Zwak FC Volendam verliest in Sittard

Fortuna Sittard - FC Volendam: 2 - 0 (2 - 0)

02 oktober 2022 / Eredivisie

Een zwak FC Volendam is er niet in geslaagd om bij directe concurrent Fortuna Sittard punten mee te nemen. Na een kalm eerste half uur trok Fortuna Sittard mede door het zondagsschot van Umaro Emaló én de rode kaart van Bilal Ould-Chikh de wedstrijd naar zich toe. In de tweede helft wist FC Volendam de opgelopen schade van de eerste helft te beperken.

Na een minuut stilte uit respect voor de slachtoffers bij de stadionramp in Indonesië werd de wedstrijd gestart. Fortuna Sittard opende de wedstrijd gretig. Het balbezit was voor de thuisclub, al werden zij hiermee niet heel gevaarlijk. FC Volendam speelde broos en was vooral zoekende.

Zondagsschot

De bezoekers oogden defensief kwetsbaar en maakten, naar mate de eerste helft vorderde, een onzekere indruk. Fortuna Sittard leek hier echter amper van te profiteren. Totdat Umaro Embaló opstond. Na een ruim half uur plukte Embaló een afgeslagen bal uit de lucht, legde de bal voor zijn linkerbeen en haalde verwoestend uit. Filip Stanković bleef kansloos achter: 1-0. Tot overmaat van ramp beging Bilal Ould-Chikh niet veel later een overtreding. Die overtreding werd dermate ernstig geacht dat Dennis Higler, met behulp van de VAR, een rode kaart trok. Het aangeslagen FC Volendam moest met tien man verder.

Het was echter Robert Mühren die een snel antwoord leek te hebben. Ware het niet dat de inzet van Mühren werd gekeerd door Ivor Pandur. Fortuna Sittard rook bloed en hoopte de wedstrijd nog voor het rustsignaal definitief naar zich toe te trekken. Burak Yilmaz was direct dicht bij een tweede treffer. Op slag van rust verdubbelde Fortuna Sittard alsnog de voorsprong. Ivo Pinto speelde met één beweging zowel Damon Mirani als Derry John Murkin uit. Zijn panklare voorzet werd bij de eerste paal door Oguzhan Özyakup achter Stanković geschoten: 2-0.

De tweede helft werd aangevangen met Henk Veerman binnen de lijnen. Daryl van Mieghem bleef in kleedkamer achter. Al vroeg in de tweede helft kreeg Yilmaz een niet te missen kans. De Turkse spits omspeelde Stanković maar schoof de bal op de paal. Een zelfde mogelijkheid ontstond voor Mühren. Na een wippertje van Veerman over de Sittardse defensie stond Mühren oog in oog met Pandur. Het was laatsgenoemde die als winnaar uit deze confrontatie kwam. Het drieluik aan kansen werd gecomplementeerd door Iñigo Córdoba. Hij werd in de diepte weggestoken door Yilmaz waarna zijn schot, via Stanković, op de lat belandde.

Schade beperkt

Fortuna Sittard bleef de druk opvoeren op de Volendamse defensie. De thuisclub creëerde de nodige kansen maar kwam niet meer tot scoren, mede dankzij een uitstekende Stanković. Na vier minuten blessuretijd werd Volendam uit haar lijden verlost.

Ajax-thuis

Volgende week treedt FC Volendam op de zaterdagmiddag aan. In het eigen Kras Stadion wordt om 16.30 afgetrapt tegen Ajax. De wedstrijd is te volgen via het Twitter-verslag en de Instagram-story.

33’ Umaro Embaló 1 - 0
44’ Oguzhan Özyakup 2 – 0

Bijzonderheden:
39’ Rode kaart Bilal Ould-Chikh

Opstelling Fortuna Sittard: Ivor Pandur, Ivo Pinto, Rodrigo Guth, Ximo Navarro, George Cox; Arianit Ferati (81’ Cole Basset), Oguzhan Özyakup (81’ Vasilios Sourlis), Deroy Duarte (11’ Dogan Erdogan); Umaro Embaló (71’ Remy Vita), Burak Yilmaz en Iñigo Córdoba (71’ Tunahan Tasci).

Opstelling FC Volendam: Filip Stanković; Brian Plat, Xavier Mbuyamba, Benaissa Benamar (61’ Walid Ould-Chikh), Derry John Murkin; Damon Mirani, Gaetano Oristanio, Carel Eiting; Daryl van Mieghem (46’ Henk Veerman), Robert Mühren (72’ Lequincio Zeefuik) en Bilal Ould-Chikh.

Tekst: Berry Schilder
Foto's: Fred Rotgans