Kasius bezorgt FC Volendam in extremis punt in doelpuntenfestijn

Jong Ajax - FC Volendam: 4 - 4 (4 - 2)

19 november 2021 / Keuken Kampioen Divisie

De mannen van Wim Jonk reisden vanavond, na een week zonder voetbal, af naar Amsterdam. Tegenstander van vanavond betrof Jong Ajax in een wedstrijd die voor het eerst sinds maanden weer zonder fans werd afgewerkt. De wedstrijden tegen de beloften van Ajax zijn zelden saai, hetgeen vanavond ook weer het geval was. Jong Ajax en FC Volendam openden de wedstrijd met een doelpuntrijke eerste helft. Na een 4 – 2 achterstand vocht Volendam zich terug en greep via Denso Kasius in de absolute slotfase een verdiend punt: 4 – 4.

FC Volendam begon sterk aan de wedstrijd. De eerste vijf minuten van de wedstrijd waren de Volendammers heer en meester. Dit wedstrijdbeeld kantelde al snel.

Krankzinnig en chaotisch

Een vrije trap op randje zestien werd fenomenaal door Ajacied Max de Waal achter doelman Barry Lauwers geschoten: 1 - 0. De bezoekers uit Volendam oogden aangeslagen. Wat volgde was een krankzinnige fase. Met een kwartier op de klok dribbelde Sontje Hansen de Volendamse zestienmeter binnen. Zijn actie werd beloond met een treffer door Youri Regeer: 2 - 0. Een ogenblik later was het aan de andere kant raak. Door miscommunicatie achterin bij Jong Ajax, tussen Nordin Musampa en Jay Gorter, ontving Gaetano Oristanio de bal op een presenteerblaadje. Hij schoot de bal beheerst binnen waardoor FC Volendam de aansluiting vond: 2 - 1.

De vreugde was van korte duur; één minuut na de treffer lag de bal alweer achter Lauwers. Anas Salah-Eddine versnelde over de flank en bediende Christian Rasmussen optimaal voor 3 - 1. Een oogwenk later trof Robert Mühren het doel. Na een misser van doelman Gorter omspeelde Mühren diezelfde Gorter waarna hij zijn vijftiende van het seizoen maakte: 3 - 2.

FC Volendam was via Daryl van Mieghem dichtbij de gelijkmaker. Zijn schot ging echter nipt over. Rond het half uur ontstond een misverstand aan Volendamse zijde. Een inworp van Dean James werd verkeerd ingeschat door Brian Plat. De verdediger trok aan de noodrem en haalde Kristian Hlynsson neer in het strafschopgebied. De gegeven strafschop werd vervolgens binnengeschoten door Kenneth Taylor: 4 – 2.

FC Volendam probeerde te herstellen van deze klap, met name via Mühren. Diverse schoten van afstand, waarvan twee van de Volendamse spits, troffen echter geen doel. Hierdoor keerden de Volendammers gedesillusioneerd terug naar de kleedkamers.

Volendam herpakt zich

Trainer Jonk bracht twee verse krachten in. Achraf Douiri verving Ibrahim El Kadiri en Martijn Kaars kwam in de plaats van Oristanio. Met deze ingreep kwam Van Mieghem op de ‘tien-positie’ te spelen en bespeelde Kaars de linkerflank. Met deze twee verse krachten begon Volendam voortvarend aan de tweede helft. De ingevallen Douiri kapte vanaf rechts naar binnen en haalde met links verwoestend uit. Gorter kon met zijn vuisten redding brengen. Daarna was De Waal dicht bij een treffer. Via Lauwers belandde zijn inzet op de lat én de paal. Jong Ajax bleef aandringen. Via Amourricho van Axel Dongen counterde Jong Ajax richting Lauwers. Hij werd de winnaar en keerde de inzet van de Ajacied.

Gorter, sta-in-de-weg

FC Volendam nam, naarmate de tweede helft vorderde, het heft in handen. Mühren kreeg twee dotten van kansen. Het was echter tot twee keer aan toe doelman Gorter die hij op zijn pad vond. Niet veel later was het Damon Mirani die dichtbij een derde Volendamse treffer kwam. Een hoekschop werd perfect binnengekopt door de aanvoerder. Ook nu weer was het Gorter die het derde doelpunt voorkwam. Met een katachtige reflex hield hij de bal uit zijn doel. Kaars deed ook een duit in het zakje, maar ook hij vond tot tweemaal toe de handschoenen van de Ajax-doelman.

Comeback

Vlak voor tijd zette Volendam de inhaalrace in. Een hoge bal van Kasius belandde pardoes voor de voeten van Kaars. Hij aarzelde geen seconde en trof hard en hoog het doel: 4 - 3.

Met vijf minuten aan extra speeltijd keerde het geloof terug bij de Volendammers. De ingevallen Mike Eerdhuijzen en de veelvuldig mee opkomende Mirani bezorgden de Amsterdammers kopzorgen. De bal werd regelmatig in de zestien van Jong Ajax gepompt in de hoop dat de bal een keer goed zou vallen. De aanvalsdrang van FC Volendam werd beloond. Een hoekschop van Douiri werd weg gebokst door Gorter. De bal viel perfect voor de voeten van de aanstormende Denso Kasius. Hij nam de bal geweldig op zijn pantoffel en streepte de bal in het Amsterdamse doel: 4 - 4.

Maandag naar Zoudenbalch

Door het punt behield FC Volendam de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie. Het heeft evenveel punten als Excelsior, maar nog wel een wedstrijd tegoed. Die wordt aanstaande maandag ingehaald. FC Volendam gaat dan op bezoek bij Jong FC Utrecht. De wedstrijd begint maandagavond om 20:00 uur op Sportcomplex Zoudenbalch. De wedstrijd is te live te volgen via ESPN.

7’ Max de Waal 1 - 0
13’ Youri Regeer 2 – 0
15’ Gaetano Oristanio 2 – 1
17’ Christian Rasmussen 3 – 1
19’ Robert Mühren 3 – 2
30’ Kenneth Taylor 4 – 2
88’ Martijn Kaars 4 - 3
90+5’ Denso Kasius 4 - 4

Jong Ajax: Jay Gorter; Liam van Gelderen, Enric Llansana, Nordin Musampa, Anass Salah-Edinne; Youri Regeer (82’ Terrence Douglas), Kenneth Taylor, Kristian Hlynsson (70’ Kian Fitz-Jim); Christian Rasmussen (70’ Arjany Martha), Max de Waal (82’ Donny Warmerdam), Sontje Hansen (40’ Amourricho van Axel Dongen).

FC Volendam: Barry Lauwers; Denso Kasius, Brian Plat, Damon Mirani, Dean James; Calvin Twigt (77’ Alex Plat), Boy Deul, Gaetano Oristanio (46’ Martijn Kaars), Daryl van Mieghem (88’ Mike Eerdhuijzen), Robert Mühren, Ibrahim El Kadiri (46’ Achraf Douiri).

Tekst: Berry Schilder