Uiterst effectief Volendam pakt volle buit tegen concurrent in Leeuwarden

sc Cambuur - FC Volendam: 0 - 3 (0 - 2)

08 januari 2023 / Eredivisie

Op een zonnige zondagmiddag heeft FC Volendam de Eredivisie met een overwinning hervat. Na een WK-break van twee maanden was vanmiddag SC Cambuur in Leeuwarden de tegenstander. Door een uiterst effectieve openingsfase van de Volendammers werd met een 0-2 voorsprong gerust. In de slotfase besliste Henk Veerman de wedstrijd: 0-3.

Na één minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden Pelé werd de wedstrijd gestart. De bezoekers uit Volendam namen gelijk het heft in handen. En hoe: het volle uitvak werd direct op zijn wenken bediend.

Droomstart

Waar in de absolute beginfase de laatste pass telkens niet aan kwam, was het nog voor de tiende minuut tweemaal raak. Het eerste doelpunt werd vormgegeven door Benaissa Benamar en Derry John Murkin. Eerstgenoemde leverde vanuit de middencirkel een fantastische diagonale pass richting de mee opgekomen linksback. De in Colchester geboren Engelsman behield het overzicht en bezorgde Bilal Ould-Chikh een niet te missen kans. Ould-Chickh faalde niet en kegelde de bal hard binnen achter doelman Joao Virginia: 0-1.

Vrijwel direct vanaf de aftrap was het weer raak. Dit keer was het centrale verdediger Xavier Mbuyamba die een pass vanuit het achterveld verstuurde. Zijn pass viel perfect in de loop van spits Robert Mühren, die wegsloop uit de rug van Volendammer en oud-FC Volendam speler Marco Tol. Doordat Virginia zijn doel het verlaten zag Mühren, oud-SC Cambuur speler, zijn kans schoon en wipte hij de bal over de doelman heen. Tol kwam te laat en de bal plofte tergend langzaam in het doel van Cambuur: 0-2. Volendam had de zaakjes keurig op orde en werd in de gelegenheid gesteld om iets achterover te leunen. Cambuur werd het balbezit gegund, waarmee zij maar sporadisch gevaarlijk mee werden. De bezoekers uit Volendam werden iets slordiger in de passing en creëerden nauwelijks kansen meer.

Rond de veertigste minuut leek SC Cambuur een aansluitingstreffer te maken. Een vrije trap van Daniël van Kaam werd gepareerd door doelman Filip Stanković. Echter, stompte hij de bal pardoes voor de voeten van Léon Bergsma. Met een werkelijk katachtige reflex wist Stanković ook de inzet van Bergsma te keren. Zodoende gingen de uiterst effectieve Volendammers met een 0-2 voorsprong aan de thee.

Volendam begon de tweede helft met dezelfde elf namen. Het eerste kwartier van de tweede helft verliep uitermate kalm. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht. Rond het uur was Gaetano Oristanio heel dicht bij een derde treffer. Vanaf de rechterflank trok hij naar binnen. Zijn schot met links zeilde maar rakelings langs de verste paal. De kansen waren in het verdere verloop van de wedstrijd zeer schaars.

Gouden wissel

Amper 30 seconden in het veld en met zijn eerste balcontact besliste invaller Henk Veerman de wedstrijd. De genomen vrije trap, aan de rechterkant van het veld, werd keurig verlengd door Veerman, die daarmee Virginia verschalkte. Met zijn doelpunt besliste Veerman de wedstrijd. In de blessuretijd kreeg Veerman nog een dot van een kans. Zijn schot werd ditmaal gekeerd door doelman Virginia. Het tactische plan van trainer Wim Jonk pakte uitstekend uit en leverde de tweede driepunter van het seizoen op.

KNVB Beker

Volgende week woensdag treedt FC Volendam aan in de tweede ronde van de KNVB Beker. In het Abe Lenstra Stadion wordt om 20.00 uur afgetrapt tegen alweer een Friese tegenstander. Ditmaal sc Heerenveen. De wedstrijd is te volgen via het Twitter-verslag en de Instagram-story.

Scoreverloopp:
8’ Bilal Ould-Chikh 0 - 1
9’ Robert Mühren 0 - 2
74’ Henk Veerman 0 - 3

Opstelling SC Cambuur: Joao Virginia; Sai van Wermeskerken (30’ Doke Schmidt), Marco Tol (30’ Floris Smand), Léon Bergsma, Alex Bangura; Jamie Jacobs, Mees Hoedemakers, Daniël van Kaam (69’ Robin Maulun); Silvester van der Water, Tom Boere, Michael Breij (46’ Milan Smit).

Opstelling FC Volendam: Filip Stanković; Oskar Buur (58’ Brian Plat), Benaissa Benamar, Xavier Mbuyamba, Damon Mirani, Derry John Murkin; Florent Sanchez Da Silva, Carel Eiting; Bilal Ould-Chikh (58’ Joey Antonioli), Robert Mühren (73’ Henk Veerman), Gaetano Oristanio (81’ Walid Ould-Chikh).

Tekst: Berry Schilder
Foto's: Fred Rotgans en Pro Shot / Paul Meima