N.E.C. straft kansen missend FC Volendam genadeloos af

N.E.C. – FC Volendam: 3 – 0 (0 - 0)

25 februari 2023 / Eredivisie

De late zaterdagavond wedstrijd in Nijmegen heeft FC Volendam niet in winst om weten te zetten. Het moeilijk te kloppen N.E.C. was, voor de tweede maal dit seizoen, de betere. Na een doelpuntloze eerste helft, trof de thuisclub in de tweede helft wel doel. Ondanks het feit dat FC Volendam voldoende kansen wist te creëren kwamen de Volendammers niet tot scoren: 3 - 0.

FC Volendam schoot uit de startblokken. Binnen een minuut had Calvin Twigt de openingstreffer op zijn schoen. Een geweldige combinatie via Twigt, Daryl van Mieghem en Gaetano Oristanio mondde uiteindelijk uit in een grote kans voor de middenvelder. Zijn inzet werd op het allerlaatste moment geblokt door Bart van Rooij. Luttele seconden later was FC Volendam wederom zeer dreigend. Oristanio sneed vanaf de rechterflank naar binnen om vervolgens met zijn linkervoet venijnig uit te halen richting de verre hoek. De poging van de Italiaan bleek echter geen probleem voor Jasper Cillessen.

Zo konden de bezoekers uit Volendam binnen twee minuten, twee kansen noteren. Een antwoord van N.E.C. volgde snel. Een afgeslagen bal viel voor de voeten van Elayis Tavsan. De rechtsbuiten vuurde op het doel van Filip Stanković maar zeilde naast. De thuisclub dacht daarna op een voorsprong te komen. Een vrije trap, op een meter van twintig van het doel van Stanković, werd genomen door Oussama Tannane. Hij leverde een hard en dwarrelend schot af, welke pas in twee instanties en maar nét voor de doellijn, werd gekeerd door de Servische doelman. De Volendammers deden hier niet voor onder. De afstandsschoten van Oristanio en Francesco Antonucci oogden eveneens gevaarlijk. Het duel in Nijmegen kende zodoende een aantrekkelijke openingsfase.

Boeiend zonder doelpunten

De aantrekkelijke openingsfase kreeg een goed vervolg. Oristanio kreeg een dot van een kans, ware het niet in buitenspelpositie. FC Volendam leek daarna te wankelen. Een kopbal van Magnus Mattson werd fantastisch gepareerd door Stanković. De daaropvolgende rebound van Dirk Proper werd van de lijn gekopt door centrale verdediger Xavier Mbuyamba. Op slag van rust kwam FC Volendam zelfs gevaarlijk dichtbij de eerste treffer. De, inmiddels bekende, vrije trap van Carel Eiting plofte via het been van Benaissa Benamar voor de voeten van Antonucci. Hij wipte de bal op en dacht de bal af te ronden met de buitenkant van zijn rechtervoet. Het schot zoefde echter recht op Cillessen af. Na nog een schotpoging van diezelfde Antonucci floot scheidsrechter Sander van der Eijk af voor de rust.

Nijmeegse ban gebroken

De tweede helft werd gestart met direct een grote kans voor N.E.C. De thuisclub dreef FC Volendam verder en verder naar achteren, zonder écht gevaarlijk te worden. Rond het uur spelen brak N.E.C. dan toch de ban. Een hoekschop van Lasse Schöne belandde op het hoofd van Philippe Sandler. De ene centrale verdediger bereikte de andere centrale verdediger, namelijk Iván Márquez. Laatstgenoemde kon de bal vogelvrij binnen werken: 1 - 0. N.E.C. voerde de druk verder op en werd direct weer levensgevaarlijk. De steekpass van Mattson viel perfect in de loop van Tavsan. Hij passeerde Stanković maar de bal passeerde ook de verkeerde kant van de paal. Volendams balverlies, diep op de helft van N.E.C. leidde al snel tot de tweede Nijmeegse treffer. Proper ontfutselde Van Mieghem de bal waarna eerstgenoemde diepe spits Nandy Landry Dimata wist te bereiken. Dimata kaatste met Tannane om vervolgens de bal in het doel van Stanković te schieten: 2 - 0.

De Volendammers bleven, ondanks een dubbele tegenslag, knokken. De ingevallen Walid Ould-Chikh en Henk Veerman kregen beide kansjes. Ould-Chikh trachtte in de korte hoek Cillessen te passeren. De Nijmeegse doelman doorzag het en kon redding brengen. De kopbal van Veerman bleek eveneens een prooi voor Cillessen. De kansen werden, nog altijd, voldoende gecreëerd door de bezoekers. Zo schoot Oristanio uit de draai maar net voor langs. De aansluitingstreffer bleef echter uit. Het slotstuk van de wedstrijd werd gevormd door N.E.C. waarbij de voetbalwet in werking trad. De Nijmegenaren strafte, het niet afronden van kansen, genadeloos af. Pedro Marques trof doel na een miscalculatie van Josh Flint: 3 - 0.

Concurrent in eigen huis

Volgende week treedt FC Volendam wederom aan op zaterdag. Op 4 maart wordt in het Kras Stadion om 18.45 uur afgetrapt tegen FC Emmen. De wedstrijd is te volgen via het Twitter-verslag en de Instagram-story. Kaarten voor dit duel zijn te koop in de online ticketshop.

58’ Iván Márquez 1 - 0
66’ Nandy Landry Dimata 2 - 0
90+1’ Pedro Marques 3 - 0

N.E.C. Nijmegen: Jasper Cillessen; Bart van Rooij, Iván Márquez, Philippe Sandler (71’ Joris Kramer), Souffian El Karouani; Lasse Schöne, Dirk Proper, Oussama Tannane (90’ Andri Baldursson); Elayis Tavsan (71’ Anthony Musaba), Nandy Landry Dimata (85’ Pedro Marques), Magnus Mattson (85’ Jordy Bruijn).

FC Volendam: Filip Stanković; Brian Plat, Xavier Mbuyamba, Josh Flint, Dean James; Bennaissa Benamar (76’ Oskar Buur), Carel Eiting, Calvin Twigt (76’ Florent Sanchez); Daryl van Mieghem (69' Walid Ould-Chikh), Gaetano Oristiano, Francesco Antonucci (65’ Henk Veerman).

Tekst: Berry Schilder
Foto's: Fred Rotgans