Volendamse afscheidstournee begint in Enschede

zondag 12 mei 2024, 16:45 uur

10 mei 2024 / Eredivisie

Nu degradatie uit de Eredivisie een feit is staan er voor FC Volendam twee wedstrijden zonder enige druk op het programma. De voorlopig laatste awayday in de Eredivisie brengt de Volendamse formatie naar Enschede. Net als alle wedstrijden van deze speelronde staat deze gepland om 14:30 uur. Om deze tijd fluit scheidsrechter Allard Lindhout voor het begin van de wedstrijd.

De druk is van de ketel voor de Volendammers. Iets wat er al een tijdje aan zat te komen is nu officieel beklonken. FC Volendam gaat dit seizoen weer, al laten Volendammers altijd zien weer heen te gaan. Door een 1 – 4 verliespartij tegen Ajax is het zeker dat FC Volendam op de zeventiende plaats gaat eindigen in de Eredivisie. Het doelpunt van Benaissa Benamar was niet voldoende om de Amsterdammers te verslaan.

Succes in Enschede

Het seizoen van de ploeg uit Enschede is een wereld van verschil. FC Twente bekleedt al een langere tijd de derde plek in de Eredivisie, een plek die recht geeft op een ticket voor de voorronde van de UEFA Champions League, al liep Twente wel een klap op in de laatste wedstrijd tegen AZ. De Alkmaarders wonnen met 2 – 1 waardoor het gat tussen de twee ploegen nog maar twee punten bedraagt.

Fundamenteel voor het succes van de ploeg van Joseph Oosting is de kern van de ploeg. Lars Ünnerstall, Robin Pröpper, Michael Sadílek en Michel Vlap voorzien de ploeg continue van kwaliteit en dreiging waardoor de ploeg uit Enschede 63 punten heeft verzameld in 32 wedstrijden. Wat de prestatie van de Enschedeërs knapper maakt is dat doelpuntenmachine Manfred Ugalde vertrok in de winter. In achttien competitieduels was de spits uit Costa Rica goed voor zeven treffers en zes assists. Met Gijs Smal, Carel Eiting en Younes Taha treft FC Volendam drie spelers die in het verleden het Volendamse oranje droegen.

Stormacthige ontwikkeling

Ook Sem Steijn geniet veel positieve reacties voor zijn spel. De zoon van vader Maurice Steijn is na zijn overstap van ADO Den Haag een onbetwiste basisspeler geworden voor de ploeg uit Enschede. In totaal heeft de middenvelder al veertien keer het net gevonden dit seizoen, waaronder in de laatste twee wedstrijden tegen Almere City en AZ. Ook in de eerdere editie tegen FC Volendam was de geboren Hagenees trefzeker.

In de drie wedstrijden die FC Volendam in haar tiende Eredivisie-avontuur speelde tegen FC Twente werd er eentje gewonnen. Op een late nazomermiddag was Lequincio Zeefuik de gevierde man. De ijzersterke spits kreeg een voorzet van Daryl van Mieghem die de spits maar half raakte, maar voldoende om Ünnerstall te verschalken en de eerste Eredivisie-overwinning in dertien jaar te beklinken. Vorig seizoen ging FC Volendam in Enschede met 3 - 0 de boot in, evenals in de ontmoeting eerder dit seizoen: 0 - 2.

De cijfers

In totaal kwamen FC Twente en FC Volendam elkaar 51 keer tegen op Eredivisieniveau. FC Volendam won elf keer en even vaak eindigde de confrontaties in een gelijkspel. De ploeg uit Enschede ging echter 29 keer met de overwinning aan de haal. In het seizoen 2018/2019 bivakkeerde De Tukkers een seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. Zowel in het Kras Stadion als de Grolsch veste werd de wedstrijd winnend afgesloten door Twente.

Bij FC Volendam is er een mogelijke jubilaris. Robert Mühren speelt zijn 200ste wedstrijd in dienst van de Volendammers als de spits in actie komt. Hiermee bevindt Mühren zich op de negentiende plaats van alle Volendammers tussen Alex Pastoor en Dick Helling. Daarnaast werd doelman Mio Backhaus in het zonnetje gezet door de Eredivisie. De huurling was de keeper in het Eredivisie Elftal Van De Maand, een elftal dat werd gedomineerd door louter PSV’ers die zich sinds dit weekend landskampioen van Nederland mogen noemen.

Laatste vijf ontmoetingen

03-09-2023 | FC Volendam – FC Twente: 0 – 2
Sem Steijn & Ricky van Wolfswinkel

12-02-2023 | FC Twente – FC Volendam: 3 – 0

28-08-2022 | FC Volendam – FC Twente: 1 – 0
Lequincio Zeefuik

25-03-2019 | FC Twente – FC Volendam: 3 – 0

07-12-2018 | FC Volendam – FC Twente: 1 – 2
Boy DeulLaatste nieuws