Kleurloos FC Volendam onderuit in De Grolsch Veste

FC Twente - FC Volendam: 3 - 0 (3 - 0)

12 februari 2023 / Eredivisie

In het Overijsselse Enschede heeft FC Volendam vanmiddag een nederlaag geleden. FC Volendam opende nog sterk, maar een periode van vijf minuten deed de Volendammers de das om in de eerste helft. De Twentenaren scoorden in de tweede helft niet meer waardoor de ruststand uiteindelijk ook de eindstand bleek te zijn: 3-0.

FC Volendam betrad het veld dragend met speciale Giro 555-shirts voor de aardbeving in Turkije en Syrië.

Het eerste kwartier leek FC Volendam goed te overleven. Het creëerde zelfs een dot van een kans via Carel Eiting en Derry John Murkin. Eerstgenoemde opende met een diagonale pass op de mee opkomende linker vleugelverdediger. Murkin ontving de bal op de rand van het strafschopgebied, kapte naar binnen en haalde uit. Zijn inzet werd echter ternauwernood geblokt door een Twentse verdediger.

Twentse flits

Na een relatief goed eerste kwartier, moest FC Volendam de vijf daaropvolgende minuten flink slikken. Het eerste Twentse doelpunt kwam op naam van Joshua Brenet. Zijn loopactie werd op waarde beoordeeld door Robin Pröpper. De ene verdediger bereikte de andere verdediger waarna Brenet de bal over en langs Filip Stanković tikte: 1 - 0. Een minuut later was het alweer raak. Na een foutieve breedtepass van Josh Flint onderschepte Ricky van Wolfswinkel de bal. De spits stuurde de Tsjechische aanvaller Václav Černy de diepte in. Hij faalde niet en schoot de bal achter Stanković: 2 - 0. Het trio aan doelpunten werd gecomplementeerd door Mees Hilgers. Een hoekschop werd bij de tweede paal terug gekopt door Pröpper. Centrale verdediger Hilgers kon de bal simpel binnen schieten en zette daarmee na twintig minuten spelen een 3 - 0 stand op het scorebord.

FC Volendam kon hier maar weinig tegenoverstellen. Een vrije trap van Eiting werd nog enigszins gevaarlijk. De bal belandde voor de voeten van Robert Mühren, echter wist de spits de kans niet te verzilveren. Niet veel later werd een schot van Francesco Antonucci een gemakkelijke prooi voor Lars Unnerstall. Het grootste gevaar kwam van het hoofd van Mühren. Een afgemeten pass van Florent Sanchez plofte op het hoofd van de Volendamse spits. Zijn inzet belandde echter een halve meter aan de verkeerde kant van de paal.

Gezapig tweede deel

Koud uit de kleedkamers gekomen was het bijna een tweede keer raak voor Černy. Vanaf de linkerflank soleerde hij naar binnen. Zijn schot zeilde via de binnenkant van de paal, achter Stanković langs, het doel uit.

De wedstrijd kabbelde voort zonder echte grote kansen voor beide teams. Een venijnig schot van Bilal Ould-Chikh scheerde nog over de lat en een inzet van Michel Vlap raakte het aluminium. De thuisclub voerde van tijd tot tijd de druk nog op waarmee zij direct gevaarlijk oogden. Doelman Stanković hield echter zijn doel schoon mede dankzij een stabieler ogende defensie.

Vitesse-thuis

Volgende week treedt FC Volendam aan op zaterdag en wel in de namiddag. In het Kras Stadion wordt om 16.30 uur afgetrapt tegen Vitesse. De wedstrijd is te volgen via het Twitter-verslag en de Instagram-story.

16’ Joshua Brenet 1 - 0
17’ Václav Černy 2 - 0
20’ Mees Hilgers 3 - 0

FC Twente: Lars Unnerstall; Joshua Brenet, Mees Hilgers (66’ Max Bruns), Robin Pröpper, Gijs Smal; Ramiz Zerrouki, Sem Steijn (46’ Michel Vlap), Anass Salah-Eddine (46’ Michal Sadílek); Václav Černý, Ricky van Wolfswinkel (62’ Manfred Ugalde), Virgil Misidjan (79’ Daan Rots).

FC Volendam: Filip Stanković; Brian Plat, Xavier Mbuyamba, Damon Mirani (46’ Bilal Ould-Chikh), Josh Flint (46’ Benaissa Benamar), Derry John Murkin (80’ Ibrahim El Kadiri); Calvin Twigt, Carel Eiting, Florent Sanchez (73’ Daryl van Mieghem); Robert Mühren, Francesco Antonucci (62’ Dean James).

Tekst: Berry Schilder
Foto's: Fred Rotgans