Gedonder in slotfase komt FC Volendam duur te staan tegen sc Heerenveen

FC Volendam - sc Heerenveen: 1 - 3 (1 - 1)

23 oktober 2022 / Eredivisie

Op een koude, regenachtige avond is FC Volendam er niet in geslaagd om sc Heerenveen over de knie te leggen. Ondanks de derde Eredivisie-treffer van Robert Mühren werd er met 1 – 3 verloren van de bezoekers uit Friesland.

De Volendamse formatie zette gelijk fel druk op sc Heerenveen. Het eerste wapenfeit kwam op naam van Benaissa Benamar. De verdediger raakte de lat met een harde knal van afstand. De eerste écht uitgespeelde kans was voor Ibrahim El Kadiri. Na goed samenspel werd de flitsende buitenspeler voor Andries Noppert gezet. Zijn inzet ging langs de keeper, maar kon nog van de lijn worden gehaald door een Friese verdediger. Xavier Mbuyamba probeerde het in de daaropvolgende corner spectaculair met een omhaal, maar ook hij kon de brilstand niet van het scorebord halen.

Dubbele tegenslag

Na negentien minuten dachten de Volendammers de verdiende voorsprong in handen te hebben. Robert Mühren tikte een vrije trap van Carel Eiting binnen, maar deed dit vanuit buitenspelpositie. De echte tegenslag volgde enkele minuten later. Sydney van Hooijdonk werd bediend in het Volendamse zestienmetergebied en kopte raak. Tegen de verhoudingen in stond het 0 – 1 voor de bezoekers uit Heerenveen.

Vlak voor de rust maakte FC Volendam eindelijk het welverdiende doelpunt. Het doelpunt was een exacte kopie van de eerder afgekeurde treffer: Eiting legde de bal voor uit een vrije trap en Mühren tikte feiloos binnen bij de tweede paal. Ditmaal greep de videoscheidsrechter niet in en had de ploeg van Wim Jonk de stand nog voor de rust gelijk getrokken. Met een gelijke stand en een goed gevoel gingen de Volendammers aan de thee.

Wisselvallige tweede helft

De openingsfase van het tweede bedrijf verliep vrij tam. Waar het begin van de eerste helft flitsend was, kwamen beide ploegen lastig tot het creëren van kansen in de opening van de tweede helft. De eerste grote kans van de tweede helft was voor de bezoekers. Van Hooijdonk kreeg de bal op de pantoffel bij de tweede paal, maar stuurde de bal over het doel van Filip Stankovic. Na 67 minuten werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd vanwege onweerbuien boven het Kras Stadion.

Na een korte onderbreking was er tijd voor enkele wissels, waaronder het Eredivisie-debuut van Jordi Blom. De wissels resulteerden in een fris FC Volendam dat de Friezen weer onder druk zette. Een fijne corner vanaf rechts kon niet tot doelpunt worden gepromoveerd door de ingevallen Lequincio Zeefuik.

Friese dubbeltreffer

In de 85e minuut kwam sc Heerenveen op 1 – 2 voorsprong. Mats Köhlert kon doorstomen via de linkerkant en tikte de bal met buitenkant rechts achter Stankovic. Slechts drie minuten later gooiden de bezoekers de wedstrijd in het slot. Amin Sarr tikte van dichtbij binnen en bracht een einde aan alle Volendamse aspiraties.

AZ-uit

Zondag 30 oktober staat de tweede Noord Hollandse derby op de agenda. FC Volendam reist af naar Alkmaar voor de confrontatie tegen AZ. Lees hier hoe je FC Volendam kan steunen in Alkmaar. De wedstrijd is ook te volgen via het Twitter-verslag en de Instagram-story.

24’ Sydney van Hooijdonk 0 – 1
45’ Robert Mühren 1 – 1
85’ Mats Köhlert 1 – 2
87’ Amin Sarr 1 – 3

FC Volendam: Filip Stankovic; Xavier Mbuyamba, Benaissa Benamar (67’ Brian Plat), Damon Mirani, Derry John Murkin; Walid Ould-Chikh (62’ Imran Nazih), Carel Eiting, Gaetano Oristanio (62’ Bilal Ould-Chikh); Daryl van Mieghem (77’ Lequincio Zeefuik), Robert Mühren en Ibrahim El Kadiri (77’ Jordi Blom).

sc Heerenveen: Andries Noppert; Sven van Beek, Syb van Ottele (46’ Anas Tahiri), Pawel Bochniewicz; Milan van Ewijk, Thom Haye, Tibor Halilovic (46’ Rami Al Hajj), Mats Köhlert; Simon Olsson (90’ Hussein Ali), Amin Sarr en Sydney van Hooijdonk.

Tekst: Bram van Lint
Foto's: Fred Rotgans