Sterk FC Volendam boekt knappe zege in Leeuwarden

SC Cambuur - FC Volendam: 0 - 1 (0 - 0)

08 januari 2021 / Keuken Kampioen Divisie

Een ijzersterk FC Volendam heeft vrijdagavond een razendknappe overwinning geboekt op koploper Cambuur. In een koud Leeuwarden maakte een late treffer van Samuele Mulattieri het verschil: 0-1.

FC Volendam ging furieus van start in Friesland. Al binnen vijf minuten was de ploeg van trainer Wim Jonk heel dicht bij de openingstreffer. Mulattieri leek een fout van Cambuur-verdediger Joris Kramer af te straffen, maar de Italiaanse goaltjesdief schoof zijn inzet tegen de paal. Tien minuten later maakte Boy Deul indruk met een fraaie solo, waarmee hij een aantal tegenstanders te slim af was. Deul kreeg de bal bij Nick Doodeman, maar de assistkoning wist de kans niet om te zetten in een treffer. Bij FC Volendam ontbrak middenvelder Jari Vlak: hij is in afwachting van een mogelijke transfer.

Aan de overkant liet FC Volendam-doelman Joey Roggeveen zien wat hij in huis heeft: een krachtig schot van Doke Schmidt werd door de jonge goalie uit de kruising getikt. Vervolgens hadden de bezoekers pech dat een charge in de Cambuur-zestien op Deul niet werd bestraft met een penalty. FC Volendam bleef brutaal de aanval zoeken tegen de Friezen, die vaak op het nippertje een gevaarlijke doelkans konden voorkomen. Ook Cambuur kreeg in de bedrijvige eerste helft een reuzenkans, toen Volendammer Robert Mühren prompt vrij opdook voor Roggeveen. Opnieuw kon de keeper zich onderscheiden, met behulp van Marco Tol.

Gevaarlijk

Ook in de tweede helft maakte FC Volendam haar aanvallende intenties duidelijk. Na een fraaie steekpass van de in de basis teruggekeerde Zakaria El Azzouzi op Doodeman, kon de bal worden voorgegeven op de in vrije positie verkerende Mulattieri. De pass van Doodeman was echter net te zacht, waardoor de aanval onschadelijk kon worden gemaakt. Deul probeerde het hierna gevaarlijk van afstand, maar zijn schot ging centimeters naast.

FC Volendam had het initiatief in handen en zette haar oud-doelman Sonny Stevens flink aan het werk. Eerst pakte de doelman een kopbal van Mulattieri, daarna een uithaal van de ingevallen Ibrahim El Kadiri. En vervolgens pakte Stevens met het nodige geluk een van richting veranderde inzet van Doodeman. Daarna was het even schrikken voor FC Volendam, toen Mühren alleen op Roggeveen afstoomde. De veelscorende spits schoof de bal echter - net als Mulattieri in de eerste helft - op de paal.

Ontlading

Het kon haast niet anders dan dat er gescoord zou worden in een wedstrijd die met gemak als attractief kon worden bestempeld. En tot Volendammer geluk gebeurde dit. Een gevaarlijke counter bezorgde FC Volendam de allesbeslissende 0-1. El Kadiri gaf na een knappe rush voor op Mulattieri. Aanvankelijk had de van Internazionale gehuurde spits moeite met de aanname, maar tóch wist hij de bal achter Stevens te schuiven. Dit tot ontlading op de FC Volendam-bank.

Daarna zorgde het alles-of-niets-spel van Cambuur nog voor enkele hachelijke situaties voor het doel van Roggeveen, maar kwam de razendknappe overwinning niet meer in gevaar. Op vrijdag 15 januari (20.00 uur) speelt Het Nieuwe Oranje wederom uit: dan is FC Dordrecht de tegenstander.

87' Samuele Mulattieri 0 - 1