Go Ahead Eagles ondanks rode kaart een maatje te groot voor FC Volendam

Go Ahead Eagles - FC Volendam: 4 - 1 (3 - 0)

19 augustus 2023 / Eredivisie

FC Volendam heeft vanavond de eerste uitwedstrijd van het seizoen met een nederlaag afgesloten. Daar waar vorig seizoen de Eredivisie eindigde werd nu het seizoen, wat betreft uitwedstrijden, geopend. Na een aardige start van FC Volendam nam Go Ahead Eagles de wedstrijd in handen en liet een 3 - 0 ruststand noteren op het scorebord. Op slag van rust ontving Bobby Adekanye een rode kaart. FC Volendam probeerde er nog een wedstrijd van te maken maar kwam niet verder dan één treffer. Na elf minuten blessuretijd stond er een 4 - 1 eindstand op het scorebord en daarmee bleven de punten in Deventer. 

Iets over 21:00 uur blies scheidsrechter van dienst, Edwin van de Graaf, op zijn fluit en deed Daryl van Mieghem de wedstrijd beginnen. Het eerste wapenfeit van de wedstrijd kwam op naam van Calvin Twigt. De jonge middenvelder, vrijdag voor het eerst opgeroepen in de voorselectie van Jong Oranje, nam het doel van Jeffrey de Lange onder vuur. Echter, stond een Van Mieghem hier voorafgaand in buitenspel positie. Direct hierna nam Go Ahead Eagles het heft in handen. Dit resulteerde niet direct in grote kansen maar gevaarlijk werd de club uit Deventer wel. De thuisclub speelde geduldig en op balbezit en de Volendammers loerden vooral op dat ene momentje.

Eagles op voorsprong

Dat ene momentje kwam niet. Sterker nog, binnen het eerste kwartier drukte Go Ahead Eagles het veldoverwicht uit in een voorsprong. Rechterverdediger Mats Deijl overlapte op de flank Adekanye. Laatstgenoemde gaf de bal mee aan Deijl waarna hij de bal voorgaf. Mio Backhaus kon deze voorzet in eerste instantie nog keren maar de afvallende bal plofte voor de voeten van linkerverdediger Bas Kuipers. Hij faalde niet en schoof de bal tegen de touwen: 1-0.

Go Ahead Eagles liet de touwtjes ietwat vieren wat ervoor zorgde dat FC Volendam toch een aantal keer gevaarlijk kon worden. Direct na de openingstreffer van Kuipers loste Derry John Murkin een schot. Zijn schot was echter te zwak en bovendien recht op De Lange af. Hier bleef het niet bij, want mede door Lequincio Zeefuik, Bilal Ould-Chikh en Van Mieghem werd Volendam sterker en ook gevaarlijk.

Rond het half uur leek FC Volendam de zaakjes echt op orde te hebben. Murkin kwam meer vanuit het centrale middenveld te spelen wat ervoor zorgde dat de bezoekers in balbezit beter voor de dag kwamen. De bezoekers uit Volendam kende op dat moment een zeer behoorlijke fase.

Dubbele tik

Precies in deze betere Volendamse fase verdubbelde de thuisclub uit het niets de score. Willum Willumsson slingerde de bal het Volendamse strafschopgebied in. Deijl kopte de bal terug waarna Oliver Edvardsen met zijn linkerbeen Backhaus verschalkte: 2 - 0. Hier bleef het echter niet bij. Niet veel later was het alweer raak. Wederom werd een bal het Volendamse strafschopgebied in geslingerd. Willumsson pikte de bal op met zijn rug naar het Volendamse doel. Ondanks het korte verdedigen van Brian Plat wist IJslandse middenvelder weg te draaien bij de verdediger en daarna snel met zijn linker uit te halen in de verre hoek: 3 - 0.

Op slag van rust werd een duel uitgevochten op het middenveld tussen Twigt en Adekanye. Adekanye ging dit duel echter iets te scherp aan waarna hij met een gestrekt been zijn voet op de enkel van Twigt plantte. Van de Graaf gaf hier een in eerste instantie nog geel voor, maar na ingrijpen van de VAR werd deze gele kaart ingetrokken en gepromoveerd tot een directe rode kaart.

Al snel in de tweede helft leek FC Volendam op weg naar een treffer. Damon Mirani haalde hard en laag uit, echter werd zijn inzet door een Eagles-verdediger van richting veranderd. Kort na het Mirani moment was het de beurt aan Twigt. Na combinatiespel van de Volendammers pikte hij de bal ietwat schuin voor De Lange op. Twigt besloot de bal voor te trekken maar hierdoor ging de kans verkeken. 

Volendam doet iets terug

Op het uur was het dan toch raak voor FC Volendam. Het was Twigt die het spel naar de rechterflank verplaatste. De bal belandde bij Ould-Chikh die werd geholpen door de overlappende Deron Payne. Payne zorgde ervoor dat Ould-Chikh de ruimte kreeg om de voorzet te geven. Deze voorzet bleek uitstekend en werd ineens, maar uiterst beheerst, met de binnenkant van de linkervoet binnen geschoten door Van Mieghem: 3-1. 

Na deze treffer besloot Go Ahead Eagles-trainer René Hake om zijn systeem aan te passen. De thuisclub besloot om met vijf verdedigers achterin te gaan spelen wat ervoor zorgde dat de ruimtes voor FC Volendam kleiner werden. 

De kansen werden desondanks wel gecreëerd door de Volendammers. De grootste kans kwam van de voet van Murkin. Oog in oog met De Lange vuurde Murkin een schot af ware het niet dat Eagles-verdediger Gerrit Nauber zijn gehele lichaam voor de bal gooide. Nauber voorkwam hier een zekere Volendamse aansluitingstreffer. Niet veel later stoomde Xavier Mbuyamba het middenveld over. Hij aarzelde niet en schoot op het doel van De Lange. De doelman had hier grote moeite mee. Koud in het veld leek debutant Quincy Hoeve de bal voor het intikken te hebben maar De Lange kon zijn inzet keren.

Net zoals in de eerste helft sloeg Go Ahead Eagles uit het niets toe. Daar waar FC Volendam de kansen bij elkaar voetbalde was het wederom Go Ahead die toe sloeg. Enric Llansana besloot van geruime afstand het doel van Backhaus onder vuur te nemen. Zijn schot werd door Philippe Rommens getoucheerd en liet daarmee Backhaus kansloos: 4 - 1.

Bij het ingaan van de acht minuten (later opgehoogd tot elf) blessuretijd kwam Mbuyamba vervelend in aanraking met Hoeve. Mbuyamba verliet hierna met een bebloed gezicht het veld en werd hij vervangen door Benaissa Benamar, die de resterende minuten blessuretijd kon afmaken. In deze resterende minuten voorkwam Backhaus zelfs nog een vijfde Deventerse treffer en kopte Hoeve maar rakelings naast. 

Vrij weekend

De volgende wedstrijd voor de Volendamse formatie is pas op 3 september. Er wordt op die zondagmiddag om 14.30 uur afgetrapt tegen FC Twente. Volgende week speelt FC Volendam niet, omdat het uitduel tegen Ajax wegens Europese verplichtingen van de Amsterdammers is verplaatst naar woensdag 27 september 21:00 uur.

Scoreverloop

13' Bas Kuipers 1 - 0
36' Oliver Edvardsen 2 - 0
40' Willum Willumsson 3 - 0
61' Daryl van Mieghem 3 - 1
86' Enric Llansana 4 - 1

Bijzonderheden

45’ Rode kaart Bobby Adekanye 

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa, Joris Kramer, Bas Kuipers; Bobby Adekanye, Philippe Rommens, Evert Linthorst (65' Sylla Sow); Willum Willumsson (90+1' Jakob Breum), Victor Edvardsen (65' Gerrit Nauber), Oliver Edvardsen (65' Enric Llansana).

FC Volendam: Mio Backhaus; Deron Payne, Xavier Mbuyamba (90+5' Benaissa Benamar), Brian Plat, Derry John Murkin; Damon Mirani, Calvin Twigt, Daryl van Mieghem; Bilal Ould-Chikh, Lequincio Zeefuik (78' Quincy Hoeve), Darius Johnson (59' Ibrahim El Kadiri).

Tekst: Berry Schilder
Foto's: Fred Rotgans
 
Laatste nieuws