Strijdvaardig FC Volendam pakt felbevochten punt in Emmen

FC Emmen - FC Volendam: 1 - 1 (0 - 0)

14 oktober 2022 / Eredivisie

Op een regenachtige vrijdagavond heeft FC Volendam één punt meegenomen uit Emmen. Na een eerste helft, met een sterk spelend FC Emmen, brak het in de tweede helft pas echt open. De na rust ingevallen Walid Ould-Chikh bleek een gouden wissel, maar Ahmed El Messaoudi voorkwam dat hij de matchwinner werd: 1 - 1.

Met de speciale regenboogband om de arm van aanvoerder Damon Mirani, bedoelt om meer aandacht te vragen voor diversiteit in het betaald en amateurvoetbal, werd de wedstrijd klokslag 20.00 uur afgetrapt. De openingsfase van de vrijdagavondwedstrijd was voor de thuisclub, FC Emmen. Na een snelle combinatie tussen Rui Mendes en Ahmed El Messaoudi was het eerstgenoemde die maar rakelings naast schoot. De toon werd hiermee direct gezet, want niet veel later was FC Emmen weer dreigend. Heel dreigend zelfs. Uit een hoekschop van FC Volendam zocht FC Emmen, in de tegenvaanval, via onder andere Mendes weer de aanval. Drie Emmenaren wisten eenling Derry John Murkin niet te verschalken. De derde mogelijkheid kwam via het hoofd van Jeroen Veldmate. Uit een hoekschop van Mark Diemers kopte de aanvoerder van FC Emmen maar net over. FC Volendam kon hier, op een paar speldenprikjes van onder andere Ibrahim El Kadiri en Robert Mühren na, weinig tegenover zetten.

Emmen voert de druk op

Na een minuut of twintig leek FC Volendam de controle enigszins in handen te hebben. De bal kon langer in de ploeg gehouden worden waaruit ook enig gevaar ontstond. Ondanks deze controle was het toch FC Emmen die de druk rond het half uur opvoerde. De eerste grote mogelijkheid was voor Diemers. Vanaf de linkerflank naar binnen trekkende haalde Diemers verwoestend uit. Op zijn weg naar het dak van het doel vond de inzet van Diemers de scherpe Filip Stanković. De doelman kon de bal net over het doel liften. Een minuut later was het El Messaoudi die dichtbij de openingstreffer was. Hij stond oog-in-oog met Stanković maar hij besloot om de bal over te schieten.

Tot dat moment leek FC Emmen op jacht naar de 1 - 0. Ware het niet dat FC Volendam meer en meer uit zijn schulp begon te kruipen. Na ruim een half uur gespeeld te hebben was daar dan de eerste echte aanval van FC Volendam. Bilal Ould-Chikh leverde een piekfijne voorzet af op Mühren, maar onze spits vond de handen van Mickey van der Hart. In de daaropvolgende aanval was Mühren weer belangrijk. Hij kaatste met de diepgaande Carel Eiting, die plots voor Van der Hart stond. Zijn schot, in de korte hoek, werd echter gekeerd door Van der Hart. De grootste kans van de eerste helft kwam op naam van El Messaoudi. Hij leek een lage voorzet, bijna op de doellijn van Stanković, voor het intikken te hebben. Op miraculeuze wijze plofte de bal in de handen van doelman Stanković, waardoor de kleedkamers met de brilstand op het bord werden opgezocht.

Drie minuten, twee goals

Met twee wijzigingen, Achraf Douiri voor Brian Plat en Walid Ould-Chikh voor Oskar Buur, trad FC Volendam aan voor de tweede helft. De ingevallen Ould-Chikh was bijna direct goud waard voor zijn team. Zijn schot, van ver, werd gekraakt en belandde pardoes op de buitenkant van de paal. Rond het uur was Mühren maar weer eens dreigend. Zijn schot zeilde echter over. FC Volendam drong meer en meer aan. Het resulteerde uiteindelijk in een voorsprong. Een horizontale pass van Carel Eiting vond zijn weg naar Ould-Chikh. De sterk spelende invaller kapte en draaide en haalde vervolgens hard uit met zijn linkerbeen: 0 - 1. Lang kon FC Volendam niet genieten van deze voorsprong. Enkele minuten later werd Mendes weggestoken. Zijn voorzet werd door El Messaoudi binnen getild: 1 - 1.

In het restant van de tweede helft werden de kansen schaars. Na een blessure van Douiri doorstond FC Volendam de zes minuten blessuretijd zelfs met tien man. Met de aftocht van Douiri startte FC Emmen een slotoffensief. Dit slotoffensief leverde FC Emmen geen goals meer op.

KNVB Beker

Volgende week dinsdag treedt FC Volendam aan in de eerste ronde van de KNVB Beker. Op Sportpark De Bosk in Friesland wordt om 20.00 uur afgetrapt tegen derde divisionist Harkemase Boys. De wedstrijd is te volgen via het Twitter-verslag en de Instagram-story. 


Scoreverloop:
64’ Walid Ould-Chikh 0 - 1
67’ Ahmed El Messaoudi 1 – 1

FC Emmen: Mickey van der Hart; Mohamed Bouchouari, Keziah Veendorp, Jeroen Veldmate, Julius Dirksen; Lucas Bernadou (5’ Michaël Heylen), Jari Vlak; Ole Romeny (86’ Jasin Assehnoun), Rui Mendes, Ahmed El Messaoudi (74’ Richairo Živković); Mark Diemers.

FC Volendam: Filip Stanković; Brian Plat (46’ Achraf Douiri), Xavier Mbuyamba, Damon Mirani, Derry John Murkin; Oskar Buur (46’ Walid Ould-Chikh), Carel Eiting, Benaissa Benamar (75’ Lequincio Zeefuik); Bilal Ould-Chikh (56’ Daryl van Mieghem), Robert Mühren, Ibrahim El Kadiri (62’ Henk Veerman).

Tekst: Berry Schilder
Foto's: Fred Rotgans
Laatste nieuws