Zestienjarige debutant Zeefuik beslist Vissersderby in Volendams voordeel

FC Volendam - Telstar: 2 - 0 (1 - 0)

25 april 2021 / Keuken Kampioen Divisie

Het is een week om nooit te vergeten voor Lequincio Zeefuik. De zestienjarige spits tekende eerder deze week zijn eerste contract bij FC Volendam, maakte zondagmiddag tijdens de Vissersderby tegen Telstar zijn debuut én bekroonde die eerste minuten gelijk met een doelpunt. Hij bepaalde daarmee de eindstand op 2-0. Belangrijke punten in de strijd om de play-offs.

Hoewel later Zeefuik de gevierde man zou worden, stonden de schijnwerpers voorafgaand aan de wedstrijd op Marco Tol. De Volendamse verdediger speelde, op zijn verjaardag, zijn honderdste wedstrijd voor FC Volendam. Hij ontving uit handen van terreinmeester Piet Jonk een ingelijst shirt. Ook stond FC Volendam stil bij de situatie van supervrijwilliger van Telstar Marja. Zij werd onlangs getroffen door een beroerte. De club overhandigde een speciaal shirt aan aanvoerder Frank Korpershoek.

FC Volendam liet direct blijken dat er voor Telstar weinig viel te halen in het Kras Stadion. Binnen tien minuten voorkwam doelman Jasper Schendelaar een Volendamse goal. Pogingen van Ibrahim El Kadiri (schot in verre hoek) en Derry John Murkin (een poeier van afstand) werden door de keeper gekeerd.

Uitstel executie

Het was echter uitstel van executie. Maker van de winnende treffer van Jong FC Utrecht Martijn Kaars stond vogeltjevrij en schoot de bal in de korte hoek voor 1-0. Even later had Kaars de kans om zijn tweede te maken. Hij was eerder bij een diepe bal dan Schendelaar. Kaars speelde af op El Kadiri, die vanuit een moeilijke hoek niet durfde te schieten. Het leverde uiteindelijk geen goal op.

Telstar kwam er sporadisch uit, bijvoorbeeld toen het tien minuten voor rust met goed combinatiespel in de buurt van doelman Nordin Bakker kwam. Het schot van Glynor Plet werd echter gekraakt. Vlak voor rust kwam Telstar goed weg, toen scheidsrechter Gansner een handsbal van een Telstar-verdediger niet voldoende achtte voor een strafschop.

Tweede gele kaart

Na de pauze was het spel een stuk gezapiger. Beide teams kwamen mondjesmaat tot mogelijkheden. Calvin Twigt was nog het dichtstebij een treffer. De middenvelder kreeg een afgeslagen bal voor de voeten, maar schot de opgelegde kans naast. Twigt werd onderscheidde zich daarna in negatieve zin. Ondanks zijn goede spel, liep Twigt onnodig tegen zijn tweede gele kaart aan.

Het was het startsein voor een slotoffensief van Telstar. Met hangen en wurgen sleurde FC Volendam zich door de slotfase heen, maar er was hulp van Bakker. Eerst maaide Robin Eindhoven in kansrijke positie over de bal, daarna reageerde Bakker attent op een kiezelhard schot van Fernandes. Even later was Bakker weer de winnaar, dit keer in een één-op-éénduel met Eindhoven.

Jongste doelpuntenmaker

Het billenknijpen kwam tot een einde door invaller Zeefuik. Het zestienjarige talent, dat inviel voor Samuele Mulattieri, ontving de bal na een goede actie van Dean James. IJskoud verschalkte hij Schendelaar in de verre hoek, waarna een klein feestje losbarste. Zeefuik is daarmee de jongste doelpuntenmaker in het betaalde voetbal sinds Henk Vos op 28 oktober 1984.

FC Volendam sleepte daarmee belangrijke punten in de strijd voor de nacompetitieplekken in de wacht. Het gat met achtervolger Roda JC is gegroeid tot vijf punten met nog drie wedstrijden te gaan. Komende vrijdag gaat de equipe van Jonk op bezoek bij MVV.

Scoreverloop:
16’ Martijn Kaars 1 – 0
90+2’ Lequincio Zeefuik 2 – 0

FC Volendam: Nordin Bakker; Denso Kasius, Marco Tol, Mike Eerdhuijzen (74’ Brian Plat), Derry John Murkin; Alex Plat (87’ Robin Schulte), Calvin Twigt, Boy Deul; Martijn Kaars (87’ Jim Beers), Samuele Mulattieri (74’ Lequincio Zeefuik), Ibrahim El Kadiri (68’ Dean James).

Telstar: Jasper Schendelaar; Illias Bronkhorst (46' Anass Najah), Frank Korpershoek, Siebe Vandermeulen (10' Redouan Taha), Vincent Regeling, Rashaan Fernandes; Sven van Doorm, Tom Overtoom (82' Tom Overtoom), Ozan Kökcü (46' Robin Eindhoven); Gyliano van Velzen, Glynor Plet.Laatste nieuws