FC Volendam wil fort Eindhoven ontmantelen

vrijdag 6 december 2019, 20:00 uur

04 december 2019 / Keuken Kampioen Divisie

Na de fantastische 3-1 overwinning op N.E.C. is FC Volendam nog twee zeges verwijderd van de periodetitel. Volgende week komt MVV naar de dijk, maar eerst wacht een duel in Eindhoven met de plaatselijke FC. Pakken de Volendammers de zevende zege op rij? De aftrap in het Jan Louwers Stadion is om 20.00 uur.

De ontlading na de winst van vrijdag was groot bij de spelers van FC Volendam. Trainer Wim Jonk blijft echter de nuchterheid zelve en wil waken voor te veel euforie. Een minzame glimlach zal hij daarentegen niet kunnen onderdrukken als hij naar de ranglijst kijkt in de Keuken Kampioen Divisie. FC Volendam gaat aan kop in de tweede periode, is inmiddels opgeklommen naar de vijfde plaats en het doelsaldo is weer positief. Ook klom het in de reguliere stand naar de gedeelde vierde plaats, met slechts vier punten achterstand op nummer twee De Graafschap.

Scenario's ticket nacompetitie
De periodekampioen valt komende vrijdag nog niet aan te wijzen. Desondanks bestaat er een mogelijkheid dat FC Volendam komende vrijdag al het ticket voor de nacompetitie in de wacht kan slepen. Daarvoor moet het uiteraard eerst zelf zijn wedstrijd winnen. Bij een nederlaag van achtervolger Cambuur (uit bij FC Dordrecht) én puntverlies van NEC (uit tegen Excelsior), kan FC Volendam alleen nog ingehaald worden door Jong Ajax, dat maandag tegen Roda JC speelt. Omdat de Amsterdamse beloftenploeg niet mag promoveren, is FC Volendam verzekerd van deelname aan de nacompetitie. Doet bovengenoemd scenario zich voor én verspeelt Jong Ajax punten, dan kroont FC Volendam zich, weliswaar zonder te spelen, al tot periodekampioen. In elke andere situatie wordt pas in de laatste speelronde van de periode bepaald wie het bronzen schild voor periodekampioen in ontvangst mag nemen. Daar maken immers álle ploegen aanspraak op.

Wisselvallig
FC Eindhoven beleeft tot dusver een wisselvallig seizoen. De Eindhovenaren begonnen met drie overwinningen en één gelijkspel goed aan de competitie, maar staan mede door de langdurige blessures van steunpilaar Joey Sleegers en talent Jort van der Sande inmiddels in de middenmoot. Het bezet na zeventien speelronden plaats dertien. Vorige week verloor de ploeg van oud-Volendamtrainer Ernie Brandts de Brabantse derby tegen TOP Oss met 3-1. Aanvaller Kaj de Rooij is met vijf assists en vier doelpunten de ‘MVP’ van Eindhoven.

Geschiedenisboeken
Een blik in de geschiedenisboeken leert ons echter dat Het Nieuwe Oranje geen gemakkelijke avond wacht in de lichtstad. De laatste jaren lijken de ontmoetingen tussen beide teams in Eindhoven een veredelde schaakwedstrijd waarin één doelpunt vaak voldoende is voor de zege. In de laatste vijf confrontaties wist namelijk geen van beiden meer dan één doelpunt te maken. Afgelopen seizoen bezorgde Teije ten Den met zijn doelpunt de oranjehemden één punt: 1-1.

Toch heeft FC Volendam een positieve balans tegen de Eindhovenaren. Van de twintig eerdere ontmoetingen wisten de Volendammers negenmaal de drie punten mee te nemen en driemaal werd er één punt veiliggesteld. De grootste overwinning behaalden de Palingboeren op 17 september 2007. Onder leiding van trainer Stanley Menzo werd Eindhoven met 6-2 verslagen. Jack Tuijp en Abdelhali Chaiat scoorden beiden tweemaal. Driemaal verloor FC Volendam met 3-1. De laatste keer was dit het geval in 2015.

Met de goede vorm in de benen en de steun van een goedgevuld uitvak belooft het een boeiende avond te worden in Eindhoven. Met Martijn Kaars on fire, vier doelpunten in de laatste vier duels, heeft FC Volendam een machtig wapen in handen om de Eindhovense defensie te bestoken. Hup FC Volendam!

Laatste vijf ontmoetingen

19-10-18 | FC Eindhoven - FC Volendam: 1 - 1
Teije ten Den

13-10-17 | FC Eindhoven - FC Volendam: 1 - 0

12-08-16 | FC Eindhoven - FC Volendam: 0 - 1
Jack Tuijp

11-03-16 | FC Eindhoven - FC Volendam: 1 - 0

25-05-15 | FC Eindhoven - FC Volendam: 1 - 1 (Play-offs)
Brandley Kuwas

Scheidsrechters
De wedstrijd staat onder leiding van de 37-jarige Jeroen Manschot. Langs de lijn wordt hij geassisteerd door de heren Bluemink en Honigr. De aftrap in het Jan Louwers Stadion is om 20.00 uur.

Twitter
De wedstrijd is weer te volgen via ons Twitter-account @fcvolendam en de story op Instagram. De hashtag van deze wedstrijd is #einvol. Daarnaast is de wedstrijd live te zien op het open kanaal van FOX en te beluisteren via het radioprogramma van NH Sport.

Historie
Wil je weten hoe de wedstrijden tussen FC Eindhoven en FC Volendam de afgelopen seizoenen zijn geëindigd? Kijk dan hier!

Tekst: Dennis van Putten

Laatste nieuws