Kras Stadion op zijn kop na dubbelslag Mbuyamba

FC Volendam - Sparta Rotterdam: 2 - 1 (1 - 1)

13 mei 2023 / Eredivisie

FC Volendam heeft drie zeer belangrijke punten gescoord in de strijd om handhaving in de Eredivisie. Het zonnige Kras Stadion was het toneel van een 2 – 1 overwinning in de absolute slotfase. Nadat Sparta vroeg op voorsprong kwam via Koki Saito kopte Xavier Mbuyamba tweemaal raak uit een corner om FC Volendam op een totaal van 33 punten te zetten.

De Spartanen dachten al vroeg op voorsprong te komen. Vito van Crooij werd via de rechterkant gelanceerd en trok de bal voor vanuit buitenspelpositie. Derhalve werd het doelpunt van Saito geannuleerd. De tweede keer was het wel raak voor de Japanner. Met slechts vijf minuten op het scorebord kon de linksbuiten de bal links achter Filip Stanković krullen.

Geen grip

FC Volendam had in het begin enorme moeite om het spel naar zich toe te trekken. Sparta had veelal de bal en probeerde via Saito gevaar te stichten. De ploeg van Wim Jonk moest het voornamelijk van pogingen van afstand hebben, maar ook die waren schaars. Na een half uur creëerde FC Volendam haar eerste serieuze kans. Derry John Murkin was op snelheid en trok de bal terug naar Daryl van Mieghem, die niet volop contact met de bal kon maken.

Na een half uur voerde Jonk een vroege wissel door: Walid Ould-Chikh moest het veld ruimen voor Henk Veerman. Met de entree van Veerman leekt het spel iets te kantelen richting Volendamse zijde. In de 35e minuut kregen de Volendammers hun tweede grote kans via Benaissa Benamar. De verdediger kon een bal uit een corner niet genoeg naar beneden krijgen.

Direct toeslaan

De daaropvolgende corner was het wel raak voor FC Volendam. Calvin Twigt legde de bal panklaar op het hoofd van Mbuyamba, die voor de zoveelste keer dit seizoen boven zijn man uit torende en FC Volendam naast de Rotterdammers kopte. Direct na de gelijkmaker werd het spel tijdelijk stilgelegd in verband met objecten die het op het speelveld werden gegooid.

Het lukte de FC Volendam na de break niet om voort te bouwen op het momentum dat met de gelijkmaker werd gecreëerd. Beide ploegen deelden nog enkele speldenprikjes uit aan elkaar maar kwamen niet tot serieuze doelkansen. Met een tussenstand van 1 – 1 gingen de teams en het arbitrale kwartet aan de thee.

Wisselend beeld

Net als in de eerste helft kwam het gevaar in het begin van de tweede helft uit Rotterdamse hoek. Eerst kon Murkin de bal net wegtikken voor ex-Volendammer Mike Eerdhuijzen. De daaropvolgende corner werd een serieuze kans verpest door Arno Verschueren, die voor de Volendamse defensie kwam en de bal over het doel werkte.

64 minuten stonden er op de klok toen FC Volendam de allergrootste kans van de wedstrijd kreeg. Een scrimmage voor het doel van Nick Olij resulteerde in twee kansen voor Murkin en eentje voor Van Mieghem. Allebei de spelers waren niet in staat om de Spartaanse keeper te verschalken. In ieder geval één van de drie pogingen had in de touwen moeten gaan.

FC Volendam probeerde naarmate de tweede helft vorderde meer het heft in handen te nemen. Vooral via de linkerkant bleef Murkin gevaar stichten, maar zijn voorzetten bereikten niet het gewenste eindstation. De ingevallen Zeefuik kreeg met ingang van het laatste kwartier een grote kans nadat Olij een voorzet niet correct timede. Zijn kopbal ging echter net over het doel.

In de slotfase kreeg Veerman dé kans om de voorsprong te maken. Een voorzet van Gaetano Oristanio kwam voor de voeten van de spits, die de bal niet vol raakte en de kans zag verdwijnen.

Ongekende extase

Net toen de extra tijd inging zorgde Mbuyamba voor het absolute droomscenario. De boomlange centrumverdediger kreeg een corner, ditmaal van Eiting, panklaar op zijn hoofd bezorgd en werkte de bal in de kruising. Een doelpunt dat onwerkelijke beelden opleverde in het Kras Stadion en ongetwijfeld van cruciaal belang is in de strijd om handhaving.

Na het tweede doelpunt van Mbuyamba was het nog enkele minuten overleven voor de Volendammers. Sparta stichtte geen gevaar meer en de scheidsrechter floot af. FC Volendam won met 2 – 1 van Sparta en kon drie cruciale punten bijschrijven aan het puntentotaal.

Slot van het seizoen

Volgende week speelt FC Volendam de voorlaatste wedstrijd van het seizoen. In Deventer is Go Ahead Eagles de tegenstander. Een week later wordt het seizoen in eigen huis afgesloten tegen Excelsior. Beide wedstrijden trappen af op zondag om 14.30 uur en zijn te volgen via het Twitter-kanaal en de Instagram-story.

5’ Koki Saito 0 – 1
30’ Xavier Mbuyamba 1 – 1
90’ Xavier Mbuyamba 2 – 1

FC Volendam: Filip Stanković; Damon Mirani, Benaissa Benamar, Xavier Mbuyamba, Derry John Murkin; Walid Ould-Chikh (30’ Henk Veerman)(90’ Robert Mühren), Carel Eiting, Calvin Twigt; Daryl van Mieghem (71’ Lequincio Zeefuik), Gaetano Oristanio (90’ Josh Flint) en Francesco Antonucci.

Sparta Rotterdam: Nick Olij; Shurandy Sambo, Bart Vriends (90’ Mohammed Tahiri), Mike Eerdhuijzen, Aaron Meijers (83’ Adil Auassar); Joshua Kitolano (46’ Jonathan de Guzmán), Younes Namli (90’ Dano Lourens), Arno Verschueren; Koki Saito, Tobias Lauritsen en Vito van Crooij.

Tekst: Bram van Lint
Foto’s: Fred Rotgans