Ongelukkige afwerking levert FC Volendam eerste nederlaag van het seizoen op

FC Volendam - NEC Nijmegen: 1 - 4 (1 - 2)

14 augustus 2022 / Eredivisie

Het is FC Volendam niet gelukt om de terugkeer van Eredivisie-voetbal aan De Dijk te vieren met een overwinning. De bezoekers uit Nijmegen waren de meest efficiënte van de twee in een redelijk gelijk opgaande wedstrijd. Een prachtige goal van Daryl van Mieghem kon niet opboksen tegen de vier goals van N.E.C. Nijmegen.

De bezoekers uit Nijmegen kwamen als eerst tot een grote kans. Pedro Márquez leek vrij in te kunnen tikken, hij werd echter voldoende gehinderd door Damon Mirani. Toch kwam FC Volendam vroeg op voorsprong. Benaissa Benamar lanceerde Daryl van Mieghem met een fantastische steekpass. De in-vorm verkerende flankspeler passeerde Jasper Cillessen en kon vrij binnenschuiven. 

Al in de zeventiende minuut kwamen de Nijmegenaren op gelijke hoogte. Mikkel Duelund werd op zijn hoofd bediend rond de penaltystip en legde de bal panklaar voor Elayis Tavşan, die de bal achter Filip Stanković werkte. 

Direct daarna pakte N.E.C. de leiding. Pedro Marquéz kopte de bal door op Oussama Tannane die vrij op het Volendamse doel af kon gaan. De nummer veertien faalde niet en bracht de Gelderlanders op voorsprong. Een spectaculair maar slecht begin voor de formatie van Wim Jonk.

Ongelukkige afwerking

Kort na de drinkpauze kreeg Robert Mühren een uitgelezen kans om gelijk te maken. Van Mieghem bediende de Volendammer met een puntgave voorzet, maar de spits kon het doel niet vinden. Het leek de spits niet gegund om zijn eerste Eredivisie-doelpunt sinds 2018 te maken. Vlak voordat beide partijen aan de thee gingen kopte Mühren een afgemeten bal van Ibrahim El Kadiri op de lat.

FC Volendam kwam gretig uit de kleedkamer in het tweede bedrijf, maar tot écht grote kansen kwam het niet. Na een uur spelen voelde trainer Wim Jonk zich genoodzaakt om een aanvallende wissel door te voeren. Bilal Ould-Chikh en Gaetano Oristanio kwamen in de ploeg voor Billy van Duijl en Henk Veerman.

Na de drinkpauze bleef FC Volendam aandringen. De ingevallen Bilal Ould-Chikh leek bij vlagen ongrijpbaar met zijn dribbels, maar kon niet met een pass of schot het net vinden. 

Tegenvallende slotfase

Een gelijkmaker bleef ook in het slotoffensief uit. Aan de andere kant gooide de bezoekers de wedstrijd in het slot. Mikkel Duelund kon vrij inkoppen na een afgemeten voorzet van Lasse Schöne. Het was een doelpunt die niet geheel in het verloop van het spel paste. Met nog tien minuten te gaan leek de formatie van Wim Jonk voor een onmogelijke opgave te staan. Jordy Bruijn tekende voor de eindstand vlak voor tijd nog voor de 1 – 4, tevens de eindstand. FC Volendam liep tegen zijn eerste verlies van het seizoen aan. 

Aankomend weekend speelt FC Volendam geen wedstrijd. De ontmoeting met PSV Eindhoven is verplaatst vanwege Champions League verplichtingen. Zondag 28 augustus kan FC Volendam zich herpakken tegen FC Twente. De exacte aftraptijd is nog niet bekend. 

Scoreverloop

11’ Daryl van Mieghem 1 – 0 
17’ Elayis Tavşan 1 – 1 
19’ Oussama Tannane 1 – 2 
76’ Mikkel Duelund 1 – 3 
89’ Jordy Bruijn 1 – 4 

FC Volendam: Filip Stanković; Brian Plat, Billy van Duijl (59’ Bilal Ould-Chikh), Damon Mirani, Derry John Murkin; Benaissa Benamar (80’ Walid Ould-Chikh), Carel Eiting, Francesco Antonucci (35’ Ibrahim El Kadiri); Robert Mühren, Henk Veerman (59’ Gaetano Oristanio) en Daryl van Mieghem.

N.E.C. Nijmegen: Jasper Cillessen; Bart van Rooij, Iván Márquez, Joris Kramer, El Karouani; Lasse Schöne, Dirk Proper, Oussama Tannane; Elayis Tavşan (87’ Ibrahim Cissoko), Pedro Márquez (66’ Jordy Bruijn) en Mikkel Duelund. 

Tekst: Bram van Lint
Foto's: Fred Rotgans


Laatste nieuws