Uit sterk Fortuna betreedt vrijdag 'onneembaar' Kras Stadion

vrijdag 17 maart 2023, 20:00 uur

16 maart 2023 / Eredivisie

Ondanks dat FC Volendam zondagavond Rotterdam met opgeheven hoofd kon verlaten, leverde het duel tegen Feyenoord met het 2 - 1 verlies geen punten op. De wedstrijd van komende vrijdag tegen Fortuna Sittard is er voor Wim Jonk en zijn team een tegen een ploeg die op de ranglijst dichterbij staat. Het Kras Stadion heeft zich in 2023 ontwikkeld tot een onneembare vesting, met vier overwinningen en één gelijkspel. Aan FC Volendam zaak om vrijdagavond om 20:00 uur die reeks in stand te houden. De laatste tickets voor het duel zijn te koop in de online ticketshop.

Fortuna Sittard is hard op weg zich veilig te spelen. Ondanks de 0 - 3 nederlaag afgelopen weekend tegen FC Twente zijn de Limburgers met 29 punten terug te vinden op de elfde plaats. De ploeg van de Spaanse hoofdtrainer Julio Velázquez weet meermaals een comeback te maken in de slotfase van de wedstrijd. Dat deed het onlangs bijvoorbeeld in het uitduel tegen FC Utrecht. Het kwam op een 1 - 0 achterstand, maar Tijjani Noslin zorgde in de slotminuut voor de winnende treffer: 1 – 2. FC Volendam kan bij een overwinning de marge met de geel-groenen verkleinen tot drie punten. De oranjehemden bezetten momenteel de veertiende plek in het klassement met 23 punten. Trainer Jonk moet het doen zonder Xavier Mbuyamba, die door zijn rode kaart tegen Feyenoord voor één duel is geschorst.

Opmerkelijke aanwezigheid

Hoewel Fortuna Sittard een stabiel Eredivisieseizoen doorgaat, kwam het recentelijk in opspraak door het gedrag van de Spaanse trainer. De hoofdtrainer, die in oktober 2022 werd aangesteld, was opmerkelijk gefrustreerd na de het vallen van de tegengoals in het thuisduel tegen FC Twente. Verder trekt Burak Yilmaz veelal de schijnwerpers naar zich toe. Met negen treffers is de Turk de topscorer van Fortuna. Daarnaast was hij vijf keer de aangever. Ook rechtsbuiten Tijjani Noslin vindt het doel geregeld. De buitenspeler bracht de bal viermaal in het net. Naast de goede reeks van FC Volendam in thuiswedstrijden, kan ook Fortuna in de laatste uitwedstrijden goede cijfers overleggen. Het won drie van zijn laatste vier duels op vreemde bodem.

Winst in laatste drie onderlinge duels

FC Volendam won de laatste drie thuisontmoetingen met de Limburgers. De laatste keer was in 2018. Luís Pedro en Gijs Smal waren met goals belangrijk en zorgden voor de 2 – 0 winstpartij. De laatste Eredivisie-overwinning in het Kras Stadion gaat veel verder terug in de tijd. Op zondag 3 februari 1997 zegevierde de selectie onder leiding van Hans van der Zee met 2 – 0. Treffers van Marcel Valk en Radoslav Samardžić brachten FC Volendam de overwinning. In totaal troffen de clubs elkaar 25 keer eerder in de Eredivisie. Eerder dit seizoen won Fortuna in Sittard met 2 – 0.

Laatste vijf edities

02-10-2022 | Fortuna Sittard – FC Volendam: 2 – 0

02-02-2018 | FC Volendam – Fortuna Sittard: 2 – 0
Luís Pedro & Gijs Smal

15-09-2017 | Fortuna Sittard – FC Volendam: 1 – 0

05-05-2017 | Fortuna Sittard – FC Volendam: 3 – 0

02-12-2016 | FC Volendam – Fortuna Sittard: 3 – 0
Kees Kwakman, Kevin van Kippersluis & Bert Steltenpool

Zo volg je het duel!

De laatste kaarten voor de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard zijn te koop in de online ticketshop. Het duel is te volgen via het Twitter-verslag, via onze story op Instagram en op ESPN 2. Vrijdagavond om 20:00 uur klinkt het fluitsignaal voor het begin van de eerste helft in het Kras Stadion.

Foto's: Fred Rotgans
Tekst: Douk Mirani
Laatste nieuws