Gretig FC Volendam in spectaculair duel onderuit tegen Ajax

FC Volendam - AFC Ajax: 2 - 4 (0 - 2)

08 oktober 2022 / Eredivisie

FC Volendam is er niet in geslaagd te stunten tegen Ajax. In het Kras Stadion werd het 2 – 4 voor de Amsterdammers. De ploeg van Wim Jonk speelde met lef tegen de nummer twee van de Eredivisie, wat het een vermakelijk duel maakte.

Een uitverkocht Kras Stadion zag dat FC Volendam goed begon aan het duel tegen de Amsterdammers. In de omschakeling konden de oranjehemden er een aantal keer uitkomen. Al snel kregen de palingboeren ook een kans via Robert Mühren. Ajax-doelman Remko Pasveer bracht redding op zijn poging.

Penalty

Ajax opende na ruim een kwartier de score vanaf de strafschopstip via Dušan Tadić, na een handsbal van Brian Plat. Ondanks de tegentreffer bleef FC Volendam het proberen. Uit een hoekschop van Carel Eiting was Gaetano Oristanio heel dicht bij de gelijkmaker. De middenvelder kopte van dichtbij op Pasveer. Diezelfde Oristanio was later met een omhaal opnieuw dicht bij een treffer. Vlak voor rust was het echter Ajax dat het netje vond. Uit een hoge voorzet kon Calvin Bassey bij de tweede paal binnenkoppen.

In de tweede helft bleef FC Volendam met lef voetballen. Via een schot over het doel van Ibrahim El Kadiri bleef het ook kansen krijgen. Ajax bleef echter het gevaarlijkst. Met een schot op de paal van Berghuis en een bal die van de lijn werd gehaald door Plat kwamen de oranjehemden de eerste fase na rust door.

Volendams kwartiertje

Na ruim een uur voetballen viel via Brian Brobbey de definitieve beslissing. De spits van de bezoekers schoot hard raak en liet Stanković kansloos. Een kwartier voor tijd stak FC Volendam de lont in het kruidvat. Invaller Lequincio Zeefuik maakte met buitenkant voet de 1 – 3. Kort daarna was Henk Veerman dicht bij een volgende treffer. Het bomvolle Kras Stadion liet zich nog maar eens extra horen als steun aan de ploeg. Die steun werd beloond met een tweede doelpunt. Carel Eiting schoof op aangeven van El Kadiri binnen voor de 2 – 3.

FC Volendam bleef in de slotfase Ajax het vuur aan de schenen leggen. Henk Veerman dacht zelfs de gelijkmaker binnen te tikken, maar zag de treffer afgekeurd worden wegens buitenspel. Ondanks strijd tot de laatste seconde, wist FC Volendam er geen treffer meer uit te persen. In blessuretijd deed Ajax dat via Davy Klaassen nog wel. De eindstand werd zodoende bepaald op 2 – 4.

FC Emmen-uit

Volgende week treedt FC Volendam op de vrijdagavond aan. Aan de Oude Meerdijk wordt om 20.00 afgetrapt tegen FC Emmen. De wedstrijd is te volgen via het Twitter-verslag en de Instagram-story.

Scoreverloop:
17’ Dušan Tadić 0 – 1 
39’ Calvin Bassey 0 – 2
64’ Brian Brobbey 0 – 3
74’ Lequincio Zeefuik 1 – 3
85’ Carel Eiting 2 – 3
90’ Davy Klaassen 2 – 4

Opstelling FC Volendam: Filip Stanković; Brian Plat, Xavier Mbuyamba, Damon Mirani, Derry John Murkin; Oskar Buur (46’ Benaissa Benamar), Gaetano Oristanio (70’ Lequincio Zeefuik), Carel Eiting; Achraf Douiri (60’ Daryl van Mieghem), Robert Mühren (60’ Henk Veerman), Ibrahim El Kadiri.

Opstelling Ajax: Remko Pasveer; Devyne Rensch (73’ Florian Grillitsch), Jurriën Timber, Daley Blind, Calvin Bassey; Edson Álvarez, Kenneth Taylor (82’ Youri Baas), Steven Bergwijn (73’ Francisco Conceição); Steven Berghuis, Mohammed Kudus (60’ Brian Brobbey), Dušan Tadić (60’ Davy Klaassen).

Tekst: Rick Sinnige
Foto's: Fred Rotgans en Jan Mulder
Laatste nieuws