Matchwinner Zeefuik schiet FC Volendam in eindfase langs FC Twente

FC Volendam - FC Twente: 1 - 0 (0 - 0)

28 augustus 2022 / Eredivisie

FC Volendam heeft haar eerste driepunter van het seizoen binnen. Op een heerlijke zondagmiddag werd FC Twente met 1 – 0 verslagen. Lequincio Zeefuik zette het Kras Stadion in de 83e minuut op zijn kop met de enige en dus winnende goal. Verder was er een hoofdrol voor een uitstekende Filip Stanković. De formatie van Wim Jonk kan met vier punten uit drie wedstrijden een prima start overleggen.

Waar de wedstrijd met een knallende vuurwerkshow werd onthaald had FC Volendam het lastig in de openingsfase. Stanković was in de eerste vijf minuten genoodzaakt twee knappe reddingen te maken. Na de wankele openingsfase zette de ploeg van Wim Jonk de knop snel om: via Derry John Murkin en Robert Mühren kwam de thuisploeg bijna op voorsprong. Laatstgenoemde werkte een voorzet van Henk Veerman ongelukkig op de lat.

Inbreng van de VAR

Halverwege de eerste helft dacht FC Volendam op voorsprong te komen. Brian Plat werkte de bal in het Twentse doel, maar vanwege buitenspel ging er een streep door de openingstreffer. Ook FC Twente kwam in aanraking met de videoscheidsrechter. Robin Pröpper dacht binnen te koppen uit een corner, maar Veerman voorkwam dat op heroïsche wijze. De videoscheidsrechter beoordeelde kort of de bal wel of niet over de doellijn was en kon ook snel bevestigen dat dit niet het geval was.

Beide ploegen startte de tweede helft gewijzigd. Bij FC Volendam kwam Dean James erin voor Eredivisie-debutant Achraf Douiri. Ook de bezoekers uit Enschede voerde twee wissels door. Net als in de eerste helft kreeg geen van beide teams echt grip op de wedstrijd. FC Twente kreeg een levensgrote kans via Ricky van Wolfswinkel. De wederom uitstekend keepende Stanković wist de bal met zijn pet te keren.

Keepers in de hoofdrol

Enkele minuten na de miraculeuze ‘pet-redding’ bewees de Servische sluitpost wederom zijn waarde: de Tukkers kwamen gevaarlijk door via rechts. Michel Vlap probeerde het met een stift, maar Stankovic was niet van plan een doelpunt te incasseren. Enkele minuten later brak Walid Ould-Chikh door. De ingevallen middenvelder kwam oog in oog met Lars Ünnerstall. De Duitse doelman kwam als winnaar uit de strijd.

Beide keepers lieten zichzelf van hun beste kant zien. Met twintig minuten te spelen leek Mühren dé kans op de openingsgoal te hebben. Ondanks zijn goede inzet kon de Twentse doelman redden. De ploeg van Wim Jonk leek in het slot van de wedstrijd de genadeklap uit te willen delen aan de bezoekers en nam ook het initiatief in handen.

Loon naar werken

In de 83e minuut was daar de verlossende openingstreffer voor FC Volendam. Na een geweldige passeerbeweging van Daryl van Mieghem werd de ingevallen Lequincio Zeefuik bediend in het vijfmeter gebied. Het resultaat was de 1 – 0 gepaard met een ontlading die het Kras Stadion zelden heeft gezien. Met een kleine tien minuten te gaan leek de thuisploeg af te streven op de eerste overwinning in de Eredivisie sinds dertien jaar.

De resterende tijd was het dichttimmeren geblazen voor de Volendamse formatie. De bezoekers bleven aandringen maar het was tevergeefs. FC Volendam boekte haar eerste overwinning van het Eredivisie-seizoen en had zich met vier punten uit drie wedstrijden zeker een slechtere start voor kunnen stellen.

Sparta-uit

Volgende week reist FC Volendam af naar Eindhoven. Op woensdagavond staat om 18.45 uur de wedstrijd tegen PSV Eindhoven gepland. Volgend weekend, in het weekend van de Volendamse kermis, reist de formatie van Wim Jonk af naar Het Kasteel voor de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam.

83’ Lequincio Zeefuik 1 – 0

Opstelling FC Volendam: Filip Stanković; Achraf Douiri (45’ Dean James), Brian Plat, Damon Mirani, Derry John Murkin; Benaissa Benamar, Carel Eiting, Robert Mühren (75’ Lequincio Zeefuik); Daryl van Mieghem, Henk Veerman (57’ Walid Ould-Chikh) en Bilal Ould-Chikh (70’ Ibrahim El Kadiri).

Opstelling FC Twente: Lars Ünnerstall; Joshua Brenet (75’ Luca Everink), Robin Pröpper (45’ Max Bruns), Mees Hilgers, Gijs Smal; Ramiz Zerrouki, Michal Sadilek, Sem Steijn (45’ Michel Vlap) (85’ Manfred Ugalde); Daan Rots (70’ Virgil Misidjan), Ricky van Wolfswinkel en Christos Tzolis (70’ Václav Černý).

Tekst: Bram van Lint
Foto’s: Fred Rotgans en Jan Mulder