Standvastig FC Volendam behaalt vijfde zege van seizoen

FC Volendam - Vitesse: 2 - 0 (1 - 0)

18 februari 2023 / Eredivisie

FC Volendam heeft zaterdagmiddag een vijfde zege op zijn naam mogen schrijven. De vroege goal van Daryl van Mieghem gaf het team een zet in de goede richting. Uiteindelijk sloot Van Mieghem het duel af als matchwinner; hij was bij de 2 - 0 het eindstation van een heerlijke aanval. Hierdoor blijven de Volendammers in eigen huis ongeslagen in 2023 én staat het op twintig punten.

FC Volendam opende de wedstrijd tegen Vitesse spectaculair. De georganiseerde vuurwerkshow zorgde voor een opgeladen sfeer in het uitverkochte Wim Kras Stadion. Toch was niet alles rozengeur en maneschijn. Kort na de show werd er één minuut geapplaudisseerd ter nagedachtenis aan de overleden Wim Kras. Hij was de jongste Eredivisiedebutant ooit.

Vroege eerste goal

De eerste helft begon goed voor de selectie van Wim Jonk. Ondanks veel ziektegevallen en geblesseerden oogden de oranjehemden sterk en vitaal. FC Volendam nam het heft in eigen handen en voerde de druk op naarmate de eerste helft vorderde. De eerste grote kans van Gaetano Oristiano bracht de Volendammers bijna op een 1 - 0 voorsprong. Een bal vanaf eigen helft belandde met een grote boog achter de Arnhemse keeper Kjell Scherpen. Zonder succes bleek. De bal viel op de bovenkant van het net. Kort daarna was het voor de Volendamse club wel raak. Een voorzet vanaf de linkervleugel van Antonucci bezorgde aanvaller Daryl van Mieghem zijn derde goal van dit seizoen. De verrassende goal kwam ook voor Scherpen als een verrassing. De keeper bleef verstijfd staan terwijl de bal vlak langs de linkerpaal naar binnen rolde.

Waar FC Volendam de eerste dertig minuten beduidend sterker was, kwam Vitesse steeds krachtiger in de wedstrijd te staan. Grote kansen bleven daarentegen uit voor de club uit het Oosten. Vleugelspeler Derry John Murkin wist het vaak knap lastig te maken voor de geel-zwarten. Zijn constante inzet leverde veel kansen op in en rondom het zestienmetergebied van de tegenpartij. Toch wist Vitesse net voor rust door te breken in de Volendamse verdedigingslinie. Het schot van een Arnhemse aanvaller leidde tot weinig goeds. Van Mieghem wist het schot te blokkeren waarna het fluitsignaal volgde. Tussenstand: 1 - 0 in het voordeel van FC Volendam.

Wissels zonder resultaat

De tweede helft werd voornamelijk gekenmerkt door veel wissels. De tweede helft begon daarentegen gestaag. Het harde schot van linkervleugelverdediger Wittek liet zien dat het de druk in het spel had opgevoerd. De Arnhemmers waren overduidelijk meer aanwezig en de Volendammers hadden moeite de bal bij het eigen team te houden. De velen hoekschoppen resulteerde niet tot het gewenste resultaat voor de selectie van Philip Cocu. Henk Veerman kopte meerdere malen de bal hoog weg. De wedstrijd kabbelde voort en leek te gaan eindigen op een 1 - 0 overwinning, totdat het in de 68ste minuut weer raak was. Mede dankzij de fraaie voorzet van verdediger Josh Flint, die de bal fraai meekreeg van Veerman, kreeg Van Mieghem de kans om voor een tweede keer toe te slaan. Zijn 2 - 0 zorgde voor veel euforie. Zowel bij de spelers als op de tribunes. FC Volendam herpakte zich in het laatste gedeelte door Vitesse minder ruimte te geven. Toch werd het in een van de laatste minuten bijna 2 - 1. Jonathans schoot de bal langs de Volendamse verdediging, maar scheerde vlak langs de linkerdoelpaal. De wedstrijd eindigde in 2 - 0.

N.E.C. Nijmegen-uit

FC Volendam speelt volgende week een uitduel tegen N.E.C. Nijmegen. Zaterdagavond 21:00 klinkt het fluitsignaal en wordt er afgetrapt in het Goffertstadion. De wedstrijd is te volgen via het Twitter-verslag en de Instagram-story. Kaarten voor dit duel zijn te koop in de online ticketshop.

12’ Daryl van Mieghem 1 – 0
68’ Daryl van Mieghem 2 – 0

FC Volendam: Barry Lauwers; Brian Plat, Xavier Mbuyamba, Josh Flint, Derry John Murkin; Bennaissa Benamar, Carel Eiting, Calvin Twigt; Daryl van Mieghem, Gaetano Oristiano (61’ Henk Veerman), Francesco Antonucci (80' Walid Ould-Chikh).

Vitesse: Kjell Scherpen; Maximilian Wittek, Nicolas Isimat-Marin, Alois Oroz (75' Sondre Tronstad), Romaric Yapi (58’ Kacper Koztowski); Ryan Flamingo (81' Mohamed Sankoh), Matus Bero, Melle Meulensteen; Gabriel Vidovic (81' Miliano Jonathans), Bartosz Biatek (75' Simon van Duivenbooden), Million Manhoef.

Tekst: Douk Mirani
Foto's: Fred Rotgans