FC Volendam met opgeheven hoofd uit het bekertoernooi

Sparta Rotterdam - FC Volendam 1 - 0 (1 - 0)

30 oktober 2019 / KNVB Beker

Op een koude woensdagavond verloor FC Volendam met 1-0 op het Kasteel van Sparta Rotterdam. Een doelpunt van oud-Volendam aanvaller Lars Veldwijk deed de ploeg van Jonk uiteindelijk de das om. De Volendammers werden zodoende niet beloond voor het gedurfde en aanvallende spel, waar veel kansen uitkwamen.

Het eerste schot van de wedstrijd kwam op Volendamse naam, om precies te zijn die van Derry John Murkin. Hij zag zijn inzet vanaf de rechterkant over het doel van de Spartanen vliegen. Niet veel later moest keeper Nordin Bakker ingrijpen op het schot van Joël Piroe. Mohamed Rayhi kwam vervolgens in de buurt van het Volendamse doel, maar de mannen van Wim Jonk konden opgelucht adem halen toen zij de bal naast het doel zagen landen. In de vijftiende minuut kreeg Nick Doodeman een uitgelezen kans om de Volendammers op voorsprong te zetten, maar hij schoof de bal naast het doel van Ariel Harush. Aan de andere zijde kreeg oud-Volendam speler Lars Veldwijk de mogelijkheid om de thuisploeg naar een voorsprong te schieten, maar ook hij faalde oog-in-oog met Bakker.

Sparta kwam heel gelukkig op een voorsprong in de 21ste minuut via Lars Veldwijk. Bakker liet een inkomende voorzet uit zijn handen glippen waarna de spits de bal op een presenteerblaadje kreeg en hem in open doel schoot. Jelle Duin kreeg enkele momenten na de openingstreffer een kans om de score gelijk te trekken. Een vrije trap van Francesco Antonucci viel plots voor zijn voeten, waarna Duin de bal hoog over schoot. In de 29ste minuut kreeg Jari Vlak een goede kans om de equipe van Jonk op gelijke hoogte te zetten, maar hij vond slechts de handen van Harush.

Na ruim een half uur spelen zag Rayhi zijn inzet op goede wijze gekeerd worden door Bakker. De goalie kwam net op tijd bij de bal, waardoor hij deze over zijn doel kon tikken. Doodeman kwam zo’n vijf minuten voor rust erg dichtbij, na een uitstekende actie van Murkin kreeg hij de bal voor z’n voeten. Hij plaatste de bal net te ver links van het doel. Vlak voor de rust was daar opnieuw Doodeman met de kans, maar opnieuw schoof hij de bal naast het doel van de gastheren.

Dichtbij
Na rust schoot FC Volendam uit de startblokken. Gesterkt door de entree van Noah Fadiga waagde Gijs Smal een poging van net buiten de zestien. Het was dat Harush een schitterende redding in huis had om hem van scoren af te houden. In de 54ste minuut kwam Fadiga in de buurt van het Spartaanse doel, maar zijn schot mistte precisie waardoor de bal nog te pakken bleek voor de keeper van Sparta. Bakker pakte niet veel later uitstekende bal van Piroe, die snoeihard volleerde. Antonucci kwam een klein kwartier voor tijd in de kansrijke gelegenheid om een schot richting het Rotterdamse doel, maar deze zeilde uiteindelijk over.

Zo’n tien minuten voor tijd kwam Sparta nog voor het doel van de Volendammers. Lassana Faye kreeg een kans om de score te verdubbelen, maar liet dit na door de bal naast het doel van Bakker te schieten. Ragnar Ache kreeg namens Sparta nog de kans om de score uit te breiden, maar nadat hij Bakker omspeelde wist hij de bal niet tegen de touwen te schieten. FC Volendam kwam verder niet meer aan kansen, maar kan met opgeheven hoofd het bekertoernooi verlaten.

21’ Lars Veldwijk (1 - 0)

Foto's: Rob Lezer & ProShots (Wouter Dill)