Jong FC Volendam laat kaas van het brood eten

IJsselmeervogels - Jong FC Volendam: 4 - 3 (0 - 2)

26 september 2020 / Tweede Divisie

Ondanks dat Jong FC Volendam op driekwart van de wedstrijd op een riante 0-3 voorsprong stond, zijn er geen punten terug mee naar huis genomen. Waar IJsselmeervogels eerst helemaal weg werd gespeeld, bracht Ahmed El Azzouti bijna in zijn eentje de ploeg van Berry Smit weer helemaal terug.

Tegenstander IJsselmeervogels is net als vorig seizoen weer één van de kanshebbers op de titel. Ze hadden weliswaar een moeizame voorbereiding, maar vorige week liepen ze pas tegen het eerste puntenverlies aan in Werkendam. Afgelopen seizoen zorgde Jong FC Volendam bijna voor een stunt. Pas in de extra toegevoegde tijd maakte Danny van den Meiracker vanaf de stip gelijk voor de vogels. De thuisploeg was dus gewaarschuwd! Het eerste kwart van de wedstrijd ging het spel redelijk gelijk op. Beide kanten waren wat slordig en tot kansen kwam het dan ook niet. Langzaam maar zeker trok de ploeg van Johan Plat de wedstrijd naar zich toe. Toch was het eerste gevaarlijke moment voor IJsselmeervogels na een slippertje op het middenveld bij Volendam. Maar de thuisploeg deed er niets mee en in de tegenstoot kapte Roy Tol net de bal verkeerd zodat hij niet uit kon halen.

Na een minuut of 25 kwam Jong FC Volendam nog dichterbij een voorsprong. Een uitstekende diepe bal vanaf de middenlijn van Max Veerman kwam ala Van Persie op het hoofd van Jim Beers. Hij vloog als superman door de lucht, maar de doelman met een uiterste inspanning de bal nog net uit de goal tikken. Zo dichtbij... IJsselmeervogels liet voor de rust nog één keer van zich horen, maar Danny van den Meiracker dacht dat het walking football was. Echter zoveel tijd krijg je in de Tweede Divisie niet. Voor de rest was het Jong FC Volendam wat de klok sloeg. Met een half uur op de klok een prima aanval. Max Veerman kreeg op de middenlijn de bal van Robin Schulte, liep op en speelde Jim Beers in op zo'm meter op 30 van de goal. Jim Beers had alle ruimte en kon de bal perfect neerleggen en uithalen. Op zijn uithaal was doelman Schaap volledig kansloos. Het was het sein voor Volendam om een tandje op te schakelen. De thuisploeg werd volledig dol gespeeld. Nog geen twee minuten na de 0-1 was het Roy Tol die op rechts ontsnapte, maar net niet de score kon verdubbelen. Toch viel het verdiende doelpunt nog voor de rust. Uiteramate nonchalant verdedigen van Sergio Kozjak werd keihard afgestraft. Jay Kruiver zette hem vol onder druk en veroverde de bal in de zestien. Een tikje breed op Leon Maloney en de 0-2 stond op het bord. Met deze dik verdiende voorsprong gingen beiden teams aan de thee. Bij de vogels sippe gezichten, maar bij de Jong FC Volendam aanhang ook het besef dat we er nog niet waren.

IJsselmeervogels trainer Berry Smit zal flink tekeer zijn gegaan in de kleedkamer en bracht ook direct twee nieuwe spelers in het veld bij de aanvang van de tweede helft. Waar je dan een thuisploeg met een mes tussen de tanden verwacht, ging het gewoon verder waar we voor de rust waren gestopt. Na een minuut spelen een harde uithaal van Jay Kruiver vanaf randje zestien. Doelman Schaap kon maar net de snelle 0-3 voorkomen. De corner die volgde leverde in eerste instantie niets op, maar Volendam bleef in balbezit. Josh Flint mocht ingooien en deed dit op landgenoot Leon Maloney. Maloney draaide weg van zijn tegenstander en zette voor op Jim Beers. Die zag zijn kopbal uit doel gestompt worden. Maar Schaap deed dit recht in de voeten van Jay Kruiver: dankjewel 0-3! Een ongekende weelde voor Jong FC Volendam. Een voorsprong van drie doelpunten tegen één van de titelkandidaten, dat zou niet meer mis mogen gaan, toch? In het verleden ging het bij een marge van twee nog wel eens mis, maar drie moet kunnen. Met een uur op de klok maakte doelman Schaap achteraf misschien de belangrijkste redding van de wedstrijd. Jay Kruiver veroverde de bal weer eens van een "vogel" en speelde centraal Robin Schulte aan. Deze zag op links Jim Beers de zestien binnen gaan. Zijn inzet met links leek de 0-4 te worden, maar Jaimy Schaap voorkwam dit.

Inmiddels tikte de klok langzaam maar zeker weg in het voordeel van Jong FC Volendam. De sterspelers van de thuisploeg hadden nog niets laten zien en mochten van het aanwezige publiek wel eens wat doen voor hun vergoeding. Op aangeven van Danny van den Meiracker ontsnapte Ahmed El Azzouti tussen Max Veerman en Jip Molenaar aan buitenspel. Oog in oog met Joey Roggeveen had hij geen moeite om de 1-3 binnen te rossen. Niets aan de hand nog voor de ploeg van Johan Plat. En amper twee minuten na deze goal was de marge al weer bijna hersteld. Een ouderwetse scrimmage in "het nest" van de vogels, maar Lex Veerman kon net zijn grote teen niet tegen de bal zetten wat de 1-4 had betekend. IJsselmeervogels gooide vervolgens alles op de aanval en zette enorme druk op de achterhoede van Jong FC Volendam. Nadat in de Volendam aanval de bal was verspeeld kwam de bal uiteindelijk opnieuw bij El Azzouti. Vanaf randje zestien mocht hij uithalen. Geen super hard schot en de bal rolde over het kunstgras richting goal. Doelman Roggeveen stond echter, net als bij het vorige doelpunt, niet in het midden van de goal. En zo ging deze op het oog houdbare bal alsnog er in en was de thuisploeg helemaal terug. De stormbal werd gehesen. Je zag het uit de handen van het team vandaan glippen. Er werd volop gestreden, maar het was geen houden tegen de rooie storm. De slimme El Azzouti ontsnapte in de rug van Jip Molenaar bij een voorzet van Mike van den Ban en kopte van dichtbij de 3-3 binnen. Roggeveen had zijn hand nog tegen de bal, maar kon hem niet stoppen. het was vervolgens wachten op de doodsteek en die kwam er dan ook nog. De ingevallen Mike van den Ban, aangever bij de 2-3 en 3-3, deed het na een ingooi nu zelf. Op een meter of veertien, recht voor het doel, kreeg hij de bal en haalde ineens uit. Net rechts van doelman Roggeveen, die beide handen nog tegen de bal kreeg, maar de 4-3 kon hij niet voorkomen. De mannen van Johan Plat hebben laten zien de beste teams van deze divisie zoek te kunnen spelen. Nu nog zorgen om ook resultaten te boeken. Want leren is één, maar resultaten boeken is minstens zo belangrijk. Het seizoen is nog lang. En om met een positieve noot af te sluiten: we hebben de directe degradatie plaatsen verlaten.

31' Jim Beers 0-1
39' Leon Maloney 0-2
48' Jay Kruiver 0-3
67' Ahmed El Azzouti 1-3
73' Ahmed El Azzouti 2-3
84' Ahmed El Azzouti 3-3
89' Mike van den Ban 4-3