Gouden slotfase bezorgt FC Volendam belangrijke punten

FC Volendam - FC Emmen: 3 - 1 (0 - 0)

04 maart 2023 / Eredivisie

FC Volendam boekte zaterdagavond een zéér belangrijke overwinning op FC Emmen. Na een 0 – 1 achterstand knokte de equipe van Wim Jonk zich fraai terug. Een goal van Benaissa Benamar en twee goals in de extermis van Bilal Ould-Chikh en Daryl van Mieghem bezorgde FC Volendam de driepunter: 3 – 1.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor FC Volendam. Na heerlijk combinatievoetbal rond het zestienmetergebied kwam Daryl van Mieghem voor de doelman van FC Emmen te staan. Zijn inzet werd door de keeper tot corner verwerkt. Kort daarna was het Henk Veerman die Mickey van der Hart testte. Ook zijn schot werd niet tot doelpunt gepromoveerd. Ook de Emmenaren kregen een levensgrote kans in de openingsfase. Filip Stanković moest lossen na een snoeihard afstandsschot, maar kon net op tijd corrigeren in de rebound.

Momentum kwijt

Naarmate de eerste helft vorderde kreeg FC Emmen iets meer het momentum in handen. De bezoekers kregen enkele kleine kansen maar waren niet in staat een klap uit te delen. Oud-Volendammer Jari Vlak besloot met een half uur op de klok Stanković te testen van afstand, maar de Servische sluitpost handelde adequaat. Heel kort daarna ontstond een chaotische situatie voor het Volendamse doel. Een voorzet werd getoucheerd en vloog op de paal. De rebound die daaruit voortkwam werd over het doel gekopt.

Vlak voor de rust kreeg FC Emmen twee redelijk grote kansen. Allereerst een afstandsschot die bijna door de vingers van Stanković glipte, gelukkig zonder consequenties. De corner die daarop volgde veroorzaakte een hectische situatie in het vijfmetergebied, wederom zonder gevolgen. Kort daarna kwam de allergrootste kans voor de Emmenaren. Jeremy Antonisse zag eerst zijn schot gekraakt worden door Josh Flint, maar kreeg een dot van een kans in de rebound, waar de aanvaller veel meer dan het zijnet uit had moeten halen. Beide teams zochten de kleedkamer op met een stand van 0 – 0, waar FC Volendam het meest tevreden mee was.

Verkeerde thee

Enkele seconden nadat arbiter Jeroen Manschot had gefloten voor het begin van de tweede helft kwamen de bezoekers op voorsprong. Na geklungel in het strafschopgebied kon Romeny inkoppen. Pogingen van Xavier Mbuyamba en Stanković om de schade te repareren waren tevergeefs. Laatstgenoemde kreeg zelfs met alle pech het doelpunt op zijn naam.

De Wijdbroeken gingen direct op jacht om de schade te repareren. Veerman kon gevaarlijk inkoppen uit een corner. De redding van de keeper kwam op het hoofd van Flint terecht, die ook niet tot scoren kwam. Oskar Buur dacht de gelijkmaker gemaakt te hebben, maar net voor de doellijn werd zijn inzet uit het doel gekopt. Met een uur op de klok was de Volendamse druk gigantisch.

Loon naar werken

FC Volendam dwong de bezoekers met offensieve wissels terug naar de eigen zestien. Deze goede fase werd ook bekroond met een doelpunt. Een corner werd kort gespeeld naar Daryl van Mieghem die de bal ragfijn op het voorhoofd van Benamar legde. Met een kwart wedstrijd te gaan was de stand weer in evenwicht.

De Emmenaren waren het in de fase na de gelijkmaker kwijt. De ploeg van Dick Lukkien had er door toedoen van FC Volendam moeite mee om van de eigen helft te komen. Walid Ould-Chikh kreeg na goed druk zetten een levensgrote kans om de 2 – 1 te maken. Zijn inzet zat echter tussen een schot en een pass in en ging voor het doel van Van der Hart langs.

Kras Stadion op zijn kop

FC Volendam maakte in de 88e minuut de comeback compleet. Een alerte Stanković zag dat Bilal Ould-Chikh van veel vrijheid genoot op de rechterkant. Na geklungel in de Drentse defensie kon de keeper alleen op het doel van FC Emmen af en krulde hij de bal heerlijk in de kruising.

Als kers op de taart maakte Van Mieghem nog de 3 – 1. De buitenspeler kwam oog in oog met Van Der Hart en omspeelde hem vakkundig. Het derde doelpunt zette het Kras Stadion in vuur en vlam en Volendam koerste met een heerlijk gevoel naar het eindsignaal.

Feyenoord-uit

Zondag 12 maart speelt FC Volendam een uitduel tegen Feyenoord. In De Kuip wordt om 20.00 uur afgetrapt

46’ Filip Stanković 0 – 1 (e.d.)

67’ Benaissa Benamar 1 – 1

88’ Bilal Ould-Chikh 2 – 1

90’ Daryl van Mieghem 3 – 1

Opstelling FC Volendam: Filip Stanković; Oskar Buur, Xavier Mbuyamba, Josh Flint (65’ Walid Ould-Chikh), Derry John Murkin; Benaissa Benamar, Florent Sanchez (46’ Damon Mirani), Carel Eiting; Daryl van Mieghem, Henk Veerman (77’ Robert Mühren) en Francesco Antonucci (65’ Bilal Ould-Chikh).

Opstelling FC Emmen: Mickey van der Hart; Keziah Veendorp, Mike te Wierik, Dennis Vos, Julius Dirksen; Jari Vlak, Lucas Bernadou (78’ Ahmed El Messaoudi), Mark Diemers; Ole Romeny, Richairo Živković en Jeremy Antonisse (78’ Danny Hoesen).

Tekst: Bram van Lint
Foto’s: Fred Rotgans