FC Volendam stunt met punt op bezoek bij Ajax

Ajax - FC Volendam 1 - 1 (0 - 0)

26 januari 2023 / Eredivisie

FC Volendam heeft zich naar een punt geknokt in de Johan Cruijff ArenA tegen Ajax. De Volendammers speelden goed georganiseerd en kwamen via Damon Mirani zelfs op voorsprong. Tien minuten voor tijd tekende Mohammed Kudus voor de 1 - 1 eindstand, die met luid gejuich kon worden begroet door 640 meegereisde Volendammers.

Ajax kreeg na vijf minuten een eerste kleine kans. Een hoge voorzet vanaf de zijkant werd door Brian Brobbey in de handen van Filip Stankovic gekopt. Kort hierna probeerde Edson Alvarez het van afstand. Ook dit bleek een eenvoudige prooi voor de Volendamse-doelman. FC Volendam stond erg compact en zakte in, om zo Ajax af te houden. Deze formule was succesvol. Het was dan ook een hoekschop die zorgde voor het grootste Amsterdamse gevaar in deze fase. Stankovic greep goed in op een kopbal van Alvarez. De hoekschop hierna leverde in de omschakeling het eerste serieuze gevaar op voor FC Volendam. Gaetano Oristanio probeerde het met een omhaal uit een hoge voorzet, maar miste net aan de bal.

Stabiel

De ploeg van Wim Jonk bleef het defensief goed voor elkaar houden. Ajax kwam niet verder dan speldenprikjes. Steven Bergwijn schoof bijvoorbeeld een voorzet in de handen van Stankovic. Tien minuten voor rust was het Damon Mirani die goed ingreep bij een inzet van Brobbey, die vrij in leek te kunnen schieten. Een goede tackle voorkwam de openingstreffer. Kort voor rust probeerde Alvarez het nog maar eens van afstand, maar opnieuw bleek Stankovic niet te kloppen. Aan geluk ontbrak het ook niet, want uit de daaropvolgende hoekschop tikte Davy Klaassen de bal op de paal. Het bleek voldoende voor FC Volendam om de rust te halen met 0 - 0.

Kopgoal Mirani

Na rust veranderde er weinig. FC Volendam bleef compact spelen, maar Ajax kwam wel feller uit de kleedkamer. Een halve omhaal van Brobbey en een afstandspoging van Alvarez vormden het begin van een kleine kansenregen. Stankovic bracht goed redding op een poging van Steven Berghuis en uit de herkansing knalde Davy Klaassen naast. FC Volendam kon alleen maar hopen op die ene kans, die er ook kwam. Een geweldige vrije trap van Carel Eiting werd binnengekopt door Damon Mirani. Zo stond FC Volendam verrassend op voorsprong in de Johan Cruijff ArenA.

Na deze tegentreffer bleef Ajax zoeken naar een doelpunt. Uit een vrije trap van Tadic tikte Brobbey de bal in de handen van Stankovic. FC Volendam bleef stabiel en compact staan, waardoor de Amsterdammers de grootste moeite hadden om tot kansen te komen. Met Lorenzo Lucca erbij in de spits ging Ajax meer hoge ballen de zestien inspelen. Dit leverde direct een kopkans op voor Brobbey. Zijn inzet vloog over. Tien minuten voor tijd viel dan toch de gelijkmaker. Mohammed Kudus kreeg de bal met een wippertje mee het strafschopgebied in en schoot het leer hard achter Stankovic.

Overleven

Na het doelpunt bleef Ajax doordrukken, maar was het Henk Veerman die vijf minuten voor tijd een enorme kans kreeg om de drie punten toch naar Volendam mee te kunnen nemen. Een diepe bal werd verkeerd ingeschat door Ajax-doelman Geronimo Rulli, maar Jurriën Timber voorkwam dat Veerman de bal binnen kon tikken. Echt gevaarlijk wist Ajax in de slotfase niet meer te worden, waardoor de 640 meegereisde FC Volendam-fans met luid gejuich het punt in ontvangst konden nemen. Een resultaat waardoor FC Volendam opklimt naar plek 16 in de Eredivisie.

FC Groningen-thuis

Zondag wacht een belangrijk duel in het Kras Stadion tegen concurrent FC Groningen. Er wordt om 14:30 uur afgetrapt in Volendam.

58' Damon Mirani 0 - 1
80' Mohammed Kudus 1 - 1

Opstelling Ajax: Gerónimo Rulli; Devyne Rensch (76' Lorenzo Lucca), Edson Álvarez, Jurriën Timber, Calvin Bassey (60' Mohammed Kudus); Kenneth Taylor, Davy Klaassen, Steven Berghuis; Dušan Tadić, Brian Brobbey, Steven Bergwijn (60' Francisco Conceicao).

Opstelling FC Volendam: Filip Stanković; Brian Plat (70' Oskar Buur), Xavier Mbuyamba, Damon Mirani, Josh Flint, Dean James (77' Henk Veerman); Florent Sanchez, Derry John Murkin; Calvin Twigt (77' Daryl van Mieghem), Carel Eiting; Gaetano Oristanio (89' Walid Ould-Chikh).

Tekst: Rick Sinnige
Foto’s: Fred Rotgans