Ünüvar (80’ Jay Enem).

Tekst: Bram van Lint
Foto's: Fred Rotgans en Jan Mulder